Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / Στα 139,4 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2016
Στα 139,4 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2016

Στα 139,4 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2016

Ως «ρεαλιστικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της για το 2016 που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, εστιάζοντας αφενός στο γεγονός πως η Περιφέρεια όχι μόνον δεν χρωστάει, αλλά διατηρεί και αποθεματικό καθώς και στο ότι αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας.

Ωστόσο, ο κ. Αγοραστός έκρουσε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τη των εργαζομένων στις , στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, εξηγώντας πως λόγω τεχνικού ζητήματος είναι ορατός ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα στη το επόμενο έτος. Για το λόγο αυτό, επανέθεσε το αίτημα που έχει από καιρό διατυπώσει και η Ελλάδας για μετάθεση αυτής της αλλαγής για την επόμενη χρονιά.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2016 ο οποίος ανέρχεται σε 139.398.385,53 , είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να συγχαρώ τις υπηρεσίες μας, τον διευθυντή και τους ανθρώπους μας, διότι είμαστε από τις πρώτες στη χώρα που εγκρίνουμε προϋπολογισμό. Παρ’ όλες τις χρονολογικές αστοχίες που είχε το υπουργείο ως προς τις προθεσμίες, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τη σύνταξη του προϋπολογισμού, ενώ οφείλω επίσης να τους συγχαρώ γιατί έχουν έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, όπως συνέβη και στα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είμαστε από εκείνες τις Περιφέρεις που δεν χρωστάμε, πληρώνουμε στην ώρα μας και αποτελούμε πρότυπο για πολλούς στις διαδικασίες λειτουργίες.»

Ο περιφερειάρχης σημείωσε επίσης ότι «από τα 140 εκ. περίπου στα οποία ανέρχεται ο , τα περισσότερα προέρχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή κεντρικός χρηματοδοτικός πόρος είναι για την Περιφέρεια το ».

Διευκρίνισε πως «οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δυνατότητες της καθώς και ο αναπτυξιακός ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε σήμερα, γιατί πλέον είναι διαφορετικά τα εργαλεία.

Οι Περιφέρειες έχουν το στα χέρια τους το οποίο ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ, έχουν έργα που διεκδικούν από το τομεακό των Υπουργείων, έχουν τις οι οποίες δεν που δεν περιλαμβάνονται επίσης στον προϋπολογισμό αλλά και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, τις ενισχύσεις που δίνονται και πολλά ακόμη που δεν φαίνονται. Εάν ανατρέξουμε μόνον στα έργα της Θεσσαλίας της τελευταίας πενταετίας, αυτά ανέρχονται σε 1200 με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ. Όλα αυτά όμως δεν περνούν μέσα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας».

Ειδική αναφορά τέλος, έκανε ο κ. Αγοραστός στο θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες, την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών από την επόμενη χρονιά, ζητώντας για μία ακόμη φορά τη μετάθεση του μέτρου κατά ένα έτος. Ενημέρωσε το σώμα για τη σειρά επαφών που είχε ο ίδιος και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με κυβερνητικά στελέχη, με τελευταία αυτή με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η επιχειρηματολογία και ο κίνδυνος να μην υπάρξει εύρυθμη καταβολή της μισθοδοσίας.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης είπε για το θέμα: «Αυτός ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει για πρώτη φορά και τη των εργαζομένων. Εμείς είχαμε ζητήσει να μην συμπεριληφθεί και μάλιστα εκφράσαμε αυτή την αντίθεσή μας με επιχειρήματα, σε πολλές συναντήσεις που είχαμε με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Δεν το ζητάμε αυτό όμως επειδή οι υπηρεσίες μας είναι ανέτοιμες.

Για φέτος, υπάρχει τεχνική δυσκολία και κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι το μήνα Ιανουάριο. Κι εξηγούμαι: μέσα σ’ όλη αυτή τη νέα διαδικασία, ο κάθε φάκελος από τους 1038 εργαζόμενους που έχουμε θα πρέπει να περάσει από την υπηρεσία δημοσίου ελέγχου. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη χρονοτριβή, την ώρα που ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις για τη μεταφορά των χρημάτων για την πληρωμή της μισθοδοσίας.

Φοβόμαστε επίσης πως η πολιτεία δε θα είναι συνεπής στην καταβολή των χρημάτων. Πρέπει λοιπόν αυτή η διαδικασία να μετατεθεί για το 2017, αλλά και να αποδοθούν άμεσα οι οφειλόμενοι πόροι στην αυτοδιοίκηση για να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

"Αλιεύοντας" την είδηση