Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Η τελευταία αστρονομική διάλεξη της φετινής χρονιάς
Η τελευταία αστρονομική διάλεξη  της φετινής χρονιάς

Η τελευταία αστρονομική διάλεξη της φετινής χρονιάς

Αύριο  Κυριακή  και ώρα 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), θα δοθεί η τελευταία της φετινής χρονιάς. Θα μιλήσει ο δρ. Θεοφάνης Γραμμένος, επίκουρος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα έχει ως θέμα τις «Παρατηρησιακές ενδείξεις υπέρ της ύπαρξης μελανών οπών στο Σύμπαν».

Οι κλασικές μελανές οπές περιγράφονται από ακριβείς λύσεις των εξισώσεων του Einstein στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Τα τελευταία 50 χρόνια, πληθώρα έμμεσων αστρονομικών παρατηρήσεων συνηγορούν υπέρ της πραγματικής ύπαρξής τους στη φύση. Πρόκειται είτε για αντικείμενα με μάζα έως λίγες δεκάδες ηλιακές μάζες, είτε για υπερμεγέθεις μελανές οπές, που ελλοχεύουν στο κέντρο των γαλαξιών και έχουν μάζα δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Η μεθοδολογία της ανίχνευσής τους βασίζεται κυρίως στη βαρυτική επίδραση που ασκούν στο γειτονικό περιβάλλον, αν και η πρόσφατη ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην έμμεση παρατήρησή τους.

Ο δρ. Θεοφάνης σπούδασε Θεωρητική Φυσική, Μαθηματικά, και Φιλοσοφία στη Γερμανία, στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντάσσονται στις περιοχές της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κλασικής θεωρίας πεδίου, της διαφορικής γεωμετρίας, των διαφορικών εξισώσεων, της θεωρητικής αστροφυσικής, και της ιστορίας και φιλοσοφίας των φυσικομαθηματικών επιστημών.

Πριν από την διάλεξη, θα επιδοθεί από την Εταιρεία τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Δ. Μαυρομμάτη, που διετέλεσε επί 20ετία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μάλιστα ταμίας αυτού.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση