Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου την  Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου την  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου την  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρότυπο σύστημα  πρόβλεψης κινδύνου και έγκαιρης ειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου εφαρμόζει η ς.  Πρόκειται για ένα καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε  συμπεράσματα προγνώσεων για την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος ανά Δήμο,  τον χρόνο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος και τον αναμενόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Το σύστημα  που βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία εδώ και δύο μήνες,  αναπτύχθηκε από το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της ης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης  Beyond/ΕΑΑ του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία καταπολέμησης κουνουπιών και ανάλυσης δεδομένων Οικοανάπτυξη και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας « λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού  Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την περίοδο ς 2020 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών».

Το  πρότυπο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης που εφαρμόζει η ς αποσκοπεί στη συστηματική και αξιόπιστη εβδομαδιαία εκτίμηση κινδύνου εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων. Οι προβλέψεις προορίζονται για χρήση από τις Υπηρεσίες  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για:

-την οργάνωση, χάραξη στρατηγικής και κατανομή πόρων στο πλαίσιο του υ καταπολέμησης κουνουπιών

-τη λήψη απόφασης για την εντατικοποίηση δράσεων εντομολογικής και επιδημιολογικής  ς και

-τη λήψη απόφασης για δράσεις ενημέρωσης πολιτών σχετικά με τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση