Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Σύσκεψη ταξικών σωματείων στο Βόλο
Σύσκεψη ταξικών σωματείων στο Βόλο

Σύσκεψη ταξικών σωματείων στο Βόλο

Με πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των ταξικών σωματείων χθες το απόγευμα στην αυλή του Μεταξουργείου στο Βόλο.

Κυρίαρχο θέμα στη σύσκεψη ήταν το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα εργασιακά αλλά συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ αλλά και οι κίνδυνοι για το λαούς από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” όπου κάλεσε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης η οποία πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επιβάλει την τζάμπα δουλειά. Θέλουν, τόνισε, να δουλεύει ο εργαζόμενος σαν σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται, επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες την βδομάδα, 13 ώρες την μέρα! Η ζωή μας, είπε, οι συνθήκες δουλειάς, οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. “Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και τη δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία. Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο “προστασίας της εργασίας”. Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην διευθυντή του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και Μέγας Προστάτης της Εργοδοσίας”.
Αυτό που πρότεινε ο εισηγητής και έγινε αποδεκτό ήταν η επαναφορά του επικαιροποιημένου σχεδίου νόμου στη βάση της ς των 530 Σωματείων που αφορούσε συλλογικές συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές . Σε αυτή τη βάση προστέθηκαν και τα εξής: Η των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Η του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
Τελειώνοντας ο Κώστας Στεργίου κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν ακή απάντηση αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να συμμετάσχουν δυναμικά στη μηχανοκίνητη πορεία σήμερα στις 6:30 μ.μ. από το Δημαρχείο.
Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έκαναν ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου όπου αναφέρθηκε σε πλευρές του νομοσχεδίου και πως επηρεάζουν τους εργαζόμενους στον κλάδο, ο Στέλιος Λημνιός από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών που έκανε αναφορά στην καρκινογόνα καύση που ολοένα και αυξάνεται στην ΑΓΕΤ και κάλεσε σε ενωτική και μαζική αντίδραση ενάντια σ' αυτό το έγκλημα το Σάββατο 5 Ιουνίου παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον, η Δέσποινα Κεφαληνού εκ μέρους του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας όπου δήλωσε την αμέριστη στήριξη των γυναικών στον αγώνα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι στον αγώνα.
Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών και κάλεσε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 5 Ιούνη στηλιτεύοντας όλους τους υπεύθυνους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, , Περιφέρεια και Δήμο που βάζουν σε προτεραιότητα τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.
Ο Γιώργος Ρούσσας εκ μέρους των συνταξιουχικών σωματείων είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να ζήσουν σε χειρότερες συνθήκες από τους παππούδες τους. Είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να βρει τον καθένα μας στον δρόμο του αγώνα για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω.
Ο Θοδωρής  πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου αναφέρθηκε στους κινδύνους για τον λαό μας από την πολιτική των κυβερνήσεων που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μετατρέποντάς την σε μια τεράστια αμερικανονατοϊκή βάση ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και παράλληλα στόχο των ανταγωνιστών του και της .
Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις δράσεις της Επιτροπής που θα γίνουν την Πέμπτη 20 Μαΐου, 7.00 μ.μ. στην Πλατεία του Δημαρχείου της Νέας Ιωνίας και στην Πανθεσσαλική Μηχανοκίνητη πορεία στις 30 Μαΐου  στο Στεφανοβίκειο.
Η Εύη Καρυδάκη πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάργηση του 8ώρου που ακολουθώντας πιστά τις λεγόμενες βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία του 90 ακόμα και βήμα το βήμα έφτασαν στο σημερινό νομοσχέδιο έκτρωμα. Οι αγώνες όμως των εργαζομένων, είπε, μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια αρκεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν όταν παλεύουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους.
 
5 Attachments
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση