Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Το Πρώτο “Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών” στην Ελλάδα
Το Πρώτο “Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών” στην Ελλάδα

Το Πρώτο “Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών” στην Ελλάδα

40ή δημόσι τοιχογρφία μεγάλων διαστάσεων στην πόλη του Βόλου

 H Urbanact παραδίδει σήμερα στη πόλη του Βόλου την 40ή δημόσια τοιχογραφία της μεγάλων διαστάσεων, η οποία σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την ανάδειξη της πόλης στο πρώτο “Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας” στην Ελλάδα.

Σαράντα (40) μεγάλες τοιχογραφίες “εμπλουτίζουν” την  πόλη, δημιουργώντας έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της τέχνης, της τοιχογραφίας και του streetart.

Οι τοιχογραφίες υλοποιούνται από επώνυμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προσφέρουν κάθε χρόνο  αφιλοκερδώς το έργο τους στη πόλη.

Το “Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας” στο Βόλο, υποστηρίζεται και από τον χάρτη που κυκλοφόρησε το 2017 η  Urbanact, όπου αποτυπώνονται όλα τα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί οι τοιχογραφίες, τα ονόματα των καλλιτεχνών και φωτογραφίες από τα υλοποιηθέντα έργα. Ο χάρτης διανέμεται στο Volos Info (Κέντρο Τουριστικής ς) και μπορείτε να τον “κατεβάσετε” και από την urbanact.gr.

Από το 2017 η Urbanact λειτουργεί ανάμεσα στις άλλες δράσεις της, ένα ακόμη ιδιαίτερο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών, το “CityCall”, με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την στήριξη τοπικών καταστημάτων και εταιρειών, το οποίο εμπλέκει πιο “δυναμικά” δημόσιους και ιδιωτικούς και κατοίκους.

Οι τελευταίοι καλούνται να προσφέρουν επιφάνειές τους για ζωγραφική αλλά και να συζητήσουν και να αποφασίσουν με τους το έργο που τους προτείνεται να υλοποιηθεί.

Συμβάλλοντας έτσι και αυτοί ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου, του δημόσιου χώρου, στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και στη δυνατότητα να δοθούν χώροι έκφρασης για νέους και δημιουργικούς καλλιτέχνες.

Η 40ή τοιχογραφία που παραδόθηκε σήμερα στους , υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Nicolas Alfalfa   από την μακρινή Ουρουγουάη, ο οποίος αποτύπωσε με το μοναδικά ιδιαίτερο εικαστικό του στυλ, τον Κένταυρο Χείρωνα.

Τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη βασίζονται στη διερεύνηση της φαντασίας ως καταφύγιο στη μυθολογία και στην ανάκτηση των τοπικών μύθων και παραδόσεων.

Η ελληνική μυθολογία είναι η αγαπημένη του πηγή γνώσης και “ανατροφοδότησης”.

Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε στο Βόλου με την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Βόλου (Διεύθυνση Πολιτισμού του ΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ και Αντιδημαρχία Παιδείας), τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Βόλου .

 

Ο Βόλος, πλέον, πέρα από τις μυθικές διαδρομές στο Πήλιο, τα πανέμορφα χωριά του, τις ποδηλατικές -ορεινές και μη- διαδρομές, τα τσιπουράδικα, τα μονοπάτια του, τα κάθε είδους αθλήματα, τις καταδύσεις, την λαογραφία, τις τοιχογραφίες  του Θεόφιλου κ.ά. δίνει ακόμη μια αφορμή στους ‘Έλληνες και ξένους να την επισκεφτούν: το πρώτο “Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών στην Ελλάδα”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση