Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » «Βόλου Κοινωνία»: Αδυναμίες του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”
«Βόλου Κοινωνία»: Αδυναμίες του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”

«Βόλου Κοινωνία»: Αδυναμίες του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”

“Tο νομοσχέδιο στην ουσία στηρίζεται στον «Καλλικράτη» και εισάγει το θεσμό της απλής αναλογικής που όμως περισσότερο λειτουργεί ως «βαλβίδα εκτόνωσης», καθώς δεν ενισχύεται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τις δίνονται αρμοδιότητες και πόροι”. Τα παραπάνω επισήμαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή της Ανεξάρτητης Κίνησης ενεργών πολιτών « Κοινωνία» σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Π. Μουτσινάς είπε ότι το νομοσχέδιο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” μετά από τόσα χρόνια κρίσης και εξαγγελίες της κυβέρνησης κατά καιρούς,  δεν δίνει λύσεις στο υδροκέφαλο κράτος το οποίο η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με 400 νέους οργανισμούς και δημοσίους υπαλλήλους χωρίς στόχο και πρόγραμμα. Εισάγει την απλή αναλογική που όλοι ζητούσαμε αλλά στην ουσία «της κόβει τα πόδια» χωρίς να μπορεί να συνδράμει στη ενός πλατιού αυτοδιοικητικού κινήματος που θα έδινε προοπτική στη χώρα. Έρχεται δε σε ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα αυτή η απλή αναλογική να καθίσταται επικίνδυνη.

Στη συνέχεια  ο Παντελής Μαστρογιάννης τόνισε- μεταξύ άλλων- ότι το νομοσχέδιο αποτελεί βάση διαλόγου και περιλαμβάνει και θετικές ρυθμίσεις όπως το εκλογικό σύστημα, τα δημοψηφίσματα,  οι προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες στην διοίκηση του δήμου, η του επιχειρησιακού προγράμματος τετραετίας , οι δυνατότητες σύγκλισης του συμβουλίου των Τοπικών Κοινοτήτων με υπογραφές πολιτών, οι ρυθμίσεις για τις επιτροπές διαβούλευσης και διαμεσολάβησης.

Στα αρνητικά περιλαμβάνει την μη απόδοση πόρων, την μην πρόβλεψη για σύγκληση λαϊκών συνελεύσεων στις Τ.Κ., την ποσόστωση του 40% με το κάθε φύλο και κυρίως το γεγονός ότι ο έλεγχος της νομιμότητας περιορίζεται στα έργα πάνω από 120 χιλ. .

Η «Βόλου Κοινωνία» παρουσίασε σχετικές προτάσεις, σημειώνοντας πως η  αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός, το βάθρο της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των δημοτών και της λαϊκής ς και γι αυτό η «Κοινωνία Πολιτών».

Οι προτάσεις είναι:

  1. Ενίσχυση της τοπικής ς με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με τη συγκρότηση, εντός του Καλλικρατικού δήμου, ισχυρών δημοτικών ενοτήτων αποτελεσματικών και βιώσιμων, οι οποίοι θα συγκροτηθούν σε επίπεδο καποδιστριακού δήμου η συμβουλίου περιοχής. Έτσι θα μειωθεί η χαώδης απόσταση Δημάρχου-προέδρου τοπικού συμβουλίου και τα τοπικά προβλήματα θα επιλύονται άμεσα, απελευθερώνοντας τον Καλλικρατικό Δήμο και τον δήμαρχο από αυτά.
  2. Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση σε πολλά κρίσιμα θέματα ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των δήμων και συγχρόνως τον επιτελικό και όχι πελατειακό ρόλο του σύγχρονου κράτους.
  3. Δημιουργία και χρηματοδότηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους , το οποίο θα μπορεί να «θεραπεύσει» προβλήματα περιφερειακών υποδομών και να στηρίξει την Περιφερειακή .
  4. Ενίσχυση του θεσμού της Αντιπεριφέρειας με τη θέσπιση πολυπρόσωπου συμβουλίου το οποίο θα είναι όργανο ουσιαστικού διαλόγου και επεξεργασίας της περιφερειακής ς με σύγχρονη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  5. Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα αυτόνομο ψηφιακό σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, με πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση