Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Σε ένα νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει η ΕΚΠΟΛ
Σε ένα νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει η ΕΚΠΟΛ

Σε ένα νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχει η ΕΚΠΟΛ

Σε ένα νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Αθλητισμού της περιφέρειας του Gebze, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης συμμετέχει από αυτό το μήνα ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας .

Το πρόγραμμα αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας φορέων από πέντε χώρες της Ευρώπης, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και φυσικά την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και η πρώτη συνάντηση έλαβε ήδη χώρα στην Ιταλία με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΠΟΛ κου. Κώστα Χαλέβα. Στην πρώτη αυτή συνάντηση μπήκαν οι βάσεις για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και προγραμματίστηκαν οι άμεσες μελλοντικές ενάργειες.

Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί μια προσέγγιση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και της χρήσης ντόπινγκ στον αθλητισμό. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι φορείς και οι αυτοδιοικήσεις να καταβάλλουν εισφορές για τα αθλητικά προγράμματα εκπαίδευσης και, επιπλέον, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για όλους τους κινδύνους από τη χρήση ντόπινγκ στον αθλητισμό, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες αθλητές.

Ακόμη περισσότερο, μέσα από τα μαθήματα και τις οδηγίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του έργου, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε ταυτόχρονα τους πάντες για τη φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά τα μαθήματα θα διοργανώνονται από τον φορέα υποδοχής κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης και κάποιος έμπειρος και εκπαιδευμένος για αυτές τις δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή θα κληθεί να διδάξει σε αυτά τα μίνι-μαθήματα, τα οποία θα παρακολουθούν συμμετέχοντες από όλες τις χώρες.

Στην περιοχή μας αλλά και σε όλα τα συμμετέχοντα ιδρύματα, το ποσοστό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με το θέμα του έργου είναι μακριά από το να είναι επαρκές. Ακόμη και οι εκπαιδευόμενοι σε αθλητικά κέντρα αλλά και επαγγελματίες αθλητές σε συλλόγους μας, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα θέματα ντόπινγκ.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ιδρύματα σε κάθε χώρα για αυτό ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά η εμβέλειά τους δεν είναι επαρκής και οι περισσότεροι από τους μαθητές στα σχολεία και τους εκπαιδευομένους σε αθλητικά κέντρα δεν έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει σε αυτά τα ιδρύματα.

Εκτός από μια μειοψηφία, σχεδόν οι περισσότεροι από τους μαθητές / έφηβους / αθλητές δεν είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε αυτόν τον τομέα. Κάθε εταίρος θα κάνει μια παρουσίαση της κατάστασης στη χώρα του με βάση τις δικές του εφαρμογές για αυτά τα θέματα και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων θα βοηθηθούν οι παρευρισκόμενοι να μάθουν λεπτομέρειες για τις τρέχουσες εφαρμογές σε κάθε χώρα.

Έχει ήδη εφαρμοστεί ένα ερωτηματολόγιο για να ανακαλύψουμε εάν οι και οι μαθητές μας γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τους πιθανούς κινδύνους του ντόπινγκ. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο είναι εντυπωσιακά, καθώς το επίπεδο της ευαισθητοποίησης σε γενικές γραμμές είναι πολύ χαμηλό.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους μαθητές μας και τους εφήβους στα αθλητικά κέντρα για να εξοικειωθούν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους κινδύνους του ντόπινγκ, και πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο από την παθητική θέση μαθητή αλλά και ως ενεργοί συνοδοί, σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Μια άλλη πτυχή ενός τέτοιου έργου είναι ότι δίνει σε κάθε χώρα-εταίρο την ευκαιρία να εισαγάγει τις τρέχουσες εφαρμογές στη χώρα του και με αυτόν τον τρόπο να είναι δυνατή για κάθε χώρα η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, να παρατηρήσουν και να αξιολογούν τις δικές τους εκπαιδευτικές. Επιπλέον, το έργο μας προσδίδει προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ μέσω των αποτελεσμάτων, που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με δραστηριότητες που διεξάγονται σε μία μόνο χώρα, διότι κανείς δεν μπορεί να μάθει και να συγκρίνουν τις καλές πρακτικές των διαφόρων χωρών, χωρίς να ζει και να είναι ένα μέρος αυτών.

Μια άλλη πτυχή του έργου είναι ότι περιλαμβάνει αθλητικές εκδηλώσεις, επειδή πριν από κάθε ο εταίρος υποδοχής θα καλείται να προετοιμάσει μια αθλητική εκδήλωση (που θα περιλαμβάνει ένα από τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα). Οι υπόλοιποι εταίροι θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα εκτελέσουν κάποιες αθλητικές δραστηριότητες μαζί. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν την αίσθηση του να είναι μέλη μιας διεθνούς ομάδας. Επιπλέον, αυτές οι αθλητικές δραστηριότητες θα υποστηριχθούν επαγγελματικά από το συντονιστή του έργου αυτού, τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Νεολαίας του Gebze, που θα παρέχει εξοπλισμό και εκπαιδευτές για αθλητικές εκδηλώσεις για κάθε εταίρο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Κώστας Χαλέβας τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινοτόμο προσέγγιση για τα θέματα αυτά και συμμετέχοντας σε αυτό το έργο κι αυτή την προσπάθεια για ένα πρόγραμμα που προωθεί την ενεργό σχέση μαθητή/ δασκάλου- αθλητή/ εκπαιδευομένου είναι ένας καλός τρόπος για την επίτευξη του στόχου μας. Έτσι, οι μαθητές μας και οι νέοι μας θα είναι σε θέση να προφυλάσσονται από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση αυτών των απαγορευμένων ουσιών κατά τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση