Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα
Λαγάνα 1,5 μέτρου  “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Πιστό στις παραδόσεις του τόπου παραμένει και φέτος το αρτοποιείο- «τούζας» στα Τρίκαλα. Εναρμονισμένο με το πνεύμα των ημερών παρασκεύασε την Κυρά σε λαγάνα ύψους 1.5 μ.

Η Κυρά συμβολίζει τη και την κατάνυξη των ημερών και είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του . Πρόκειται για ένα αυτο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής.Ένα που είναι συνυφασμένο με τη καθώς συμβολίζει τις 40 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ζωγραφική ανα μιας καλόγριας, της κυρά –Σαρακοστής που τηνκρεμούσαν στον τοίχο.

Η Κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα γιατί αντιπροσωπεύει τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές και είχεεφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι.Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Πηγή: airetos.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση