Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών
Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών

Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών

Τη λύση καύσης βιοαερίου από τις τσιμεντοβιομηχανίες που θα μπορούσε να εξαχθεί από τη διαδικασία της κομποστοποίησης, πρότεινε η Mεξικάνα καθηγήτρια Brisa Violeta Carrasco Callegos, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών.

Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων των τσιμεντοβιομηχανιών δεν προσφέρονται για την καύση απορριμμάτων κανενός τύπου και δεν πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτός από πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Μίλησε για την ύπαρξη επιδημιολογικών μελετών που αποκαλύπτουν συνάφεια περιστατικών καρκίνου με την λειτουργία τσιμεντοβιομηχανιών που καίνε και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Κάρλος Χερέρο της Ισπανίας.

Στη μελέτη μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε μία νότια περιοχή της Ισπανίας παρατηρήθηκαν 33 είδη καρκίνων σε μία απόσταση πέντε χιλιομέτρων από μία τσιμαντοβιομηχανία, ενώ σε μεγαλύτερη ακτίνα εμφανίστηκαν καρκίνοι του παχέως εντέρου.

Επιπλέον στον ιστότοπο www.visualizadorcancervm.com ανέφερε ότι μπορεί κανείς να δει στοιχεία που συσχετίζουν τους καρκίνους με την καύση σκουπιδιών στην κοιλάδα Μεσκιτάλ του Μεξικό.

Έκανε αναφορά στις δραστηριότητες διαφόρων Κινήσεων Πολιτών σε όλο τον κόσμο με στόχο να μην καίγονται απορρίμματα από τσιμεντοβιομηχανίες, ή να κλείσουν παραγωγής SRF και RDF, σε Μεξικό και Ισπανία.

Ενημέρωσε πως αυτή την περίοδο στην Ισπανία τέτοιες Κινήσεις Πολιτών λαμβάνουν μέρος στη διαβούλευση για ένα νέο νόμο που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων για να αποφεύγεται η καύση αποβλήτων και στους συμβατικούς αποτεφρωτήρες και σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Υποστήριξε ότι η χρήση του RDF προτιμάται από τις τσιμεντοβιομηχανίες γιατί έχουν τριπλό όφελος. Πιο συγκεκριμένα πληρώνονται για να χρησιμοποιούν το υλικό από όσους παράγουν απόβλητα, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό τους κόστος, ενώ κερδίζουν από τα ομόλογα άνθρακα σαν μια λειτουργία που θεωρείται περιβαλλοντικά σωστή.

Είπε ότι τον τελευταίο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήθηκε πως η καύση του RDF δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή με αποτέλεσμα να μην δίνονται πλέον τα λεγόμενα ομόλογα άνθρακα σαν επιβράβευση.

Ισχυρίστηκε ότι αποτελεί κοινή πρακτική να επιλέγουν αυτό το καύσιμο τσιμεντοβιομηχανίες που λειτουργούν σε χώρες ευάλωτες οικονομικά, αλλά και σε αυτές που εμφανίζονται φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς, όπως το Μεξικό και η Ελλάδα.

Η πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης παρουσιάζει σήμερα την πρότασή της για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πρόταση της επιτροπής έχει βασιστεί και αποσκοπεί στην παραγωγή μηδενικών αποβλήτων (Zero Waste), δηλαδή στο πώς μπορούμε βήμα βήμα, μέσω της πρόληψης και της διαλογής στην πηγή, να δημιουργήσουμε πόλεις χωρίς απόβλητα.

Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η εκτροπή των βιοαποβλήτων/οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων και τροφών) είναι απλές διαδικασίες και έχουν εφαρμοστεί με εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως.

Οι υποδομές για τη στήριξη των παραπάνω είναι τα πράσινα σημεία γειτονιάς και κεντρικά (οικονομικές κατασκευές), που επιστρέφουν το κέρδος από τα υλικά στον πολίτη την ίδια στιγμή που τα αποθέτει, μειώνουν το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα πολλά δρομολόγια των απορριμματοφόρων για τη συλλογή των κάδων σε κάθε γωνία και από κοστοβόρες υποδομές όπως οι μονάδες (εργοστάσια) ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Τέλος δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ό,τι δεν ανακυκλώνεται (ένα πολύ μικρό ποσοστό) θα ενταφιάζεται σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ο οποίος όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει σωστά δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το και προτείνεται και χρηματοδοτείται για το σκοπό αυτό από την Ε.Ε.

Αναλυτικά η πρόταση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων θα παρουσιαστεί στη σημερινή εκδήλωση στη Ν. Δημητριάδα, όπου και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα με επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο.

Χορηγός επικοινωνίας: pagasitikosnews.com

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση