Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα
Λαγάνα 1,5 μέτρου  “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Λαγάνα 1,5 μέτρου “δεσπόζει” στα Τρίκαλα

Πιστό στις παρα του τόπου παραμένει και φέτος το -ζαχαροπλαστείο «τούζας» στα Τρίκαλα. Εναρμονισμένο με το πνεύμα των ημερών παρασκεύασε την Κυρά Σαρακοστή σε λαγάνα ύψους 1.5 μ.

Η Κυρά Σαρακοστή συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών και είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη του Πάσχα. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο για την περίοδο της Σαρακοστής.Ένα που είναι συνυφασμένο με τη νηστεία καθώς συμβολίζει τις 40 ημέρες πριν από την του Πάσχα.

Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ζωγραφική ανα μιας καλόγριας, της κυρά –Σαρακοστής που τηνκρεμούσαν στον τοίχο.

Η Κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα γιατί αροσωπεύει τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές και είχεεφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής.

Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι.Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Πηγή: airetos.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση