Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης για οικισμούς της Φαρκαδόνας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας
Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης για οικισμούς της Φαρκαδόνας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης για οικισμούς της Φαρκαδόνας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Λύση στο πρόβλημα της ς σε οικισμούς του Δήμου Φαρκαδόνας, δίνει το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του υ «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ς Παναγίτσας ριζάνου Αχλαδοχωρίου Διάσελλου», προϋπολογισμού 1.260.162,00 ευρώ.

Δικαιούχος του υ είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας και Κύριος και Φορέας Λειτουργίας έργου η ΔΕΥΑ Φαρκαδόνας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Τα έργα ύδρευσης είναι έργα ζωής. Στόχος μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας νερού για τους συνανθρώπους μας. Το έργο αυτό αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τη μεταφορά νερού από τη Φαρκαδόνα για την ύδρευση των οικισμών Παναγίτσας ριζάνου Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου και για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων επάρκειας και μη αποδεκτής ποιότητας ύδατος. Σε συν με το Δήμο Φαρκαδόνας δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Φυσικό Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τη μεταφορά νερού από τη γεώτρηση στην Φαρκαδόνα στη θέση Τσαϊρια για την ύδρευση των οικισμών Παναγίτσας, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου. Από τους παραπάνω οικισμούς η Παναγίτσα και το Γριζάνο εμφανίζουν προτα ποιότητας ενώ το Γριζάνο έχει πρόβλημα ανεπάρκειας πόσιμου ύδατος.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς νερού από τη Φαρκαδόνα προς Παναγίτσα, Γριζάνο, Αχλαδοχώρι και Διάσελλο. Επίσης θα κατασκευαστούν τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, μία στο Γριζάνο, μία στο Αχλαδοχώρι και μία μεταξύ Αχλαδοχωρίου και Διασέλλου και θα τοποθετηθούν πέντε αντλίες για την μεταφορά του νερού στα παραπάνω χωριά. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί με σωλήνες από πολυαιθυλένιο (PE) Φ160 16 atm, Φ110 16 atm και Φ125 25atm, με εξαίρεση κάποια τμήματα, όπου θα παραμείνει εξωτερικός και θα είναι χαλύβδινος αντίστοιχων διατομών, και θα ακολουθήσει διαδρομή μήκους 19.940μ.

Σκοπιμότητα έργου

1.Ο οικισμός Παναγίτσας υδρεύεται από γεώτρηση που κρίθηκε ακατάλληλη λόγω αυξημένης παρουσίας νιτρικών. Σαν προσωρινή λύση υδρεύεται από το δίκτυο της Φαρκαδόνας.

2. Ο οικισμός Γριζάνου υδρεύεται από γεώτρηση στην θέση ‘ΒΙΠΑ' Φαρκαδόνας η οποία έχει διανοιχθεί για τις ανάγκες λειτουργίας της βιομηχανικής περιοχής Φαρκαδόνας και αντιμετωπίζει προτα λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες.

3. Ο οικισμός του Διασέλλου υδρευόταν από γεωτρήσεις και πηγή η παροχή των οποίων μηδενίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα υδρεύεται από γεώτρηση με μικρή παροχή η οποία κρίθηκε ακατάλληλη λόγω μεγάλης συγκέντρωσης σε Μαγγάνιο και Σίδηρο και μία γεώτρηση στον οικισμό Βερδικούσιας στον Δήμο ς στον νομό Λάρισας η οποία επίσης παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση Μαγγανίου άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Ως προσωρινή λύση χρησιμοποιείται η ενοικίαση ιδιωτικής γεώτρησης.

Για την Παναγίτσα: Με το νέο έργο ύδρευσης ο καταθλιπτικός αγωγός θα συνδεθεί με την δεξαμενή του οικισμού ώστε πλέον να μην χρειάζεται συμπληρωματική υδροδότηση από το δίκτυο ύδρευσης της Φαρκαδόνας.

Για το Γριζάνο: Ο οικισμός είναι σήμερα χωρισμένος σε δύο κλάδους. Η κατασκευή του νέου δικτύου θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας και η κατασκευή της νέας δεξαμενής θα βοηθήσει στην ισόρροπη κατανομή του νερού στους δύο κλάδους του οικισμού.

Για το Διάσελλο: Η κατασκευή του συγκεκριμένου δικτύου ύδρευσης είναι η μοναδική λύση για την υδροδότηση του οικισμού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση