Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώνουν… τα robots
Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώνουν… τα robots

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώνουν… τα robots

Σ​​τις 17 Φεβρουαρίου 2013, σε τούτη εδώ τη στήλη έγραψα ένα κείμενο με τίτλο: «Στα στα δυο στενά σκοτώσανε τη… λογική». Εγραφα, λοιπόν, τότε: «…Στον Δήμο Τρικκαίων, ο δήμαρχος Κ. Χρήστος Λάππας (τον οποίον δεν γνωρίζω, αλλά τον συγχαίρω) αποφάσισε να ζητήσει από τους εργαζομένους στον Δήμο του, να καταγράφουν (από την 1/2/2013) το αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται ανά δίωρο, προκειμένου να διαπιστώσει πώς και με τι απασχολούνται οι εργαζόμενοι και να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες του… Και έγινε το “έλα να δεις”. Ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές ενάντια στο μέτρο το οποίο είναι αιτία πόλεμου!…».

Να, όμως, που ύστερα από 34 μήνες πρέπει να ξαναγράψω ένα κείμενο για ένα άλλο θέμα με άλλο δήμαρχο, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον οποίο επίσης δεν γνωρίζω αλλά τον συγχαίρω, για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του, η οποία όμως και πάλι αναστάτωσε τον Δήμο του. Eδώ και μερικές εβδομάδες, στον Δήμο Τρικκαίων κυκλοφορεί το χωρίς οδηγό, το οποίο ξεσήκωσε, για άλλη μια φορά, θύελλα. Τι την ήθελε τόση πρόοδο ο δήμαρχος; Δεν τη θέλουμε την καινοτομία. Να μας αφήσει εκεί που είμαστε. Αυτά πιστεύει η «προοδευτική» Αριστερά.

Για την ενημέρωσή σας, θα σας δώσω αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» που παρουσίασε το πρόβλημα στις 18 Οκτωβρίου 2015.

«Κόκκινο πανί αποτελεί για τους αντιμνημονιακούς στα , το «έξυπνο» -χωρίς οδηγό- minibus που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης. Από τη μία η δημοτική αρχή θεωρεί ότι με το εγχείρημα η πόλη καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από την άλλη όμως, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας, έχουν την άποψη ότι το μικρό φουτουριστικό όχημα… απειλεί την εργατική τάξη.

Πίσω από το -ρομπότ, ένα κομμάτι της Αριστεράς της πόλης βλέπει την επέλαση του… σατανικού καπιταλισμού που, μεταμφιεσμένος σε τεχνολογική καινοτομία, έρχεται να στείλει τους οδηγούς της εργατικής τάξης στην ανεργία. «Διώξτε το σατανικό ρομπότ που θέλει να πάρει τις δουλειές μας» είναι το σύνθημα στην πόλη, με το λεωφορείο να παρομοιάζεται με… όχημα του σατανά…».

Ως πρώτο σχόλιο, σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, δεν θα έπρεπε ποτέ να αντικαταστήσουμε τις άμαξες με τα αυτοκίνητα γιατί θα έμεναν χωρίς δουλειά οι αμαξάδες, αλλά ούτε και έπρεπε να επιτρέπουμε στα πλοία μας να δένουν σε αποβάθρες στα λιμάνια γιατί θα έμεναν χωρίς δουλειά οι λεμβούχοι που έβγαζαν στην ξηρά τους επιβάτες με τις βάρκες τους.

Ξέρετε από πότε κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό; Από το 2012 η Google κυκλοφορεί πολλά οχήματα χωρίς οδηγό στην περιοχή του Los Angeles. Ολες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και χρόνια δουλεύουν πάνω στο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό. Μάλιστα πολλά από τα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν ακόμα και στον οπισθοδρομικό τόπο μας, διαθέτουν αυτόματα συστήματα για τη στάθμευση και το φρενάρισμα. Η τεχνολογία παρέχει όλους τους απαραίτητους αυτοματισμούς ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, είναι η ασφάλεια. Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (20-7-2015 Panetta, K. «Here's what happened with Google's latest driverless car accident»), τεκμηριώνει ότι το 94% των ατυχημάτων, όπου εμπλέκονται οχήματα χωρίς οδηγό, οφείλονται στα αυτοκίνητα που οδηγούν οι άνθρωποι. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος τις προσχηματικές αναστολές μας. Αν πραγματικά θεωρούμε ότι η είναι ανεκτίμητη και βρίσκεται πάνω από όλα, τότε οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει τα ατυχήματα, θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε και να το εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όχι να το πολεμούμε.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα Τρίκαλα. Το έργο χρηματοδοτείται από την καταραμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε δεν επιβαρύνεται ο Δήμος. Συνεχίζω τα αποσπάσματα από το δημοσίευμα: «…Το λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων έχει κεντρίσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις προηγούμενες ημέρες ξένα τηλεοπτικά δίκτυα -το Euronews και το CCTV από την Κίνα- βρέθηκαν στην πόλη και με εκτενή ρεπορτάζ κατέγραψαν το πρωτοπόρο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που πρωτοπορεί στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών… Τα Τρίκαλα κατάφεραν να επικρατήσουν -συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία- και να πετύχουν την υλο του φιλόδοξου προγράμματος έχοντας απέναντί τους μεγάλες ευρωπαϊκές όπως τις , τη Λωζάνη, το Μιλάνο κ.ά.

Συνολικά από τις 12 ή επαρχίες που διεκδίκησαν να εφαρμόσουν το «CityMobil2» προκρίθηκαν πέντε -και συγκεκριμένα οι Οριστάνο (Ιταλία), Βάνταα (Φινλανδία), Σοφία-Αντίπολις (Γαλλία), Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και τα Τρίκαλα…».

Αντί να είμαστε περήφανοι που επιτέλους σε κάτι είμαστε πρωτοπόροι, θέλουμε να το σταματήσουμε και ήδη κηρύχθηκε ο . Ακολουθεί το πολεμικό μανιφέστο: «…Στα Τρίκαλα, κομμάτι της μνημονιακής Ελλάδας, τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κατακρεουργούνται, ενώ τα προβλήματα της πόλης χάσκουν άλυτα και επιδεινώνονται», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ανακοίνωση του
«Μετώπου Λαού» των Τρικάλων, που καλεί τους κατοίκους της πόλης να αντιδράσουν δυναμικά στο «ανεκδιήγητο και απαράδεκτο πείραμα του λεωφορείου χωρίς οδηγό».

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην «προοδευτική» Αριστερά. Αν αυτό δεν είναι η πλέον συντηρητική θέση, τότε δεν γνωρίζω τι άλλο είναι η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση. Αρκετά όμως με τα Τρίκαλα και τις αριστερές αναστολές μας. Καμία ιδεολογία δεν μπόρεσε να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας. Οσοι το προσπάθησαν το μόνο που έχασαν είναι πολύτιμο χρόνο. Τα οχήματα χωρίς οδηγό σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότερα από αυτά που κυκλοφορούν με οδηγό γιατί όντως βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο.

Ξέρετε με τι ασχολούνται στις άλλες χώρες; Οχι φυσικά με αντίσταση στα οχήματα χωρίς οδηγό, αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση της νομοθεσίας τους ώστε να είναι έτοιμοι για τη μαζική κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων. Υπάρχουν θέματα ασφαλιστικά και γενικότερης ευθύνης που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πάνω σε αυτά εργάζονται οι κυβερνήσεις των κρατών που θέλουν να προκαταλαμβάνουν τις καταστάσεις.

Τελειώνοντας, θέλω να σας προβληματίσω με το λεγόμενο «ηθικό δίλημμα του οχήματος χωρίς οδηγό». Εστω ότι ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό με ένα μόνο επιβάτη, τρέχει σε ένα δρόμο με σχετικά μεγάλη ταχύτητα.

Μετά από μια στροφή, βρίσκεται αντιμέτωπο με την ακόλουθη κατάσταση. Στον δρόμο μπροστά του, σε απόσταση μεγαλύτερη από αυτή που θα φρενάρει, υπάρχουν καμιά δεκαριά άνθρωποι. Στα αριστερά του είναι ένα συμπαγές διαχωριστικό του δρόμου. Στα δεξιά του είναι ένας άνθρωπος μόνος του. Το λογισμικό που οδηγεί το αυτοκίνητο πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Και στις τρεις εναλλακτικές θα υπάρξουν θύματα, τραυματίες ή και νεκροί. Αν φρενάρει και δεν αλλάξει πορεία θα χτυπήσει μερικούς ή όλους από την ομάδα των ανθρώπων. Αν στρίψει αριστερά, πιθανόν η πρόσκρουση να τραυματίσει ή να σκοτώσει τον επιβάτη του. Αν στρίψει δεξιά, μπορεί να τραυματίσει ή να σκοτώσει τον άνθρωπο που βρίσκεται εκεί. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να στρίψει ώστε να περιοριστούν τα θύματα. Πού όμως, δεξιά ή αριστερά;

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια ηθικά διλήμματα. Πιθανότατα τα αυτοκίνητα που θα αγοράζουμε στο μέλλον, θα διαθέτουν λογισμικό που θα μας δίνει διάφορες επιλογές στα διλήμματα αυτά.

Του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, συμβούλου επιχειρήσεων

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση