Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών
Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών

Το βιοαέριο ως λύση αντί για την καύση σκουπιδιών

Τη λύση καύσης βιοαερίου από τις που θα μπορούσε να εξαχθεί από τη διαδικασία της κομποστοποίησης, πρότεινε η Mεξικάνα καθηγήτρια Brisa Violeta Carrasco Callegos, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών.

Ειδικότερα σε τύπου που έδωσε σήμερα υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων των τσιμεντοβιομηχανιών δεν προσφέρονται για την καύση απορριμμάτων κανενός τύπου και δεν πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτός από πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Μίλησε για την ύπαρξη επιδημιολογικών μελετών που αποκαλύπτουν συνάφεια περιστατικών καρκίνου με την λειτουργία τσιμεντοβιομηχανιών που καίνε σκουπίδια και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Κάρλος Χερέρο της Ισπανίας.

Στη μελέτη μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε μία νότια περιοχή της Ισπανίας παρατηρήθηκαν 33 είδη καρκίνων σε μία απόσταση πέντε χιλιομέτρων από μία τσιμαντοβιομηχανία, ενώ σε μεγαλύτερη ακτίνα εμφανίστηκαν καρκίνοι του παχέως εντέρου.

Επιπλέον στον ιστότοπο www.visualizadorcancervm.com ανέφερε ότι μπορεί κανείς να δει στοιχεία που συσχετίζουν τους καρκίνους με την καύση σκουπιδιών στην κοιλάδα Μεσκιτάλ του .

Έκανε στις δραστηριότητες διαφόρων Κινήσεων Πολιτών σε όλο τον κόσμο με στόχο να μην καίγονται απορρίμματα από , ή να κλείσουν παραγωγής SRF και RDF, σε και .

Ενημέρωσε πως αυτή την περίοδο στην τέτοιες Κινήσεις Πολιτών λαμβάνουν μέρος στη διαβούλευση για ένα νέο νόμο που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων για να αποφεύγεται η καύση αποβλήτων και στους συμβατικούς αποτεφρωτήρες και σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Υποστήριξε ότι η χρήση του RDF προτιμάται από τις τσιμεντοβιομηχανίες γιατί έχουν τριπλό όφελος. Πιο συγκεκριμένα πληρώνονται για να χρησιμοποιούν το υλικό από όσους παράγουν , μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό τους κόστος, ενώ κερδίζουν μπόνους από τα ομόλογα άνθρακα σαν μια λειτουργία που θεωρείται περιβαλλοντικά σωστή.

Είπε ότι τον τελευταίο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήθηκε πως η καύση του RDF δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή με αποτέλεσμα να μην δίνονται πλέον τα λεγόμενα ομόλογα άνθρακα σαν επιβράβευση.

Ισχυρίστηκε ότι αποτελεί κοινή πρακτική να επιλέγουν αυτό το καύσιμο τσιμεντοβιομηχανίες που λειτουργούν σε χώρες ευάλωτες οικονομικά, αλλά και σε αυτές που εμφανίζονται φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς, όπως το Μεξικό και η Ελλάδα.

Η πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Η Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης παρουσιάζει σήμερα την πρότασή της για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πρόταση της επιτροπής έχει βασιστεί και αποσκοπεί στην παραγωγή μηδενικών αποβλήτων (Zero Waste), δηλαδή στο πώς μπορούμε βήμα βήμα, μέσω της πρόληψης και της διαλογής στην πηγή, να δημιουργήσουμε πόλεις χωρίς .

Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η των βιοαποβλήτων/οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων και τροφών) είναι απλές διαδικασίες και έχουν εφαρμοστεί με εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως.

Οι υποδομές για τη στήριξη των παραπάνω είναι τα πράσινα σημεία γειτονιάς και κεντρικά (οικονομικές κατασκευές), που επιστρέφουν το κέρδος από τα υλικά στον πολίτη την ίδια στιγμή που τα αποθέτει, μειώνουν το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα πολλά δρομολόγια των απορριμματοφόρων για τη συλλογή των κάδων σε κάθε γωνία και από κοστοβόρες υποδομές όπως οι μονάδες () ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Τέλος δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ό,τι δεν ανακυκλώνεται (ένα πολύ μικρό ποσοστό) θα ενταφιάζεται σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ο οποίος όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει σωστά δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το περιβάλλον και προτείνεται και χρηματοδοτείται για το σκοπό αυτό από την Ε.Ε.

Αναλυτικά η πρόταση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων θα παρουσιαστεί στη σημερινή εκδήλωση στη Ν. , όπου και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα με επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο.

Χορηγός επικοινωνίας: pagasitikosnews.com

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

  • Συνελήφθη με κάνναβη στο Βόλο #ινδικήκάνναβη - https://t.co/Xv7ae0rfX2 -

  • #λέμβος βυθίστηκε στην Αλόννησο  #λέμβος - https://t.co/DgwuYoEltx -

"Αλιεύοντας" την είδηση