Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Βαθαίνει το ρήγμα στον ιατρικό κόσμο του Βόλου, με αφορμή τη δημιουργία  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Βαθαίνει το ρήγμα στον ιατρικό κόσμο του Βόλου, με αφορμή τη δημιουργία  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Βαθαίνει το ρήγμα στον ιατρικό κόσμο του Βόλου, με αφορμή τη δημιουργία  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Βαθαίνει το ρήγμα στον ιατρικό κόσμο του Βόλου, με αφορμή τη δημιουργία  Μονάδας Επεξς Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που θα ανεγερθεί στον σκουπιδότοπο στο Κάκκαβο.

Ο   έστειλε προ μερών ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλά, ιατρό, ο οποίος ανταπάντησε , όπως φαίνεται παρακάτω , ενώ του  απάντησε εκ νέου ο ΙΣΜ.

 

Ανταπάντηση – στην ανοικτή επιστολή από τον πρόεδρο

και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Διάβασα την ανοικτή επιστολή σας, σχετική με τα θέματα, τα οποία σας έθεσα αλλά δυστυχώς στην απάντησή σας αποφεύγετε να πάρετε σαφή θέση. Συγκεκριμένα:

  1. Δεν απαντάτε για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου – Μονάδας Επεξς Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που θα ανεγερθεί στον σκουπιδότοπο στο Κάκκαβο. Δηλαδή αν κατά την ανέγερση και έπειτα κατά την λειτουργία του το εργοστάσιο αυτό θα προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου στον σκουπιδότοπο και πέριξ αυτού. Αν δεν συμφωνείτε με το προϊόν το οποίο θα παράγει, δηλαδή το SRF, τούτο είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει κριθεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αλλά και από τον λαό του Βόλου στις περσυνές εκλογές.

  2. Δεν απαντάται στις ανακοινώσεις του κ. Τσάμη ότι «επειδή δεν επαρκούν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων σκουπιδιών της περιοχής μας, θα εισάγονται υπολείμματα ανακυκλώσιμων σκουπιδιών από τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας (Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λάρισα)», τις οποίες εγώ θεώρησα σαν μεγάλη ανακρίβεια

  3. Δεν απαντάτε σαφώς για το φλέγον και επίκαιρο θέμα του μολυσμένου νερού των Σταγιατών αλλά με παραπέμπετε σε μια προ τετραετίας ανακοίνωση του 2016 για το νερό της Πορταριάς. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν ο Σύλλογος να εκδώσει σαφή και προειδοποιητική για το κοινό ανακοίνωση.

  4. Δεν παίρνετε θέση στη δήλωση του κ. Τσάμη ότι ο Βόλος «θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης χώρας», η οποία και ατεκμηρίωτη είναι και ταυτόχρονα στρέφεται κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βόλου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν πρέπει να μπαίνει στην υπηρεσία κανενός. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι άλλος είναι ο θεσμικός ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου και των μελών του και άλλος η πολιτική δραστηριότητα του καθενός. Ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να παραμείνει μακριά από πολιτικές διενέξεις, που δεν τις έχει ανάγκη και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με τις χρήσιμες επιστημονικές του.

Ελπίζω να λάβετε θέση για τα ζητήματα, που σας έθεσα.

Απάντηση ΙΣΜ στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλά

Κύριε πρόεδρε,

.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) συνεδρίασε, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, σε πλήρη σύνθεση, με συμμετοχή και των έντεκα μελών του και συζήτησε επί της επιστολής σας (με αριθμό πρωτοκόλλου 000998/29-6-2020),που αποστείλατε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Ι.Σ.Μ. την Παρασκευή 26η Ιουνίου 2020.

Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να σας αποσταλεί η εξής επιστολή-απάντηση στην επιστολή σας:

  1. Ο Ι.Σ.Μ. είναι αντίθετος στη δημιουργία εργοστασίου RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου, με απόφασή του που ελήφθη στο Δ.Σ. του Συλλόγου την 6η Μαρτίου 2018 και σας γνωστοποιήθηκε διά του προέδρου του στην έκτακτη του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2018, στην οποία προεδρεύατε, με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας.

  2. Η συζήτηση εκείνη πραγματοποιήθηκε και με αφορμή την τότε γνωστοποίηση από τον Δήμο Βόλου της προμελέτης για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε πρόσφατα, στο Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. την 18η Μαΐου 2020, με αφορμή την έκδοση από το Τ.Ε.Ε Μαγνησίας γνωμοδότησης επί της Μ.Π.Ε. για τη μελέτη, πλέον, κατασκευής εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου στην περιοχή Κάκαβος. Η άποψη του Ι.Σ.Μ. εξακολουθεί να είναι αρνητική για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου και συμφωνεί με την άποψη του Τ.Ε.Ε Μαγνησίας, που προτείνει κατασκευή διαφορετικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και συγκεκριμένα Μονάδας που θα παράγει βιοαέριο, ως περισσότερο φιλικής και με λιγότερη επιβάρυνση προς το Περιβάλλον.

  1. Ο Ι.Σ.Μ. με ανακοίνωσή του, με αριθμό πρωτοκόλλου 935/11-7-2016 και τίτλο «Ανακοίνωση για την ύδρευση Πορταριάς», που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, είχε εκφράσει την άποψή του για το θέμα της ς των δικτύων ύδρευσης με αφορμή σχετικό θέμα που ετέθη στη δημόσια συζήτηση τότε, για την περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή των Σταγιατών. Η πάγια άποψη του Ι.Σ.Μ., σύμφωνα και με την ισχύουσα , καταγράφεται σε απόσπασμα εκείνης της ανακοίνωσης ως εξής: «Ο μόνος μέχρι τώρα αποδεκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Επιστήμη τρόπος προφύλαξης από μικροβιακά φορτία των υδάτων της ύδρευσης είναι αυτός της ελεγχόμενης ς με ειδικές συσκευές και με ευθύνη των κατά τόπους Δήμων». Εννοείται ότι ο κάθε Δήμος έχει την ευθύνη και υποχρέωση να καθαρίζει συχνά τις δεξαμενές ύδρευσης και να διορθώνει, συντηρεί και αντικαθιστά τους σωλήνες ύδρευσης σε περίπτωση βλαβών Αυτή η άποψη του Ι.Σ.Μ. δεν έχει τροποποιηθεί και εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό επίσης αποδεικνύει τη των απόψεων του Ι.Σ.Μ σε θέματα Δημόσιας Υγείας, ως οφείλει να πράττει εκ του θεσμικού του ρόλου.

Κύριε Μουλά.

Μετά από αυτές τις απαντήσεις, θα σας προτείναμε , ως ενεργό μέλος του Ι.Σ.Μ. που είστε και προκειμένου να είστε κατατοπισμένος σε σχέση με τις δράσεις και τις απόψεις του Συλλόγου μας, να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις μας, να διαβάζετε με προσοχή τις ανακοινώσεις μας, να συμμετέχετε στις εκλογές μας, να είστε ενημερωμένος για τις δραστηριότητες και τις απόψεις του Συλλόγου μας, όπως οφείλει να πράττει κάθε μέλος του Ι.Σ.Μ. που εκ του νόμου εκπροσωπείται επιστημονικά και επαγγελματικά από τον Ι.Σ.Μ..

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την προσωπική επίθεση στην οποία προβήκατε εναντίον του προέδρου του Ι.Σ.Μ. Ευθύμιου Τσάμη (σε αυτό το σημείο μειοψήφησε το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Μακρής).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση