Βρίσκεστε εδώ:  / ΤΡΙΚΑΛΑ / Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα
Λαγάνα 1,5 μέτρου  “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Πιστό στις παραδόσεις του τόπου παραμένει και φέτος το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Κωτούζας» στα Τρίκαλα. Εναρμονισμένο με το πνεύμα των ημερών παρασκεύασε την Κυρά σε λαγάνα ύψους 1.5 μ.

Η Κυρά συμβολίζει τη και την κατάνυξη των ημερών και είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο για την περίοδο της Σαρακοστής.Ένα που είναι συνυφασμένο με τη καθώς συμβολίζει τις 40 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αναπαράσταση μιας καλόγριας, της κυρά –Σαρακοστής που τηνκρεμούσαν στον τοίχο.

Η Κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα γιατί αντιπροσωπεύει τη . Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές και είχεεφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι.Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Πηγή: airetos.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιστολή δημάρχου Ρήγα Φεραίου  για εκμίσθωση δημοσίων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα #λίμνηΚάρλα - https://t.co/dptkfqLHRI -

  • Σύστημα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης και Ειδικό Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων - https://t.co/659TQSNCOL… -

  • Το πλοίο #Typhoon στη Σκιάθο - https://t.co/KAhX3yvxX1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση