Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών για την εγκατάσταση συστημάτων καρτών
Υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών για την εγκατάσταση συστημάτων καρτών

Υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών για την εγκατάσταση συστημάτων καρτών

Υποχρεωτική κρίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η ενημέρωση των καταναλωτών από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων για την αποδοχή των καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών και μάλιστα σε ευκρινές σημείο. Για όσους δεν συμμορφωθούν, τα διοικητικά πρόστιμα είναι αρκετά «τσουχτερά».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240//22-12-2016) «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές, τονίζεται στην σχετική νομοθεσία, πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό ύψους 1.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει, επίσης, πως οι καταναλωτές και οι Ενώσεις καταναλωτών μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αρμόδια αρχή για τη διενέργεια του ελέγχου και την επιβολή του προστίμου ορίζεται η  Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου.

Οι διατάξεις του άρθρου 66 ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2017.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση