Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας 
Στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας 

Στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας 

«Περιβάλλον, Παραγωγικότητα, Δικαιοσύνη , Σταθερότητα»

Οι τέσσερις παράμετροι για βιωσιμότητα και κοινωνική ευημερία

«Πράσινο και έξυπνο έργο στη χώρα που δημιουργεί θέσεις ς και έχει θετικό οικολογικό, περιβαλλοντικό, ενεργειακό και τουριστικό αποτύπωμα είναι ο Αχελώος». Στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ - 2027 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε το στίγμα του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της Περιφέρειας στη νέα προγραμματική περίοδο που συνδέονται με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Περιφερειακή Δια και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων είναι αναγκαία στη νέα εποχή. Ενεργοποιήσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α) που συγχρονίζουν τις πόλεις μας με την εποχή μας. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι το εργαλείο που κάνει την πόλη εξυπνότερη, πράσινη, διασυνδεδεμένη, κοινωνική και κοντά στους πολίτες. Ενεργοποιήσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε), όπως η διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού που συνδέει τα τέσσερα Αρχαία Θέατρα της Θεσσαλίας και όλα τα πολιτιστικά μνημεία. Αλλά και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) Β. Σποράδων που φέρνουν σημαντικά έργα υποδομών στα νησιά και αναδεικνύουν τη Θεσσαλία σε πρώτη Περιφέρεια στη χώρα με υποβρύχια μουσεία» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην ομιλία του ανέφερε στα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Για την Ελλάδα είναι επιβεβλημένο.

Οι διαφορετικές εδαφικές ενότητες και κοινότητες απαιτούν την εφαρμογή μειγμάτων πολιτικών, διαφοροποιημένων και ad hoc. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και οι εδαφικές της ανισότητες απαιτούν την εφαρμογή περιφερειακών και τοπικών πολιτικών με έντονη εδαφική διάσταση. Προσδιορίζονται επενδυτικές ανάγκες υψηλής προτεραιότητας για την προώθηση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης των πλέον ευάλωτων περιοχών, ιδίως των μικρών νησιών, των ορεινών ζωνών και των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών που πλήττονται από συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αδυναμίες, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Περιφέρειες με ανθρακωρυχεία σε μετάβαση» (που μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άλλους στόχους πολιτικής), της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» και της πρωτοβουλίας «Κυκλική οικονομία στα νησιά», και του πυλώνα της γαλάζιας ανάπτυξης της «Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου».

Η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» είναι η νέα Στρατηγική για την ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βιωσιμότητα – με κάθε έννοια του όρου – και η ευημερία των πολιτών τίθεται στο επίκεντρο της δράσης της με τον συνδυασμό τεσσάρων παραμέτρων: Περιβάλλον, Παραγωγικότητα, Σταθερότητα, Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο του 2014-2020 έχει ενεργοποιηθεί το εργαλείο των ΟΧΕ για την εφαρμογή :

  • Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε , Βόλο, Καρδίτσα και (πρωτεύουσες 4 περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλίας)

  • Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) α) Νήσων Βορείων Σποράδων και β) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού

  • Περιβαλλοντικών παρεμβάσεων σε πόλεις πάνω από 2.000 κατοίκους

Προβλέπονται πόροι ύψους 68,5 εκ. € Ως προς τις Ο.Χ.Ε. για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, είναι εγκεκριμένες και υλοποιούνται. Σε όρους Τελικού Κόστους, προβλέπεται να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο ποσό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ύψους 31 εκ. € , εκ των οποίων 24,75 εκ. € αφορούν στο ΕΤΠΑ (7,44% των πόρων του ΕΤΠΑ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας). Οι 4 Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Θα υλοποιούνται έχοντας επιλέξει μετά από πρόταση και αξιολόγηση , ως Ενδιάμεσο Φορέα τις Αστικές Αρχές που είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι, μόνο όμως ως προς την επιλογή των πράξεων για τα κριτήρια «συνάφειας με τη Στρατηγική» και «ποιότητα».

Ως προς τις λοιπές Ο.Χ.Ε. :

  • Περιοχή των Νησιών των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος),

  • Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία με θεματικό αντικείμενο την αξιοποίηση της πολιτιστικής ή/και φυσικής κληρονομιάς (π.χ. μνημεία και θέατρα) από Δυτική Θεσσαλία ( – Μετέωρα) έως την Ανατολική (Μαγνησία),

σχεδιάζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα από συν και διαβούλευση με όλους τους φορείς και κατοίκους περιοχών για την επιλογή των δράσεων που θα συνεισφέρουν στους στόχους τους.

Βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Σχεδίων τους για έναρξη υλοποίησης εντός του 2020. Αναμένεται να διατεθεί Προϋπολογισμός τάξης 40 εκ.ευρώ.

Παράλληλα, εκτός ΕΣΠΑ, στη Θεσσαλία υλοποιείται Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑπΤοΚ) στο πλαίσιο του Leader με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με 4 προγράμματα , ένα σε κάθε Νομό.

Είμαστε σίγουροι ότι η εμπειρία όλων μας θα αξιοποιηθεί στη Νέα Περίοδο -2027. Και η εφαρμογή των Εργαλείων που διατίθενται για Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα αποφέρει αποτελέσματα στις πόλεις μας και τις περιοχές μας. Η εμπιστοσύνη που ορθά επιδείχθηκε στις Περιφέρειες, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει αποτελέσματα, πρέπει δε να συνεχιστεί με Πολυταμειακά και Πολυπαραμετρικά Περιφερειακά Προγράμματα, που θα καλύπτουν το σύνολο των περιφερειακών έργων και δράσεων στο πλαίσιο των Στρατηγικών που ήδη σχεδιάζονται».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση