Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Υπογράφεται η σύμβαση για το νέο μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Βόλου
Υπογράφεται η σύμβαση για το νέο μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Βόλου

Υπογράφεται η σύμβαση για το νέο μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Βόλου

 

Εκσυγχρονίζεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο λιμάνι του Βόλου, καθώς προχωρά σε υπογραφή η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου μηχανήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, προϋπολογισμού 477.000 ευρώ από το 2014-2020. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο που οδηγεί στην προμήθεια και εγκατάσταση αυτοκινούμενου γερανού, με χρηματοδότηση 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το .

«Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, αναβαθμίζουμε τις υποδομές εμπορευματικών μεταφορών στο σημαντικότερο λιμάνι της Θεσσαλίας, που διατηρεί την τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών λιμένων στη διακίνηση εμπορευμάτων» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με σχέδιο και προγραμματισμό προχωράμε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στην ανανέωση του εξοπλισμού, κερδίζοντας σε χρόνο και αυξάνοντας τη δυναμικότητα φορτοεκφόρτωσης. Παράλληλα, με χρηματοδότηση 2,3 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δρομολογούμε την μεταφορά διακίνησης του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον προβλήτα 3, τηρώντας όλους τους όρους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Το νέο μηχάνημα
Συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), Δικαιούχο και Φορέα υλοποίησης του υ και την υποβολή των στοιχείων του στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος που οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα και υπογραφής της Σύμβασης μεταξύ του ΟΛΒ και του αναδειχθέντος αναδόχου.

Το συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 όπου είναι ενταγμένο καθώς και ίδιους πόρους του Ο.Λ.Β. που αφορούν στο Φ.Π.Α. που αναλογεί στο έργο και στο 65% της δαπάνης του έργου, ως ιδιωτική συμμετοχή στην κρατική ενίσχυση που χορηγείται στην επιχείρηση.

Το προς προμήθεια μηχάνημα – όχημα αφορά στην ανύψωση και διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο δάπεδο. Δηλαδή, ανύψωση και μεταφορά από και προς τον γερανό φορτοεκφόρτωσης στο πλοίο, στοίβαξή του και φορτοεκφόρτωσή του σε φορτηγό-νταλίκα, σε αντικατάσταση του ενός μηχανήματος NOELL, ώστε ο ΟΛΒ να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτούμενες σχετικές εργασίες.

Η μέγιστη δυναμικότητα του είναι 45 τόνοι, ώστε να ανυψώνει με ασφάλεια κάθε είδους εμπορευματικιβώτιο.

Το μηχάνημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων θα αντικαταστήσει υφιστάμενο μηχάνημα και έχει:

– μεγαλύτερη δυνατότητα στοιβασίας (μέχρι 5 εμπορευματοκιβώτια καθ' ύψος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αποθηκευτικός χώρος στοιβασίας

– μεγαλύτερες ταχύτητες, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο εξυπηρέτησης και να αυξάνεται η δυναμικότητα φορτοεκφόρτωσης ανά ώρα,

– στοιβασία εμπορευματοκιβωτίων σε μεγαλύτερο ύψος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο φορτοεκφόρτωσης και να αυξάνεται η δυναμικότητα φορτοεκφόρτωσης ανά ώρα.

Το προς αντικατάσταση μηχάνημα, λόγω παλαιότητας καταγράφει συχνές βλάβες, με συνέπεια την αδυναμία εξυπηρέτησης των χρηστών και των αναγκών. Με το νέο μηχάνημα, αίρονται οι δυσλειτουργίες και αυξάνεται η δυναμικότητα της λιμενικής εγκατάστασης.

Το μηχάνημα διαθέτει σύγχρονες διατάξεις και εξοπλισμό αυξημένης ασφάλειας, ενώ έχει και σημαντικά καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, τόσο ως προς τους ρύπους όσο και ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με την προμήθεια του νέου εξοπλισμού, αναβαθμίζονται οι του ΟΛΒ και επεκτείνεται η δυναμικότητά του όσον αφορά στην φορτοεκφόρτωση γενικού και χύδην φορτίου, τις ανελκύσεις – καθελκύσεις των ιπτάμενων δελφινιών, καθώς και την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση