Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / ΣΕΒ-ΣΒΘΣΕ: «Η ολοκλήρωση χωρικού σχεδιασμού προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων»
ΣΕΒ-ΣΒΘΣΕ: «Η ολοκλήρωση χωρικού σχεδιασμού προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων»

ΣΕΒ-ΣΒΘΣΕ: «Η ολοκλήρωση χωρικού σχεδιασμού προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων»

Ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και οι πρωτοβουλίες που βελτιώνουν σταδιακά το επιχειρηματικό περιβάλλον για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ήταν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης, με θέμα «Εξελίξεις σε θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης» που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), την Τετάρτη, 3/2/2021. Στην τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ,  Ελένη Κολιοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία της «γρήγορης εκκίνησης των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όχι μόνο από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και από περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη της μεταποίησης που είτε έχουν απαρχαιωμένα χωρικά σχέδια ή και καθόλου πολεοδομικό σχεδιασμό». Προέτρεψε, επίσης, τις της περιφέρειας «να συνεργαστούν με τους επιχειρηματικούς προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αστοχίες και εκκρεμότητες στο νέο πλαίσιο, και να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες προς την Πολιτεία για τη διευθέτησή τους».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε πως «ζητούμενο είναι η Ελλάδα να μπορεί να φιλοξενεί παραγωγικές επενδύσεις σε ασφαλείς τόπους εγκατάστασης, όπου θα μπορούν να λειτουργούν με τρόπο προβλέψιμο και συνεχή. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ως προς τη χωροταξία και τις αδειοδοτήσεις για τη βιομηχανία και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αλλά μέσα από τη των φορέων μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτές με περαιτέρω βελτιώσεις».

Στη συζήτηση που συντόνισε ο διευθυντής του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και ρυθμιστικών πολιτικών του ΣΕΒ  Μιχάλης Μητσόπουλος, τονίστηκε ως θετική εξέλιξη «ο προωθούμενος συντονισμός της χωρικής πολιτικής με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, η αποκατάσταση της ιεραρχίας του Συστήματος Σχεδιασμού και η ενίσχυση των πολεοδομικών κινήτρων εγκατάστασης σε οργανωμένους υποδοχείς».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ανέλυσε εκτενώς τις αλλαγές που επέρχονται στο χωρικού σχεδιασμού, με βάση τον ν.4759/2020. Αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την σταδιακή ολοκλήρωση του σχεδιασμού έως το 2026, μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία αναμένεται να δώσουν λύσεις σε σύνθετα ζητήματα, που έως σήμερα τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν (οριοθέτηση οικισμών, χαρακτηρισμός οδικού δικτύου, τροποποιήσεις όρων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, κλιματική αλλαγή).

Στη συζήτηση σχετικά με τον επερχόμενο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, εκτός από τον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας () και για τη Βιομηχανία καθώς και στο νέο ΕΧΠ για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία των διαβουλεύσεων σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού, αλλά και τις χρονοβόρες διαδικασίες που διέπουν το υφιστάμενο πλαίσιο αναθέσεων, τις δυσκολίες στη συλλογή επικαιροποιημένων και εξειδικευμένων στοιχείων που απαιτεί ο ειδικός αυτός σχεδιασμός και άλλα συναφή ζητήματα που σταδιακά όμως φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν μία σειρά από κρίσιμες αλλαγές που θα συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο όχι μόνο στην επιτάχυνση και στον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων που σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα, όπως είναι:

  • οι παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,

  • η επερχόμενη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) στο ΥΠΕΝ,

  • ο ορισμός του Συντονιστή για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι ιδιώτες που θα συνεπικουρήσουν το έργο της διοίκησής για την έγκαιρη και ολοκλήρωση του σχεδιασμού,

  • η λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) για την επίλυση αντιφάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των σχεδίων στα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού, καθώς και

  • η σταδιακή ανάπτυξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Τέλος, κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο Senior Advisor του Τομέα Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, Ιωάννης Λαϊνάς, αναλύθηκαν οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για τα βιομηχανικά κτίρια και τοπικά ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή των αναθεωρημένων Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, τέθηκαν ακόμη ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με το καθεστώς που διέπει την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΑΓΥΠ), τις χρήσεις γης, τις υποδομές, τη διενέργεια επεκτάσεων και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων, για τα οποία ο γενικός γραμματέας εξέφρασε το ενδιαφέρον του αλλά και την ανάγκη να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν, προκειμένου να επικοινωνηθούν το επόμενο διάστημα στο ΥΠΕΝ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο η #MENSA προς αναζήτηση των δυνατών μυαλών - https://t.co/FZ6DGp1Wj5 -

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

  • Μετατίθενται για τις 10 Ιουλίου οι εκλογές του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/IsjCOyNCcI -

"Αλιεύοντας" την είδηση