Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2019
Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2019

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2019

Σε πανηγυρικό κλίμα και με την τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6/6 η Ναυτική Εβδομάδα 2019, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και θα διαρκέσει έως τις 14/6.

Την Ναυτική Εβδομάδα διοργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της  Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνεργασία με 43 τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, στις 7.00 μ.μ., στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», θα τελεστούν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Παύλου – Grossman, από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο  Β΄, με τίτλο: «Ιερά Προσκυνήματα στην Αίγυπτο. Άγιος Μηνάς Μαριώτης, Αγία Αικατερίνη Σινά, Ιερά Μονή Φαράν».

Στις 8.00 μ.μ., στην παραλία του Βόλου, έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος θα τελέσει τον Αγιασμό και θα κηρύξει την επίσημη έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδος 2019. Τον Μακαριώτατο θα προσφωνήσει επισήμως ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Φιλαρμονικής  Δήμου Βόλου, με μαέστρο τον  Βασίλειο Τασούδη.

Θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα σε διασκευές των Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου.

Σημείο αναφοράς η θάλασσα της Μεσογείου και το ιστορικό νησί της Κρήτης με όμορφα ριζίτικα τραγούδια, προς τιμήν του Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Κρητός και Αγκαραθίτου.

Σολίστ τραγουδιστές: Βασίλης Αγροκώστας, Κωνσταντίνος Ζεμπίλας και Έρρικα Πατρικίου.

Συμπράττουν: Γιάννης Κουκουνίτσας, μπουζούκι –  Ηλίας Ρίζος, ηλεκτρικό μπάσο και Ηλίας Χατζόγλου στο πιάνο.

Θα ακολουθήσει προσφώνηση της πρόεδρου της  Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “ΙΩΝΕΣ”  Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, προς τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο  Β΄ και η επίδοση αναμνηστικού δώρου.

Παράλληλα, στις 8.00 μ.μ. στον γυναικωνίτη του ναού θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα: «Οδοιπορικό στη Μεσόγειο». Θα εκτεθούν φωτογραφίες από την Ελλάδα,  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Μάλτα, Ρουμανία.

Στόχος η παρουσίαση της διαφορετικής οπτικής από την οποία η κάθε χώρα «βλέπει» τη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας.

Την παρουσίαση όλων των εκδηλώσεων θα κάνει ο   Νίκος Βαραλής, διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της  Μητροπόλεως Δημητριάδος imd.gr.

 

Ο Π.Σκοτινιώτης για την επίσκεψη στον Βόλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας  

και την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό

 

Εξαιρετική  η επιλογή να είναι φέτος τιμώμενη πόλη στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και μεγάλο γεγονός για την πόλη και την περιοχή μας η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.

Αισθάνομαι την ανάγκη και για ένα δικό μου θερμό καλωσόρισμα στον Πατριάρχη, γυρίζοντας 19 χρόνια πίσω.

Ήταν Ιούνιος του 2001, όταν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας οργανώσαμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τις τριήμερες εκδηλώσεις «Αχιλλοπούλεια 2001», τιμώντας τους ευεργέτες Ευάγγελο και Σοφοκλή Αχιλλόπουλους  και, στο όνομα αυτών, όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έζησαν και πρόκοψαν στην Αίγυπτο, χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Παρών στις εκδηλώσεις εκείνες, μαζί με τον Πρέσβη της Αιγύπτου,  διπλωμάτες, 150 μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, εκπροσώπους του Αιγυπτιακού τύπου και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, ο αείμνηστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος. Και μαζί του, ο τότε Μητροπολίτης Καμερούν και νυν Πατριάρχης  Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συναρπαστικές αφηγήσεις του για τα βιώματά του από το Καμερούν και συνολικά την Αφρική.

Οι εκδηλώσεις  «Αχιλλοπούλεια 2001»  συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Και έβαλαν  τις βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων της Μαγνησίας με τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και για να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι διεθνείς ορίζοντες της περιοχής μας, ξεκινώντας από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Με αυτή την αντίληψη πραγματοποιήθηκε και το  Α΄ Συνέδριο των Αποδήμων Μαγνησιωτών, τον Ιούλιο του 2001, το οποίο  κατέληξε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Σωματείου «Κοινόν των Μαγνήτων», που συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του.

Τα «Αχιλλοπούλεια» έδειξαν τα επόμενα χρόνια ότι μπορούν να εξελιχθούν σε δυναμικό θεσμό, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια έχουν ατονήσει.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα  για την αναθέρμανση, σε νέες πια βάσεις και με νέο περιεχόμενο, των ιστορικών σχέσεων της περιοχής μας, και ιδιαίτερα του Πηλίου, με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό και  τη φίλη χώρα της Αιγύπτου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση