Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό
Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό

Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό

Περιδιαβαίνοντας τους ς των Τρικάλων, αν τύχει να δείτε ένα μικρό να κινείται χωρίς οδηγό, μην τρομάξετε. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο και επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτό το παγκόσμιας καινοτομίας εγχείρημα, καθώς θα τεθούν σε κυκλοφορία τέσσερα λεωφορεία χωρίς οδηγό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2.

Η καινοτομία στην περίπτωση των Τρικάλων είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική, μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο , και την πρώτη πόλη παγκοσμίως που τολμά να δρομολογήσει οχήματα άνευ οδηγού εντός αστικού ιστού. Και αυτό, διότι οι άλλες τέσσερις πόλεις –Μιλάνο (Ιταλία), Λεόν (Ισπανία), Λα Ροσέλ () και Βαντάα (Φινλανδία)– δρομολογούν τα οχήματα χωρίς οδηγό σε σημεία εκτός αστικού ιστού. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία κινήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στο Λα Ροσέλ της ς κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής. Σύμφωνα με το , τα οχήματα παραχωρούνται από τους δύο κατασκευαστές εταίρους του προγράμματος (Robosoft και Induct) για έξι μήνες εκ περιτροπής σε κάθε πόλη που έχει προκριθεί, κατά το διάστημα μεταξύ του Μαρτίου 2014 και του Ιουνίου 2016.

Στις 29 Ιουνίου τα Τρίκαλα πρόκειται να παραλάβουν τα δύο πρώτα οχήματα, στις αρχές Ιουλίου τα άλλα δύο και στα τέλη του ίδιου μήνα τα δύο εφεδρικά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία εξ αποστάσεως ειδικού κέντρου ελέγχου, με παρουσία χειριστή ο οποίος επιβάλλεται να βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του οχήματος στο κέντρο ελέγχου.

Αντικείμενο μελέτης, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αποτελέσει ακόμη και η αντίδραση του κοινού. Ερευνητές του Λιντς θα είναι παρόντες σε διάφορα σημεία των Τρικάλων προκειμένου να καταγράψουν την αλληλεπίδραση οχημάτων και πεζών με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά), που θα κυκλοφορούν στα Τρίκαλα, θα κινούνται έξι ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη έως ), δώδεκα ώρες την ημέρα, ενώ θα εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη). Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι η μπλε γραμμή θα εκτελεί κυκλική διαδρομή, μιας κατεύθυνσης, με δεξιόστροφη φορά. Τα 2,34 χλμ. διαδρομής θα περιλαμβάνουν 9 στάσεις και η ταχύτητα κίνησης των οχημάτων (χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών) δεν θα ξεπερνά τα 20 χλμ./ώρα. Η κόκκινη γραμμή θα είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας, μήκους μισού χιλιομέτρου (0,54 χλμ.), θα περιλαμβάνει τρεις στάσεις και θα εκτελεί δρομολόγια κατόπιν σχετικού αιτήματος των επιβατών. Οι δύο γραμμές τέμνονται σε δύο σημεία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ώστε μελλοντικά τα σημεία ς της μπλε με την κόκκινη γραμμή να αυξηθούν.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση