Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Τιμητική εκδήλωση στη Ν. Μάκρη Αττικής για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα
Τιμητική εκδήλωση στη Ν. Μάκρη Αττικής για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα

Τιμητική εκδήλωση στη Ν. Μάκρη Αττικής για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα

Για τα 69 χρόνια από τον θάνατό του

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό ικόλαο Πλαστήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 ετών από τον θάνατό του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 στην .Μάκρη Αττικής,  με φορείς διοργάνωσης την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» και τον Δήμο Μαραθώνα.

Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον  Ν. Αγίας Μαρίνας στην Ν Μάκρη και ακολούθησε τρισάγιο στην προτομή του από τον π. Σπυρίδωνα. Ακολούθησε χαιρετισμός του οικοδεσπότη δημάρχου  Στέργιου Τσίρκα με πρωτοβουλία του οποίου ανεγέρθηκε η προτομή του Στρατηγού το 1993 στην πλατεία της Ν. Μάκρης και ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:  «Η μορφή του «Μαύρου Καβαλάρη» που κοσμεί από το 1993 την πλατεία της Ν. Μάκρης αποτελεί φωτεινό ορόσημό για όλους τους Νεοέλληνες. Μας υπενθυμίζει τους συνεχείς αγώνες του για την ελευθερία της πατρίδας άλλα την συμβολή του για την πρόοδο του Δήμου μας καθώς επί πρωθυπουργίας του αποκαταστάθηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και της περιοχής μας αλλά και των περιοχών γύρω από την . Στέκομαι αρωγός και συγχαίρω την «Πανθεσσαλική Στέγη» για την πρωτοβουλία υλοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης και εύχομαι ανά διετία πλέον να καθιερώσουμε θεσμό έτσι ώστε να τιμούμε την μορφή του Νικολάου Πλαστήρα».

Ακολουθήσαν οι χαιρετισμοί κατά σειρά των παρισταμένων βουλευτών της Ν.Δ Γιώργου Βλάχου και Βασίλη Οικονόμου καθώς και του πρώην δημάρχου ς Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

Η κεντρική ομιλία με τον τίτλο «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο Ναυαγοσώστης του Έθνους» πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» δρ. Στέφανο Γ. Κούτρα.

Ο πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ διότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να αναφερθώ στη φετινή εκδήλωση στη ζωή και το έργο του Αειμνήστου Στρατηγού και Πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα. Εξήντα Εννιά χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε ο μεγάλος αγωνιστής, ο γενναίος πολεμιστής ο αγνός άνθρωπος Νικόλαος Πλαστήρας. Ο ομιλητής αφού πραγματοποίησε περιληπτική αναφορά στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του« Μαύρου Καβαλάρη» αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του στρατηγού για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας. Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άμαχο πληθυσμό επιβίβασε στα πλοία. Η Επανάσταση του το 1922 συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασύνταξη του στρατού, στην αποκατάσταση των προσφύγων, στην απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και στη ρύθμιση των συνόρων. Αμέριστο ήταν το ενδιαφέρον του για την γενέτειρα του. Συνέβαλε το σχέδιο για την κατασκευή του φράγματος του Ταυρωπού και επιτάχυνε τις διαδικασίες για την υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ποταμού Μέγδοβα Έτσι άρχισαν οι για τη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί λίγο αργότερα η άλλοτε άγονη έκταση της περιοχής σε γη της επαγγελίας. Είμαστε υπερήφανοι για τη μορφή και το έργο του «Μαύρου Καβαλάρη». Επιβάλλεται η μορφή του να διαφυλαχθεί ως ιερό κειμήλιο για να διδάσκει στις γενιές αφιλοκέρδεια, σεμνότητα, ειλικρίνεια, τιμιότητα, παληκαριά, φιλοπατρία και ανθρωπιά.»

Μετά την ομιλία του προέδρου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ν. Πλαστήρα από τους: δήμαρχο Μαραθώνα   Στέργιο Τσίρκα, πρόεδρο Θεσσαλών Άνω Λιοσίων «Ρήγας Φεραίος»,   Κωνσταντίνο Ντάρζανο,  συνοδεία αντιπροσωπείας του παιδικού χορευτικού, πρόεδρο Θεσσαλών Μεσόγαιων «Δευκαλίων» Αθανάσιο Αλμπάνη, αντιπρόεδρο Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς» Στεφανία Κωσταρέλου και τον πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» δρ. Στέφανο Κούτρα.

Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Μαραθώνα και την τήρηση σιγής ενός λεπτού.

Η παρουσίαση παραδοσιακών χορών της ορεινής ς από το χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων «Ρήγας Φεραίος» με την καθ της χοροδιδασκάλου Δέσποινας Γερμόλα ενθουσίασε τους παρισταμένους.

Στο χορευτικό συμμετείχαν οι : Βασίλης Βασιλάρας, Αλέξανδρος Ντάρζανος, Θωμάς Ντάφος, Γιώργος Ριζούλης, Κωνσταντίνα Δανιγγέλη ,Ιωάννα Ριζούλη, Ιωάννα Σίσκα, Αλεξία Κιορτεβέ ,Μαρία Δελέζα, Εύη Κονταστάθη.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσφορά καφέ, αναψυκτικών και γλυκών στους παρισταμένους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η υπ. χορευτικού του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων « Ρήγας Φεραίος» Μαρούλα Παναγιωτοπούλου με ξεχωριστή επιτυχία.

Τον συντονισμό εκ μέρους της «Πανθεσσαλικής Στέγης» είχαν ο γενικός γραμματέας Λάζαρος Καραούλης και ο αντιπρόεδρος  Βασίλης Βασιλάρας, ο οποίος συμμετείχε και στο χορευτικό.

Παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι βουλευτές της Ν.Δ Γεώργιος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου. Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Στάμου και Βαγγέλης Σωτηρίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Μακρής και Στέλιος Γεραμανής. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα Κώστας Λάσκος. Ο τοπικός Σύμβουλος Γεώργιος Λέπουρης υπεύθυνος συντονισμού της εκδήλωσης εκ μέρους του δημάρχου. Ο πρώην δήμαρχος Πέντελης Δημήτρης Στεργίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων Κωνσταντίνος Ντάρζανος και ο οργανωτικός γραμματέας  Αντώνιος Ντάφος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γη» Κώστας Τσις, Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαθυλακιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα»  Χρήστος Ρωμανάς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσόγαιων « Δευκαλίων»  Αθανάσιος Αλμπάνης, Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «ο Άγιος Θωμάς» Στεφανία Κωσταρέλου και ο γ. γραμματέας  Πέτρος Καλιακούδας. Η συγγραφέας-ποιήτρια αντιπρόεδρος της «Ζακυνθινής Εστίας» δρ. Σοφία Σκλείδα, οι Κώστας Κοτζαμπασάκης και Νίκος Κανελλόπουλος γραμματέας και αναπληρωτής της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μαραθώνα θεσσαλοί και φίλοι της Θεσσαλίας.

Χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο    Κώστας Αγοραστός και η βουλευτής Καρδίτσας  Ασημίνα Σκόνδρα.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής ευχαριστεί εγκαρδίως την φιλαρμονική του Δήμου Μαραθώνα και τον Τριαντάφυλλο Μαγγανά για την προσφορά μοναδικού ξυλόγλυπτου χειροτεχνήματος.

Εγκάρδιες ευχαριστίες στον Δήμο Μαραθώνα, τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ντάρζανο και τα μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων , τον αντιπρόεδρο της Π.Σ. Βασίλη Βασιλάρα για την δημιουργία της σχετικής αφίσας. Ευχαριστεί τον  Γεώργιο Λέπουρη για τον συντονισμό της εκδήλωσης εκ μέρους του Δήμου την  Μαρούλα Παναγιωτοπούλου, την Λένα Καρπέτα υπ. Τύπου του Δήμου Μαραθώνα και τον π. Σπυρίδωνα του  ναού Αγίας Μαρίνας Ν. Μάκρης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση