Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Υπόμνημα του ΣΒΘΚΕ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
Υπόμνημα του  ΣΒΘΚΕ για τον Ειδικό Φόρο  Κατανάλωσης στο κρασί

Υπόμνημα του ΣΒΘΚΕ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Υπόμνημα σχετικά με την «Απόφαση επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος στον Υπουργό Οικονομικών,  Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 Στο υπόμνημα αναφέρεται: “Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 11/5.1.2016 επιστολής μας, με την οποία εκφράζαμε την πλήρη αντίθεση μας και τις έντονες διαμαρτυρίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου για την απόφαση επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο , επιθυμούμε να επανέλθουμε στο θέμα, εντοπίζοντας τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της υιοθέτησης του συγκεκριμένου μέτρου.

Είχαμε επισημάνει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου Φόρου, θα επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης που συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αγροτικής παρς.

Είχαμε επίσης υπογραμμίσει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα επιβάρυνε επιπρόσθετα τις οινοποιητικές επιχειρήσεις που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επενδύουν, διατηρούν ή και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, αποδίδουν έσοδα στο κράτος, εξάγουν, συνεισφέρουν στο εισόδημα διαφόρων άλλων παραγωγικών ομάδων, προσπαθώντας πάνω απ' όλα να επιβιώσουν.

Αυτές οι επιχειρήσεις βίωσαν περισσότερο από ποτέ, το καθεστώς της αβεβαιότητας για το μέλλον, διότι η ελληνική πολιτεία απέφυγε να σταθμίσει τις επιπτώσεις πριν από την επιβολή ενός εξοντωτικού μέτρου, που αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, μειωμένης απόδοσης.

Πολύ πρόσφατα, στα τέλη οεμβρίου 2016, στη συνάντηση των εκπροσώπων των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία και συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα αυτά που έθεσαν στη διάθεσή μας επιχειρήσεις – μέλη μας:

-Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης οδήγησε σε μια πρωτοφανή έξαρση της παραοικονομίας. Τα οικονομικά στοιχεία καταγράφουν ότι η παράνομη διακίνηση του οίνου ανέρχεται σε ποσοστό 65%.

-Το υψηλό κόστος παρς και διακίνησης των οινικών προϊόντων που είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής του προϊόντος και την περαιτέρω επιβάρυνση της κατανάλωσης, έστρεψε επί της ουσίας την κατανάλωση στην αναζήτηση προϊόντων που προέρχονται από αδήλωτες αποθήκες ή από φυσικά πρόσωπα που δεν υποβάλλουν δηλώσεις παραγωγής, κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οργανωμένες και συνεπείς επιχειρήσεις του κλάδου.

-Η προσπάθεια για κάλυψη δημοσιονομικών κενών, με την επιβολή ενός καθαρά εισπρακτικού μέτρου, τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με τις εκτιμήσεις για την είσπραξη 65 εκατομμυρίων να διαψεύδονται, δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα δεν επιτεύχθηκαν από τις καταγραφείσες απώλειες που αφορούν τόσο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όσο και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αλλά και στον Φόρο Εισοδήματος.

Κύριε Υπουργέ, η επιβολή ΕΦΚ σε ένα προϊόν, όπως το κρασί, επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αδυναμία του κράτους να κατανοήσει ότι η οργάνωση των αγορών είναι μία σοβαρή υπόθεση, και οι προσπάθειες υπερφορολόγησης τομέων και κλάδων παραγωγής, που ήδη συνεισέφεραν στα , δημιουργούν στρεβλώσεις, δεν διευκολύνουν την επιδίωξη της εμπέδωσης ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την επανάκαμψη της οικονομίας.

Πιστεύουμε πως και σεις θα συμφωνείτε ότι η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο υιοθετήθηκε, αντίθετα οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων.

Η ανάγκη αποκατάστασης των κανόνων λειτουργίας της ς, επιβάλλει το συντονισμό των προσπαθειών που θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση της επιχειρηματικής δράσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.

Εκτίμησή μας είναι ότι αποτελεί παραδοξότητα να επιλέγεται η διατήρηση πρακτικών που αντιστρατεύονται την αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία της ς.

Για το λόγο αυτό, και για την αποφυγή της διατήρησης των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν επέλθει, προτείνουμε την άμεση επανεξέταση του θέματος με στόχο την οριστική κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης”.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση