Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Βαθαίνει η κόντρα ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων των Σταγιατών
Βαθαίνει η κόντρα ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων των Σταγιατών

Βαθαίνει η κόντρα ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων των Σταγιατών

Βαθαίνει η κόντρα ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων των Σταγιατών, με αφορμή το νερό .

Η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: “Είναι εξαιρετικά λυπηρό, ότι οι κάτοικοι των Σταγιατών (30 για την ακρίβεια) δεν αποδοκίμασαν κατ΄ελάχιστο την καταστροφή του συστήματος απολύμανσης του πόσιμου νερού εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού, επιτρέποντας δολιοφθορές που δημιουργούν κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις Σταγιάτες, με αριθμούς και γεγονότα, από το 2011 οπότε ο οικισμός Σταγιατών συμπεριελήφθηκε στην ΔΕΥΑΜΒ.

Η πρώτη μας επαφή σαν υπηρεσία με τον οικισμό ήταν να αποκαταστήσουμε βλάβη στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης του οικισμού, ο οποίος περνούσε δίπλα σε βόθρο και το νερό που έφθανε στα σπίτια περιείχε μεγάλα φορτία κολοβακτηριδίων.

Στην συνέχεια στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της υδροδότησης του οικισμού και της παροχής του δημόσιου αγαθού του πόσιμου νερού με ασφαλή τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία του πληθυσμού, εγκαταστήσαμε σύστημα απολύμανσης.

Συνολικά πέντε (5) φορές, εγκαταστήσαμε συστήματα απολύμανσης και ισάριθμες φορές άγνωστοι τα κατέστρεψαν επιβαρύνοντας τους πολίτες του Βόλου με 25.000 €. Επιπλέον το νερό της πηγής έφθανε στους καταναλωτές με άντληση, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις δαπάνες της ΔΕΥΑΜΒ, ή καλύτερα τους συνεπείς πολίτες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι με την πληρωμή των λογαριασμών τους κάλυπταν και τις δαπάνες των Σταγιατών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Σταγιατών, απολαμβάνει την πληρωμή της ύδρευσης με ετήσιο των 60 € ανά έτος.

Οι καταναλωτές του οικισμού είναι 132. Η συνολική τους οφειλή στην ΔΕΥΑΜΒ, σήμερα είναι 18.358,63 €. Δηλαδή επί μια δεκαετία οι κάτοικοι των Σταγιατών, πίνουν νερό εις υγείαν των κορόϊδων και όπως γράφουν και σε μια ανακοίνωση, το «πολιτισμό» αυτόν τον οφείλουν στην πηγή.

Μετά την καταστροφή εν μέσω της πανδημίας του συστήματος απολύμανσης, για πέμπτη φορά , η ΔΕΥΑΜΒ αξιοποίησε ήδη κατασκευασμένο έργο (από τον πρώην Δήμο Πορταριάς), με λεφτά των πολιτών μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και εξασφάλισε την του οικισμού με πηγαίο νερό από την πηγή Μάνα Πορταριάς ήδη απολυμασμένο.

Με την επιλογή αυτή, πρώτα πρώτα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη του οικισμού, με πηγαίο νερό άριστης ποιότητας και απολύτως ασφαλές. Επιπλέον εξαφανίζονται τα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση, που επιβάρυναν τους πολίτες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Για την ΔΕΥΑΜΒ, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτεροι και κατώτεροι στα δικαιώματά τους απέναντι στο δημόσιο αγαθό του πόσιμου νερού.

Δεν υπάρχει δικό μας και δικό σας νερό.

Υπάρχει η υποχρέωση, της διανομής πόσιμου νερού, ασφαλούς με πλήρη απουσία κολοβακτηριδίων, επαρκούς ώστε να διασφαλίζονται οι συνεχώς ογκούμενες ανάγκες της χρήσης του νερού για την εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις και καλού ποιοτικά σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας.
Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτόν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε”.

Οι κάτοικοι των Σταγιατών

Χρειάστηκε να περάσουν 26 μέρες για να μάθουμε την αιτία της διακοπής της παροχής νερού στα σπίτια μας από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Την Τρίτη 13/5/2020, η ΔΕΥΑΜΒ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκοψε τον ομφάλιο λώρο του χωριού με την πηγή, βάζοντας τέλος σε μια υπαρξιακή σχέση 350 χρόνων.

Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία με την οποία η αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της.

Μιλάει για δολιοφθορείς, μειοψηφίες, κοινωνικές ανισότητες και μπαταχτσήδες.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι “δολιοφθορές” στις δεξαμενές και στους χλωριωτές είναι η αιτία. Και επειδή οι “δολιοφθορείς” λειτούργησαν μέσα στην πανδημία, η απάντησε ανάλογα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί εκδικητικά.

Ωστόσο, η αναφορά στις δολιοφθορές αποτελεί το πρόσχημα για την αποκοπή της Κρύας Βρύσης. Το 2010, όταν επιχειρήθηκε από τον δήμαρχο Πορταριάς Ν. Κοντορίζο εναγωνίως το πούλημα της πηγής σε βιομήχανο του Βόλου, δεν είχε ανακοινωθεί καμία δολιοφθορά από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως δεν είχε ανακοινωθεί και το 2011, όταν ο δήμαρχος Βόλου Σκοτινιώτης υπέγραφε τεχνική έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με την οποία «το σύστημα υδροδότησης των Σταγιατών με άντληση είναι ανορθόδοξο και πρέπει η υδροδότηση να γίνει από την Πορταριά με βαρύτητα. Υπάρχει μάλιστα έτοιμο δίκτυο.»

Το 2016, στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της χλωρίωσης, ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΜΒ επανέλαβε ακριβώς το ίδιο. Ούτε και τότε βέβαια είχε ανακοινωθεί κάποια «δολιοφθορά».

Για να φτάσουμε στις 23/1/2020, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ μίλησε, ξεκάθαρα πια, για εμφιάλωση του πηγαίου νερού του Πηλίου. Αυτή είναι  η πραγματική αιτία της αλλαγής της πηγής υδροδότησης του χωριού. Αποδέσμευσαν την πηγή για να την εκμεταλλευτούν.

Η επίκληση των εξόδων για την λειτουργία του αντλιοστασίου ως αιτία για την αποκοπή, είναι τουλάχιστον αστεία. Είναι το μόνο, ασήμαντο έξοδο, το οποίο μάλιστα υπερκαλύπτεται από το πάγιο που πληρώνουμε. Η ΔΕΥΑΜΒ, ως φαίνεται, συνυπολογίζει και το χλώριο με το οποίο υποβαθμίζει το νερό, και που αποτελεί δική της επιλογή.

Κάνουμε όμως και τη δική μας κοστολόγηση, στην οποία περιλαμβάνουμε τις τακτικές χημικές αναλύσεις του νερού, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τις επισκευές του δικτύου, καθώς και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς ως ενεργοί πολίτες για να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την πηγή μας και το δίκτυο της άρδευσης.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, αποκαθιστούμε που προκαλούν διακοπή της παροχής, όπως τα Χριστούγεννα του ‘14 και του ’15, όταν οι κάτοικοι εργαστήκαμε σκληρά μέσα στα χιόνια και σε συνθήκες πολικού ψύχους για να αποφράξουμε το δίκτυο προσαγωγής από την Κρύα Βρύση και να αποκαταστήσουμε διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο διανομής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες έκτοτε, η ΔΕΥΑΜΒ αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η εμμονή της στη φτηνή αλλά τοξική λογική να ρίχνει χλώριο και να εξαφανίζεται, μας ανάγκασε να κάνουμε οι ίδιοι εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και άλλα προστασίας της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης την χειροκίνητη λειτουργία διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις, όλο το 24ωρο, λόγω μηχανικών βλαβών για τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφορούσε. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα χωριά όπου οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει προσωπική εργασία, υλικά και χρήματα για να γίνουν παρόμοιες επεμβάσεις. Μας οφείλετε, δεν σας οφείλουμε.

Προσπαθείτε, κατά τη γνώριμη τακτική σας του «διαίρει και βασίλευε», να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας του Βόλου, ονομάζοντάς τους μάλιστα «κορόιδα». Λέτε ότι πληρώνουν για μας. Κανένας δεν πληρώνει για μας, αφού δεν έχετε κάνει τίποτα τα 6 χρόνια που διαχειρίζεστε την ύδρευση στα χωριά.

Αντίθετα, όλοι οι πολίτες του Βόλου πληρώνουν τη δική σας απραξία στο σοβαρό θέμα της ΕΡΓΗΛ. Πληρώνουν το νερό δυο φορές! Μία σε σας, χωρίς να το πίνουν, και άλλη μία στην του εμφιαλωμένου, την οποία σιγοντάρετε εκκωφαντικά.

Λέτε επίσης ότι φροντίζετε για την υγεία μας. Σας ευχαριστούμε για το μεγάλο σας ενδιαφέρον.

Το βιώνουμε καθημερινά και τραυματικά… Το φθινόπωρο του ‘17 μας κερνάγατε νερό με υπολειμματικό χλώριο τριπλάσιο του επιτρεπόμενου στις πισίνες κολύμβησης.

Για ένα δεκαήμερο κάνατε κυριολεκτικά χημικό πόλεμο ενάντια στο χωριό. Το ενδιαφέρον σας φαίνεται στο πόσο συχνά καθαρίζετε το δίκτυο του χωριού μας: Εμείς οι ίδιοι το καθαρίζουμε, το συντηρούμε και το φροντίζουμε, με δική μας εργασία και έξοδα. Εσείς μόνο χλώριο ξέρετε να αδειάζετε, και όποιον πάρει ο χάρος! Το ενδιαφέρον σας το δείξατε επίσης στις πηγές της Κουκουράβας, μετατρέποντας τον χώρο σε σταύλο, όπως και στις πηγές του Αγίου Βλασίου, τις οποίες παρατήσατε στη φθορά του χρόνου.

Το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνετε και στην πηγή της Μάνας στην Πορταριά, όπου μετά από σχεδόν 2 χρόνια η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από την κατολίσθηση που απειλεί την πηγή. Αλλά τι να πούμε και για το δίκτυο της πόλης του Βόλου, μέσα στο οποίο φωλιάζει η μόλυνση από τους αμιαντοσωλήνες και τους σιδηροσωλήνες, υπονομεύοντας καθημερινά και εγκληματικά την υγεία 125.000 κατοίκων, τους οποίους ραντίζετε με διοξίνες και φουράνια.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για κάτι, αυτό σίγουρα δεν είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως συνηθίζετε σε όλες τις αντιδραστικές ανακοινώσεις σας, μιλάτε για κατηγορίες πολιτών και κοινωνική ανισότητα. Θα χαιρόμασταν πολύ αν σας απασχολούσε η κοινωνική , η αλήθεια όμως είναι ότι, στο Βόλο, το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, ταλαιπωρημένο οικονομικά και περιβαλλοντικά, αποτελείται από πολίτες Β’ κατηγορίας. Εσείς εκεί στη δημοτική αρχή θεωρείτε πως ανήκετε στην Α’ κατηγορία, που έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί και να βρίζει όσους αντιστέκονται και όσους ζητούν τα αυτονόητα: Καθαρό αέρα, καθαρό νερό! Έχετε στη διάθεσή σας την εξουσία, τους κερδοσκόπους και την αστυνομική καταστολή, και μαζί την άνεση να εκδικείστε και να εκβιάζετε ανήθικα ένα μικρό χωριό.

Η Λαϊκή Συνέλευση των Σταγιατών έχει αναλάβει, με σοβαρότητα και λογική, τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσει τη δική μας κανονικότητα: Να φέρει το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας. Από το χωριό μας, αυτή τη μικρή κουκίδα στον χάρτη, κάνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά και τον μόνο αιώνιο θησαυρό: την Φύση. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους συνδημότες και συνδημότισσες του Βόλο για νερό καθαρό σε πόλη και χωριά. Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο. Έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας, την αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και, να είστε βέβαιοι, τεράστια ψυχικά αποθέματα.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξεταστικά κέντρα Αγγλικών #ΕξεταστικάκέντραΑγγλικών - https://t.co/Au10R5ngml -

  • #φωτιά σε αυτοκίνητο στην οδό Καραμπατζάκη #φωτιά - https://t.co/y8KhE9WlHz -

  • Nαυαγοσωστική επιχορήγηση σε ΟΤΑ της Μαγνησίας #ναυαγοσωστικήκάλυψη - https://t.co/cV2wgM8EMG -

"Αλιεύοντας" την είδηση