Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » ΤΕΕ: Ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης για τις οδούς Καραμπατζάκη & Αρ. Ζάχου
ΤΕΕ: Ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης για τις οδούς Καραμπατζάκη & Αρ. Ζάχου

ΤΕΕ: Ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης για τις οδούς Καραμπατζάκη & Αρ. Ζάχου

Επιστολή προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών -Δόμησης -Βιώσιμης Κινητικότητας Αθ. Σταυρίδη  απέστειλε η Δ.Ε. του Τ , για τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η δημοτικη αρχή στις οδούς οδό Καραμπατζάκη & Αρ. , ζητώντας να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για τις δύο παρόχθιες οδούς.

 Στην επιστολή-μεταξύ άλλων- αναφέρεται: “Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ , σε πρόσφατη συνεδρίασή της, συζήτησε το θέμα της διάνοιξης και μονοδρόμησης τμημάτων των οδών Αρ. και Καραμπατζάκη, θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας, σύμφωνα με την πάγια θέση του, ότι οι παρόχθιοι οδοί Αρ. Ζάχου και Καραμπατζάκη πρέπει να λειτουργούν ως ζεύγος οδών ήπιας κυκλοφορίας, αποφάσισε τα εξής:

  • Οι δύο παρόχθιοι οδοί Αρ. Ζάχου και Καραμπατζάκη, πρέπει να λειτουργούν ως ήπιας κυκλοφορίας. Ο χαρακτήρας της ήπιας κυκλοφορίας πρέπει να διασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένων και κατάλληλων τεχνικών έργων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία για τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας, θα πρέπει να υποδεικνύεται με σήμανση η ανώτατη ταχύτητα των 30 χλμ/ώρα και ταυτόχρονα να υπάρξει συνδυασμός μέτρων, σύμφωνα με τις «τεχνικές οδηγίες βασικών μέτρων για τη δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας», τα οποία θα διασφαλίζουν τη μειωμένη ταχύτητα.

  • Η οδός Αρ. Ζάχου να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση ανόδου και η οδός Καραμπατζάκη να λειτουργεί ως κάθοδος. Σε καμία περίπτωση να μη υπάρξει απευθείας σύνδεση των δύο οδών με την Περιφερειακή Οδό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Περιφερειακός), ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως συλλεκτήριες οδοί σύνδεσης της οδού Λαρίσης με τον Περιφερειακό.

Μια τέτοιου τύπου σύνδεση, θα αλλοιώσει εντελώς το χαρακτήρα της ήπιας κυκλοφορίας κα θα μεταβάλει την κατηγορία των δύο οδών, που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως τοπικοί οδοί.

Για αυτόν το λόγο  προτείνουμε να είναι αδύνατη η κάθετη διέλευση της οδού Παρασκευοπούλου, από τη είσοδο της οδού Καραμπατζάκη ή από την έξοδο της οδού Αρ. Ζάχου, σε αυτό το ύψος.

  • Η διάνοιξη τμημάτων της οδού Καραμπατζάκη να γίνει εφόσον κριθεί απαραίτητη, μόνον για λόγους ρύθμισης επικουρικά της κυκλοφορίας στη περιοχή.
  • Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο και καταργηθούν τμήματα πρασίνου, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα και να προβλέπεται από τη μελέτη να αντικατασταθούν κατά μήκος της ίδιας περιοχής.

Παράλληλα επαναφέρουμε την πρότασή μας την οποία είχαμε καταθέσει και στην Επιτροπή Διαβούλευσης  του Δήμου Βόλου για τα έργα του ΣΕΣ 2014-2020 (Ολοκληρωμένοι Αστικοί Μετασχηματισμοί), όπου είχαμε προτείνει ο χώρος του κινηματογράφου «Νίκη» μετά τη κατεδάφισή του, να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.

  • Στις δύο οδούς να συμπεριληφθεί σχεδιασμός για δίκτυο ποδηλατοδρόμου και στη περίπτωση που δεν επαρκούν τα πλάτη των οδών για αποκλειστική λωρίδα κίνησης οχημάτων και ποδηλάτων, να μετατραπούν σε οδούς μικτής χρήσης.

Θεωρούμε ότι τα ως άνω στοιχεία  θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τις δύο παρόχθιες οδούς, καθώς η υπηρεσιακή γνωμοδότηση που κατατέθηκε στη Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου ήταν γενική και αόριστη και δεν έθετε συγκεκριμένες παραμέτρους σχεδιασμού για τη υλοποίηση των έργων.

Η παρούσα θα κοινοποιηθεί και για τα πρακτικά της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, ενώ η θετική ψήφος του εκπροσώπου μας θα ισχύσει με την προϋπόθεση ότι θα  τηρηθούν οι παραπάνω , οι οποίες συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Aπάντηση δημοτικής αρχής

Διαβάσαμε με προσοχή την ανακοίνωση με τις θέσεις του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ στη Μαγνησία σχετικά με τις μονοδρομήσεις των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη, όχι γιατί είχαν να συνεισφέρουν κάτι παραπάνω στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, αλλά για να καταλάβουμε πως κατόρθωσε σε τόσο σύντομο διάστημα να απολέσει την αξιοπιστία του στην .

Σε ένα κείμενο, που προφανώς η συντάκτριά του πριν το δώσει στη δημοσιότητα δεν θα είχε διαβάσει τις γνωμοδοτήσεις των τοπικών συμβουλίων Βόλου και Νέας Ιωνίας και την μελέτη της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου και την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής (γι αυτό και τους καλούμε να ενημερωθούν για το πως λειτουργούμε), ξεχειλίζει η σκοπιμότητα και η προσωπική ιδιοτέλεια και η μόνη στόχευση που διακρίνει κανείς είναι η μόνιμη αγωνία για την αυτοπροβολή της.

Ας συνειδητοποιήσουν ότι στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για το όφελος της πόλης και των πολιτών, τέτοια τερτίπια δεν χωρούν και μας είναι αδιάφορα. Ας ασχοληθούν με τα του οίκου τους, εμείς προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο δεσμευτήκαμε ενώπιον των πολιτών και για το οποίο μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Οι συνδικαλιστές του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ ας μαζεύονται, μια παρεούλα, να παίζουν την εξουσία, όχι όμως στις πλάτες του Βολιώτικου λαού. Δεν θα δεχθούμε καμιά υπονόμευση στο έργο μας και κάθε ανάλογη προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση