Βρίσκεστε εδώ:  / ΤΡΙΚΑΛΑ / Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα   από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα εντυπωσιακό ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας ολοκληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, με την ανάδειξη και αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού και τη δημιουργία του κέντρου έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης». Πρόκειται για ένα το οποίο με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 2.816.109 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Το αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα είναι το «Προστασία – ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» το οποίο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτήριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά, και οι δύο μαζί όμως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

Όπως ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες αρχαιολόγους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και το δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, οι εργασίες του φυσικού αντικειμένου για το οθωμανικό λουτρό βρίσκονται σχεδόν στο 95%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως πριν τα Χριστούγεννα.

Έτσι, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα, πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων, «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που υλοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και με την ολοκλήρωση του υπολοίπου αντικειμένου που αποτελεί ευθύνη του δήμου Τρικκαίων, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για την ολοκλήρωση της ανάδειξης και αποκατάστασης του κτηρίου των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα, στο χώρο όπου θα λειτουργήσει και το κέντρο έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ιστορικής ανακάλυψης του συγκεκριμένου χώρου και γι’ αυτό ένωσε τις δυνάμεις της με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το δήμο Τρικκαίων και αξιοποίησε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του , ώστε να παραδοθεί στους Τρικαλινούς, τους Θεσσαλούς και τους ένας ιδιαίτερος χώρος ιστορίας και πολιτισμού. Παράλληλα, με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα αποκτά αξία η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων.

Ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία θεωρούμε πως η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ιστορική και μελλοντική επένδυση. Γιατί εμείς πιστεύουμε πως ο πολιτισμός δεν κληρονομείται απλά. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς φροντίζουμε ως Περιφέρεια με πράξεις και . Να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Στο φόβο των ημερών εμείς απαντάμε με πολιτισμό. Η κουλτούρα είναι δυνατότερη από την άγνοια και δεν πρόκειται να αλλάξουμε την ταυτότητά μας.

Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε πως μέσα από αυτά τα σ’ αυτή τη δυσμενή περίοδο, δώσαμε σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και ρίξαμε χρήμα στην πραγματική ».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε τα εξής: «Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη διαμόρφωση του πάνω χώρου που είναι το Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης. Την ώρα αυτή οι εργολάβοι προχωρούν στις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Παραδίδοντας το κάτω κομμάτι, συνεχίζουμε με τη διαμόρφωση του κάτω χώρου, του χώρου του κέντρου έρευνας και του καφέ στην αυλή.

Δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα για το δύσκολο αυτό έργο. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Από εδώ και πέρα σε συνεργασία και με την Τσιτσάνη ολοκληρώνουμε την μουσικολογική μελέτη για την ολοκλήρωση των έργων και τν απόδοση στην Τρικαλινή κοινωνία ίσως του ομορφότερου κομματιού της πόλης μας. Τρέχουμε όλοι μαζί Περιφέρεια και δήμος σε μία ακόμη συνεργασία που αποδίδει καρπούς για την κοινωνία».

XAMAM1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση