Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών η Θεσσαλία με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – AREPO
Στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών η Θεσσαλία με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – AREPO

Στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών η Θεσσαλία με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – AREPO

«Είναι θαυμάσιο νέο για την AREPO να υποδεχθεί στους κόλπους της τη Θεσσαλία, με τα 31 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης () και Γεωγραφικής Ένδειξης ()», ανακοίνωσε η Ένωση

Κώστας : «Προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας η ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του στην τοπική οικονομία»

Μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Association des Régions Européennes des Produits d'Origine – AREPO) είναι πλέον η Θεσσαλία καθώς έγινε δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο περιφερειάρχης Κώστας .

«Είναι θαυμάσιο νέο για την AREPO να υποδεχθεί στους κόλπους της τη Θεσσαλία, μία από τις πιο όμορφες περιφέρειες του κόσμου με ιδιαίτερα σημαντική κληρονομιά στον πολιτιστικό, τον ιστορικό και τον αγροτικό τομέα», επισημαίνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της και αναδεικνύει τα 31 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης () και Γεωγραφικής Ένδειξης () της Θεσσαλίας στους τομείς των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των φρούτων, της ελιάς, των ξηρών καρπών και του κρασιού.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

«Η ένταξη της Θεσσαλίας στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας για ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του κεντρικού στόχου μας που είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην τοπική οικονομία», επισήμανε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε: «Σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αυξάνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα και τα λεγόμενα προϊόντα ταυτότητας, που συνδέεται με την ποιότητα, τη γεωγραφική ένδειξη, τα βιολογικά-οργανικά χαρακτηριστικά τους, το «δίκαιο ».

Η Θεσσαλία, που είναι η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων τα οποία απευθύνονται κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού που τα ζητούν κι είναι διατεθειμένα να πληρώσουν γι' αυτά.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση, να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το brand name των Θεσσαλικών προϊόντων και κυρίως να τα προωθήσουμε με συστηματικό, επίμονο και οργανωμένο τρόπο στις διεθνείς αγορές.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εργαζόμαστε μεθοδικά σε συνεργασία με τους παραγωγούς αλλά και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά όπως αποδεικνύει για παράδειγμα ο 5πλασιασμός των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης είναι δίκτυο περιφερειακών κυβερνήσεων/αρχών και ενώσεων παραγωγών που ασχολούνται με προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η AREPO ιδρύθηκε το 2004 στο Μπορντώ της Γαλλίας από 16 περιφέρειες έξι ευρωπαϊκών χωρών και τώρα εκπροσωπεί 27 περιφέρειες της ΕΕ και περισσότερες από 400 ενώσεις παραγωγών που καλύπτουν πάνω από το 40% των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.

Σκοποί της Ένωσης είναι:

των Προϊόντων ποιότητας και Γεωγραφικής Ένδειξης ως εργαλεία για την αγροτική και τον περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτό επίσης προϋποθέτει την ενίσχυση της ς της ΕΕ στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

-Η διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους παραγωγούς.

– Lobbying για επαρκή προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και αγορές τρίτων χωρών.

-Lobbying για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα θα είναι κυρίαρχο στοιχείο στις πολιτικές προώθησης προϊόντων.

-Η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης και πληροφόρησης στο καταναλωτικό κοινό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση