Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Συγκέντρωση πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών

Πολίτες που αντριδρούν στην καύση σκουπιδιών θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τη Δευτέρα 26-2-2018 στις 18:00 και θα απαιτήσουν να ορισθεί ημερομηνία όπου ο θα πάρει θέση για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών.

Οι πολίτες και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών καταγγέλλουν τον Δήμο Βόλου για πολύμηνη απραξία στο συγκεκριμένο θέμα.

Πρόταση “ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ”

Εν τω μεταξύ η δημοτική παράταξη “ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ” κατέθεσε πρόταση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητά να συζητηθεί πρώτο το θέμα καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να δοθεί ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο, μείζον, περιβαλλοντικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Από τον τοπικό Τύπο έγινε γνωστό ότι βιομηχανία δίπλα στον ιστό της πόλης καίει, πλέον του RDF, μεταξύ άλλων και χιλιάδες τόνους απορριμάτων από το .

Είναι γνωστό ότι τα επιτρεπτά όρια επικίνδυνων αέριων σωματιδίων ξεπερνιούνται πολλές μέρες στο κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης μας, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου μας η αδειοδότηση καύσης απορριμάτων από δίπλα στον ιστό της πόλης, θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ενημερωθεί επισήμως και να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών.

Προτείνουμε η καύση απορριμάτων από την εν λόγω βιομηχανία δίπλα στον ιστό της πόλης μας να αποτελέσει το πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, το οποίο να λάβει ξεκάθαρη απόφαση και να συμφωνηθούν ομοφώνως ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή απέναντι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα”.

Πρόταση 17 συμβούλων της μειοψηφίας

Επίσης πρόταση κατέθεσαν 17 σύμβουλοι της μειοψηφίας προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέμα: «Αίτημα για τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέματα: α/ Λήψη απόφασης για τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β/ λήψη απόφασης για την καύση ή μη απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Στην πρόταση αναφέρεται: “Το τελευταίο διάστημα και με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη, και εν αναμονή των πορισμάτων της επιδημιολογικής μελέτης σε σχέση και με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου, απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία η προοπτική της καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF από το τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Ο εκ του νόμου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στις της περιοχής. Έχει, όμως, θεσμικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση, εκπροσωπώντας τα καθολικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, να ασκεί κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση η δημοτική αρχή την έχει απεμπολήσει, τηρώντας εκκωφαντική «σιγήν ιχθύος» για το θέμα.

Μάλιστα αποφάσισε, σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστημονική πρακτική και τις αποφάσεις άλλων δήμων της χώρας, οι οποίοι προχωρούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων με περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις, τη δημιουργία, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μονάδας παραγωγής SRF, δεσμεύοντας το μέλλον της πόλης και του Δήμου σε μία τέτοια επικίνδυνη επιλογή.

Η δημοτική αρχή, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με το θέμα της καύσης απορριμμάτων. Η δέσμευση, όμως, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, επανερχόμαστε στο θέμα και, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 3, παρ. 3,4 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρακάτω υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου ζητούμε τη διεξαγωγή, εντός επτά (7) ημερών, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέματα:
1. Λήψη απόφασης για τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου.
2. Λήψη απόφασης για την καύση ή μη απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.”

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Η συνεδρίαση του Σώματος θα συνεχιστεί με επικαιροποίηση του προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με κάλυψη δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, κάλυψη δαπάνης από λοιπές αντικαταβολές και συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2018, θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου,  την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου.
Επίσης θα τροποποιήσει απόφαση περί καθορισμού του τρόπου καταβολής των τελών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2018 και εφεξής, θα εγκρίνει τη διενέργεια προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας του προσωπικού του Δήμου Βόλου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ/νση Καθαριότητας, Δ/νση Πρασίνου, Δ/νση Κοιμητηρίων, Δ/νση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών), ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 185.285,76 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και θα λάβει απόφαση για εκκίνηση ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού και προμήθειας ειδών όπως αναλωσίμων, γραφικής ύλης και ειδών καθαριότητας.

Ακόμη θα ληφθεί απόφαση εκμίσθωσης ακινήτων, μεταξύ των οποίων το «Αχίλλειον», του αριθμ. 4 καταστήματος-ανθοπωλείου του Δημοτικού Κοιμητηρίου “Κούκος” και για την απευθείας εκμίσθωση δημοτικού οικοπέδου με -δημοτικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της οδού Λεμάν στο Δημοτικό Πάρκο Νέων Παγασών.

Επιπλέον  θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την κατανομή και απόδοση επιχορήγησης λειτουργικών δαπανών α' δόσης έτους 2018 και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δακοκτονίας των ετών 2018-2019.

 

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για υλοποίηση της πράξης επισκευή και ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, ενώ θα εγκρίνει προτάσεις ενιαιοποίησης συστημάτων κοινωνική υποστήριξης για τη βελτίωση προσβασιμότητας, για τη διαμόρφωση πλατειών στην Αγριά και για τη διαμόρφωση και στη Ν. Αγχίαλο.

 

Ακόμη, θα εγκριθεί η μελέτη και η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια κάδων, μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων, τριπλών κάδων αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών και καλαθιών απορριμμάτων, προϋπολογισμού δαπάνης 101.866 € και για διμηνιτών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Τέλος  θα λάβει απόφαση για την έγκριση της μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου “Διαδρομή ΑΜΕΑ στο κέντρο της πόλης”, προϋπολογισμού 150.000 €, του έργου “Διαμόρφωση Πλατείας την περιοχή Προσφυγικών Αγριάς” και “Διαμόρφωση ς στην Νέα Αγχίαλο (περιοχή Αλωνάκι)”.

 

Η Οικονομική Επιτροπή

Με πέντε θέματα συζήτησης, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 13.00 στο Δημαρχείο Βόλου η Οικονομική Επιτροπή.

Στην επιτροπή θα παρουσιαστεί η αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού για το δ' τρίμηνο του έτους 2017 για τον έλεγχο υλοποίησης του.

Τέλος, θα ληφθεί απόφαση για τη διάθεση πιστώσεων του προϋπολογισμού για τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και θα γίνει ορισμός υπόλογων υπαλλήλων διαχειριστών πάγιας προκαταβολής του Δήμου Βόλου για το έτος 2018.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση