Βρίσκεστε εδώ:  / ΤΡΙΚΑΛΑ / Aποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Τρικάλων
Aποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Τρικάλων

Aποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Τρικάλων

Mε νέο 2,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ο Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προκληθεισών από χιονοπτώσεις κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017».

Το προϋπολογισμού 2.200.000 (με ΦΠΑ), υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Όπως επεσήμανε ο Κ. Αγοραστός: «Κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 οι έντονες χιονοπτώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο των Τρικάλων με καταπτώσεις βράχων, φθορές στο οδόστρωμα, βλάβες σε στηθαία και ρυθμιστικές πινακίδες. Με το έργο αυτό βοηθούμε στην ασφαλέστερη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την μεταφορά των εμπορευμάτων και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στις περιοχές που έχουν δημιουργηθεί. Συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο, προγραμματισμό και συνεργασίες, που φέρνουν χρήσιμα έργα στην περιοχή και στηρίζουν . Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αν. Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση για την αποτελεσματική συνεργασία».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το οδικό δίκτυο στο νομό Τρικάλων αρμοδιότητας συντήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 1.169 Km, ήτοι:
• Θεσμοθετημένο Εθνικό δίκτυο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο οδικό δίκτυο κυρίως στα πεδινά τμήματα:
Μήκος 65 Km
• Θεσμοθετημένο Εθνικό δίκτυο με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση:
Μήκος 224 Km με ορεινό δίκτυο σε υψόμετρο άνω των 500 m περίπου σε ποσοστό 70%, ήτοι 150 Km περίπου περιλαμβανομένου του τμήματος από Δέλτα Καλαμπάκας (κυκλικό κόμβο) μέχρι όρια νομού Γρεβενών μήκους 30 Km περίπου.
• Θεσμοθετημένο Επαρχιακό δίκτυο:
Μήκος 620 Km με ορεινό δίκτυο σε υψόμετρο άνω των 500 m περίπου σε ποσοστό 60%, ήτοι 370 Km περίπου
• Λοιπό δίκτυο (αρμοδιότητας συντήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας):
260 Km με ορεινό δίκτυο σε υψόμετρο άνω των 500 m περίπου σε ποσοστό 60%, ήτοι 150 Km περίπου

Αντικείμενο του έργου είναι οι αποκατάστασης των βλαβών του εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες προκλήθηκαν από τις συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων κατά την χειμερινή περίοδο των μηνών ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ των ετών 2016 – 2017 αντιστοίχως.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΛΑΒΩΝ

Οι συνθήκες παγετού και σφοδρών χιονοπτώσεων και η αντιμετώπισή των όπως προαναφέρθηκαν, είχαν ως να προκληθούν βλάβες κυρίως στο οδόστρωμα στον εξοπλισμό (πινακίδες, στηθαία ασφαλείας), στα πρανή και στις τάφρους αποχέτευσης ομβρίων της οδού.

Ειδικότερα:
• επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μικρές βλάβες στο οδόστρωμα από την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χρήση άλατος και μηχανημάτων

• προκλήθηκαν καταπτώσεις βράχων και γαιωδών πρανών, αλλά και χαλάρωση των βραχωδών και γαιωδών πρανών, με να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους

• από την χρήση των μηχανημάτων σε περιοχές μεγάλου ύψους χιονιού προκλήθηκαν βλάβες στον εξοπλισμό της οδού όπως πινακίδες ρυθμιστικές και πληροφοριακές, στηθαία ασφαλείας, στύλοι επισήμανσης οριογραμμών και χιονοδείκτες

• σε όλο το οδικό δίκτυο από τον παγετό και την χρήση άλατος και μηχανημάτων προκλήθηκαν φθορές και υποβαθμίστηκε η ποιότητα της διαγράμμισης των οδών


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Για την αποκατάσταση των βλαβών προβλέπονται οι παρακάτω στο οδικό δίκτυο:

 καθαρισμός τάφρων αποχέτευσης ομβρίων
 αποκατάσταση βλαβών με σκυροδέτηση των βλαβέντων τμημάτων στις επενδεδυμένες με τάφρους αποχέτευσης ομβρίων
 καθαρισμός βραχωδών πρανών από χαλαρωμένα, αποκολλημένα και ασταθή τεμάχια
 άρση καταπτώσεων γαιωδών πρανών
 καθαρισμός φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων
 Απόξεση (φρεζάρισμα) ασφαλτικού οδοστρώματος
 κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας
 διαγράμμιση οδοστρώματος
 αντικατάσταση κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας
 επισκευή και αντικατάσταση βλαβέντων πινακίδων

Επίσης για τις ανάγκες αποχιονισμού είναι απαραίτητη η κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου για την αποθήκευση άλατος στην περιοχή της Τρυγόνας

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα - https://t.co/qX88hpeVpO… -

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου Ευξεινούπολη –Νεοχωράκι –Νεράιδα –Ανθότοπος - https://t.co/TuC5GOUtNO -

  • Ο 20ός Ρήγειος δρόμος στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021 #Ρήγειοςδρόμος - https://t.co/CZk30R3B2V -

"Αλιεύοντας" την είδηση