Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε Μαγνησία και Β. Σποράδες
Ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε Μαγνησία και Β. Σποράδες

Ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε Μαγνησία και Β. Σποράδες

Η στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, από τις ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια αλλά και τον περιορισμό της όχλησης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει έγκαιρα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο περιαστικό των Δήμων Βόλου, Ρ. Φεραίου, Αλμυρού, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Η μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία , η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών όσο ζουν ως προνύμφες στο . Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις αναπαραγωγής των προνυμφών, καταγράφονται, ελέγχονται και αξιολογούνται σε τακτική βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Στις επιφάνειες στάσιμων υδάτων όπου εντοπίζονται προνύμφες κουνουπιών πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις με χρήση ήπιων και φιλικών για το σκευασμάτων.

Εκτός όμως από την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, απαραίτητη είναι η συμμετοχή των Δημοτών με την εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων.

Λιμνάζοντα νερά, ακόμη και πολύ μικρής έκτασης, μπορούν να δημιουργήσουν εκκόλαψης κουνουπιών. Πλημμυρισμένα υπόγεια, χώροι απόθεσης λυμάτων, κενά δοχεία, μη χρησιμοποιούμενες πισίνες και δεξαμενές, πιατάκια γλαστρών κ.λπ. μπορεί να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ο κάθε κάτοικος μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, περιορίζοντας στον χώρο του, την παρουσία στάσιμου νερού, αλλά και ενημερώνοντας, τους υπεύθυνους του εκτελούμενου έργου στην τηλεφωνική γραμμή 8001124424 χωρίς χρέωση, σε περίπτωση αυξημένης όχλησης σε κάποια περιοχή , ώστε να εντοπιστεί πιθανή εστία ς κουνουπιών.

Οι Δήμοι οφείλουν να προβαίνουν παράλληλα με την Περιφέρεια, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα ς βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την με αριθμ Δ1α/Γ.Π.οικ16077/9.03.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνοντας έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος της ς, ξεκίνησε τη χαρτογράφηση περιοχών και σημείων και τις δειγματοληψίες, με εξειδικευμένα συνεργεία και προσωπικό. Οι ψεκασμοί θα συνεχισθούν καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με το πρόγραμμα της ς για την κάθε εβδομάδα να δημοσιεύεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με σχετικό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση