Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Ριζοσπαστική αλλαγή  διαδικασιών για τη γρήγορη υλοποίηση  των έργων του ΕΣΠΑ
Ριζοσπαστική αλλαγή  διαδικασιών για τη γρήγορη υλοποίηση  των έργων του ΕΣΠΑ

Ριζοσπαστική αλλαγή  διαδικασιών για τη γρήγορη υλοποίηση  των έργων του ΕΣΠΑ

Στόχος μας να είμαστε συνεργατικοί, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί είπε ο Θεσσαλίας

 Συνάντηση Κ. Αγοραστού με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη και τον γ.γ. Δημ. Σκάλκο

 

Ριζοσπαστική αλλαγή διαδικασιών  ώστε να ξεμπλοκάρουν άμεσα οι χρονοβόρες διαδικασίες του και να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό τα έργα, ζήτησε ο Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός από  τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στη διάρκεια  συνάντησης που είχαν  στην Αθήνα, παρουσία του γενικού γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων και Δημήτρη Σκάλκου και της ειδικής γραμματέα Διαρθρωτικών Ταμείων Νίκης  Δάνδολου.

Κάνοντας μια αποτίμηση των εγγενών αδυναμιών και των προβλημάτων του προγράμματος ο κ. Αγοραστός κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει σε τολμηρές, άμεσες μεταρρυθμίσεις, «εδώ και χθες». Απαιτείται συνεργασία για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, επεσήμανε κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης και προτα που στερούν χρήσιμα έργα από την τοπική κοινωνία και  πόρους από την τοπική οικονομία».

Σε ότι αφορά στα προτα, ο  κ. Αγοραστός επικεντρώθηκε στα εξής :  αιρεσιμότητες που οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις, τη φέρουσα ικανότητα δικαιούχων (Δήμων, , Νοσοκομείων, Υπουργείων κ.α.), την ανωριμότητα έργων , το νόμο 4412/, την επί μακρόν αποχή εργολάβων-ΤΕΕ, τις απαλλοτριώσεις, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις μεγάλες στα έργα, τις ενστάσεις-προσφυγές- εμπλοκή εργολάβων σε cartel αλλά και την υποστελέχωση των Διαχειριστικών Αρχών και των τεχνικών  υπηρεσιών των Περιφερειών.

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε όλους τους σημαντικούς δείκτες. Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι 423,7 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει Δημόσιες Υποδομές-έργα, προμήθειες, δράσεις κ.λπ, Ιδιωτικές Επενδύσεις, Δράσεις Κοινωνικού Ταμείου- συμπεριλαμβανομένων Ιδιωτικών Επενδύσεων όπως start – up,  κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.λπ.)

Οι προσκλήσεις  ανέρχονται σε ποσοστό 151%, οι εξειδικεύσεις σε 134%, οι εντάξεις σε 101% και οι συμβάσεις σε 40%. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 83,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος τους έτους οι συμβάσεις  αναμένεται να αγγίξουν το 50%. Επιπλέον,  όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι  ένα υγιές και καθαρό πρόγραμμα, με  νέα έργα – χωρίς μεταφορές από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο- και ένα πρόγραμμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ακόμη, ο ζήτησε  αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για στενή και σε τακτική βάση συνεργασία  των Περιφερειών με το Υπουργείο Ανάπτυξης, – η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η πρώτη, λόγω και του θεσμικού ρόλου του κ. Αγοραστού ως προέδρου της ΕΝΠΕ, – θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα   συναντήσεις με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση