Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Συνάντηση ΔΕ ΤΕΕ Μαγνησίας -Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ
Συνάντηση ΔΕ ΤΕΕ Μαγνησίας -Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ

Συνάντηση ΔΕ ΤΕΕ Μαγνησίας -Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ

Σε σύμπνοιας και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Τ Μαγνησίας με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, με κυριότερα θέματα συζήτησης, τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και της επιχείρησης, καθώς και διάφορα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό.

Βασικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν η βελτίωση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, που επιτεύχθηκε χάρις τις προσπάθειές των εργαζόμενων, με να εμφανίζονται πλέον στοιχεία πρόσφατων μετρήσεων, που δείχνουν χαμηλότατες αμμωνίας και ολικού αζώτου.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκαν από πλευράς του σωματείου τα προβλήματα στη λειτουργία της Λ (Βιολογικός Καθαρισμός) τα οποία είχαν επισημανθεί έγκαιρα από το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός των αναίτιων μετακινήσεων εργαζομένων,  από καίριους τομείς της ΔΕΥΑΜΒ, με να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα,  που έχουν δει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Έγινε παραδεκτό ότι οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας αποτέλεσαν μοχλό πίεσης προς τη Διοίκηση της ΔΕΕΥΜΑΒ, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της μονάδας. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι επέστρεψαν στη μονάδα του Βιολογικού τα στελέχη που είχαν μακροχρόνια εμπειρία, ώστε σήμερα, όλες   οι παραμετρικές και ειδικότερα της αμμωνίας και του  ολικού αζώτου να είναι σε επίπεδα κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην πρόσφατη  βλάβη που υπέστη το αντλιοστάσιο του Βιολογικού, αλλά και στο γεγονός ότι η μελέτη για τη αντικατάστασή του… αγνοείται, σύμφωνα με το Δ.Σ. των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία  που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της   συζήτησης, το κεντρικό αντλιοστάσιο λόγω παλαιότητας, αλλά και λόγω μεγαλύτερων φορτίων χρήζει άμεσης αντικατάστασης, καθώς η λειτουργία του, όπως αναφέρθηκε, έγκειται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Άλλωστε το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, είχε επισημάνει τον κίνδυνο βλάβης, ήδη από τις 15 Ιουνίου του 2016 με σχετικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα.

 

Αναφορά έγινε και στα όσα εκτυλίχθηκαν με τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος μείωσης της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού με την μέθοδο των μικροοργανισμών καθώς το πρόγραμμα απέτυχε.

Οι εργαζόμενοι που ήταν τότε υπεύθυνοι στη μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού, είχαν διαφωνήσει με τον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου, είχαν προβλέψει την αστοχία του συστήματος, όπως  συνέβη και είχαν τοποθετηθεί υπέρ των πρωτοποριακών μεθόδων αυτού  του τύπου, αλλά με εξειδικευμένο τρόπο εφαρμογής τους.

Συζήτηση έγινε και για την παράτυπη απόφαση εξώθησης του ΤΕΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έχει κριθεί από την – Στ. Ελλάδας, ευθέως παράνομη από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ενώ όπως τονίστηκε από το σωματείο εργαζομένων, η παρουσία του εκπροσώπου του τοπικού τμήματος αποτελούσε εγγύηση αναφορικά με τους διαγωνισμούς, την εξέλιξη των σημαντικών έργων και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Το θέμα των διεκδικήσεων από πλευρά της ΕΡΓΗΛ, απασχόλησε  έντονα τις δύο πλευρές, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων από μισθούς που τους είχαν περικοπεί και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια μέχρι στιγμής, στα οποία προσέφυγαν.

Ειδικά για το θέμα της ΕΡΓΗΛ το σωματείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία ενημέρωση  επί του θέματος και οι πληροφορίες συγκεντρώνονται από τις δημοσιεύσεις στα τοπικά .

Ακολούθως εργαζόμενοι και Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι δεν γνωρίζουν αν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου, της νυν δημοτικής αρχής έχουν εγκαταλειφθεί.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας είναι αντίθετο σε κάθε σχέδιο πλήρους παραχώρησης της  λειτουργίας ακόμα και της τεχνικής συντήρησης του Βιολογικού σε ιδιώτη.

Όπως τονίστηκε για μια ακόμη φορά, «η ευθύνη της λειτουργίας των ΕΕΛ πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στη ΔΕΥΑΜΒ, αξιοποιώντας πλήρως το υπάρχον εξειδικευμένο, έμπειρο, επιστημονικό και τεχνικό  προσωπικό, ή και ενισχύοντάς το με νέα άτομα, εάν απαιτείται».

Η συνεδρίαση εκτυλίχθηκε σε θετικό από τις δύο πλευρές και τόσο τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, όσο και τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, συμφώνησαν στο τέλος να υπάρχει μόνιμη συνεργασία, με στόχο το καλό της πόλης και της ΔΕΥΑΜΒ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση