Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Nέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων
Nέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων

Nέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων

Εκδόθηκε με την έγκριση του περιφερειάρχη η πρόσκληση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε χρήματα»

Νέα πρόσκληση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 εκδόθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Η πρόσκληση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης, πού είχε εκδοθεί πριν από λίγους μήνες και καλύφθηκε στο σύνολο του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο : «Εκδόθηκε σήμερα η πρόσκληση για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση αυτή έρχεται να προστεθεί στα άλλα 11 εκατ. ευρώ, για έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου, το Επαγγελματικό Λύκειο ς, το Καρτάλειο Σχολικό Συγκρότημα Δήμου Βόλου, το Δημαρχείο Παλαμά, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο ς, το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού, το Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τύρναβου, το 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας και το Σχολικό κτίριο 2ου και 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Καρδίτσας.

Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστος που δαπανούν τα δημόσια κτήρια, αλλά και λόγω της παλαιότητας τους, αποφασίσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτής της νέας πρόσκλησης για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλα έργα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μικρότερο ενεργειακό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις.

Επιπρόσθετα, διαχέοντας κοινοτικούς πόρους στην τοπική δημιουργούμε μόχλευση στην πραγματική οικονομία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας».

Η έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο ς για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ς και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας και η δράση συμβάλλει στο στόχο αυτό, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων (ιδιαίτερα των παλαιών και πλέον ενεργοβόρων) οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ς.

Η δράση ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων είναι μια δράση εθνικής εμβέλειας που συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενεργειακή ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση.

Τα επιδιωκόμενα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης:

– Καθορίζεται η ενεργειακή κατηγορία Β ως το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μετά τις παρεμβάσεις. Η αναβάθμιση σε κατηγορία μικρότερη της Β είναι αποδεκτή μόνο για κτίρια ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 11 του ΚΕΝΑΚ.

– Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση