Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Θεμελιώθηκε ο  ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Θεμελιώθηκε ο  ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ν. Ιωνία Μαγνησίας

Θεμελιώθηκε ο  ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ν. Ιωνία Μαγνησίας

 

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την προσφυγική ιστορία  

Κορυφώθηκαν, το διήμερο 17-18/9, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργάνωσε η  Μητρόπολη Δημητριάδος, διά του προσφυγικού  ναού Ευαγγελιστρίας, του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και των προσφυγικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας. Στο επίκεντρο του εορταστικού διημέρου ήταν η μαρτυρική μορφή του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρικώς αναιρεθέντων κατά το Μικρασιατικό ολοκαύτωμα, κληρικών και λαϊκών, εκατό χρόνια μετά το μαρτύριό τους.

Πανηγυρικός Εσπερινός

Το Σάββατο 17/9, στον ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου, συγχοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου, τους οποίους πλαισίωσαν κληρικοί , παρουσία   λαού, απογόνων, ως επί τω πλείστον, Μικρασιατών προσφύγων.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στον μέγα πολιτισμό των Ελλήνων της Ιωνίας, από την αρχαιότητα ήδη, στην ακμή του Χριστιανισμού, αφού εκεί γεννήθηκαν οι μεγάλοι Καππαδόκες Πατέρες και αναπτύχθηκε η Ορθόδοξη Θεολογία. Χαρακτήρισε «μελανή ιστορία την καταστροφή των Μικρασιατικών παραλίων, κατά την οποία άλλοι έχυσαν το αίμα τους μαρτυρικώς και άλλοι διεσπάρησαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, για να μην λησμονούμε ποτέ την θυσία των πατέρων μας».

Τόνισε ότι η αίγλη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες: στην πίστη στον Θεό, που μεταφύτευσαν στην μητέρα Ελλάδα, μεταφέροντας τα όσια και τα ιερά του τόπου τους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αγάπη για την , εν ονόματι της οποίας δημιούργησαν τον μεγαλειώδη πολιτισμό τους. Ο τρίτος πυλώνας ήταν η αφοσίωση στην οικογένεια, που διέκρινε η συγκρότηση, η ενότητα, η αφοσίωση στην Παράδοση. Φέροντας τον λόγο του στα καθ' ημάς, στηλίτευσε την τάση του εθνομηδενισμού που επιχειρείται στην σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και την διάλυση του οικογενειακού θεσμού στην εποχή μας, με την είσοδο ξενόφερτων προτύπων. Κάλεσε, τέλος, όλους σε αυτοκριτική για την επισήμανση των λαθών, που οδήγησαν στην Καταστροφή και αναφέρθηκε στην μαρτυρική μορφή του Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος έγινε πρότυπο Ιεράρχου, μη εγκαταλείποντας το ποίμνιό του και σηκώνοντας τον σταυρό του έως τέλους.

Καλλιτεχνική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Ακολούθησε μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στο προαύλιο του Ναού, παρουσία των Υφυπουργών Παιδείας  Ζέτας Μακρή και παρά τω Πρωθυπουργώ  Χρήστου Τριαντόπουλου, του βουλευτή Μαγνησίας Αθανασίου Λιούπη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τριών Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας, που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.

Η βραδιά ξεκίνησε με την του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητού Ιστορίας του Αθηνών και γενικού γραμματέα του ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, ο οποίος μίλησε με θέμα «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922».

Στη συνέχεια, τραγούδια της Σμύρνης απέδωσαν η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και ο υναικείος χορός «Αι Άδουσαι», με σολίστ τον Βασίλειο Αγροκώστα, καθηγητή Βυζ. Μουσικής και πρωτοψάλτη της Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Αφηγητής ήταν ο δ/ντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Νίκος Βαραλής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε  όλους τους συντελεστές, εξήρε το γεγονός ότι στηρίχτηκε αποκλειστικά σε μουσικά σχήματα της τοπικής  Εκκλησίας και τόνισε ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απαντούμε με την παράδοση».

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτου Κερκύρας   Νεκταρίου, συνιερουργούντος του μητροπολίτου Ιγνατίου.

Παρέστησαν οι Υφυπουργοί Παιδείας   Ζέτας Μακρή, και παρά τω Πρωθυπουργώ  Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Μαγνησίας  , Κώστας Μαραβέγιας και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριών Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας και πιστών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική και τελέστηκε μνημόσυνο για τα της Καταστροφής και τους πρόσφυγες της Ν. Ιωνίας. Ακολούθησε Τρισάγιο και στο μνημείο της Ελευθερίας, στο προαύλιο του ναού.

Θεμελίωση ναού

Το διήμερο των εκδηλώσεων κορυφώθηκε με την τελετή Θθεμελίωσης ναού, επ' ονόματι του και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, στην συμβολή των οδών Προύσης και Εφέσου στα προσφυγικά της Ν. Ιωνίας, σε οικόπεδο που δώρισε ο Δήμος Βόλου.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος. Ο προϊστάμενος της Ευαγγελιστρίας και ψυχή των εκδηλώσεων αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος αναφέρθηκε στο όνειρο των προσφύγων, επί σειρά ετών, να ανεγείρουν ναό για τους Μάρτυρες του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος και στους αγώνες που απαιτήθηκαν για να φθάσει η ώρα το όνειρο να αρχίσει να υλοποιείται. Ευχαρίστησε τον δήμαρχο Βόλου  για την προσωπική του συμβολή στην εξεύρεση και παραχώρηση του οικοπέδου και ευχήθηκε σύντομα ο Νναός να ανεγερθεί και να τελεστούν και τα εγκαίνιά του.

Από την μεριά του, ο  κ. Ιγνάτιος εξήρε τον αγώνα του π. Αμφιλοχίου, τον οποίο χαρακτήρισε «την καρδιά όλων των προσπαθειών, παιδί της Ν. Ιωνίας, που ο Άγιος τον άκουσε και υλοποιεί σήμερα το όνειρό του». Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι δίπλα στον θεμέλιο λίθο τοποθετήθηκε σκεύος με χώμα από την πολύκλαυστη και αλησμόνητη Σμύρνη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση