Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Συναντήσεις με φορείς και Υπηρεσίες ξεκινά ο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου
Συναντήσεις με φορείς και Υπηρεσίες ξεκινά ο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου

Συναντήσεις με φορείς και Υπηρεσίες ξεκινά ο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου

Συναντήσεις με φορείς και Υπηρεσίες ξεκινά ο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου, ενόψει της θερινής σαιζόν.

Ο Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Πολεοδομία, Δημοτική Αστυνομία, Πανεπιστήμιο, Οργανισμό Λιμένος Βόλου, Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, Σύλλογο Εστίασης, Εμπορικό Σύλλογο Βόλου κ.ά.) προκειμένου να τους εκθέσουν τα παρακάτω θέματα και να συζητήσουν μαζί τους τρόπους και ενέργειες που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Τα Παλιά είναι μια από τις παλιότερες συνοικίες της πόλης, όπου ο όρος “γειτονιά” ισχύει στο ακέραιο. Μια περιοχή με πολλές κατοικίες, αλλά ταυτόχρονα και με έντονη εμπορική δραστηριότητα, ειδικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Τα δύο παραπάνω στοιχεία της περιοχής των Παλαιών έχουν καταφέρει και συνυπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό κάνει τη γειτονιά αυτή ξεχωριστή, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και για το λόγο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη του Βόλου.  Είναι μια γειτονιά με ιστορία μεγάλη, ζωντανή στο σήμερα και που ο χαρακτήρας της οφείλει να διατηρηθεί & ταυτόχρονα να βελτιωθεί, η ποιότητα διαβίωσης να προστατευτεί και να βελτιωθεί και ταυτόχρονα ως γειτονιά να στηριχθεί και να αναδειχθεί στο παραπάνω πλαίσιο πάντα.

Ως Σύλλογος κατοίκων Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου Βόλου όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν στο προσκήνιο όλα τα θέματα της περιοχής και ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και το επόμενο διάστημα.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν όσους μένουν & δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Παλαιών είναι τα εξής:

  1. Η περιοχή να διατηρήσει το χαρακτήρα της, αυτόν που τη χαρακτηρίζει παραπάνω από έναν αιώνα. Ένας χαρακτήρας που συνδυάζει με αρμονικό τρόπο την ύπαρξη κατοικιών, αλλά και την εμπορική δραστηριότητα. Μια γειτονιά, ο πυρήνας του ιστορικού υ της πόλης του Βόλου, τοπόσημο για την πόλη, με σύγχρονη , αλλά ταυτόχρονα σέβεται, προστατεύει κι αναδεικνύει την διαχρονική της ιστορία (Ανάκτορο της Ιωλκού των Αργοναυτών, Βυζαντινό Κάστρο, παλαιά αγορά κ.α.), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί της και τους κοινόχρηστους χώρους φιλικούς προς όλους, κατοίκους, φοιτητές και επισκέπτες.
  2. α υπάρξει βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης της γειτονιάς. Είναι αναγκαίο να υπάρξει βελτίωση των πεζοδρομίων, του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και τους χώρους πρασίνου και των δημόσιων χώρων της περιοχής προκειμένου να πάψει η εικόνα εγκατάλειψης που φαίνεται ειδικά τους φθινοπωρινούς & χειμερινούς μήνες. Κάτοικοι, έμποροι, τα καταστήματα εστίασης και το Πανεπιστήμιο συμβάλλουν στην βελτίωση της εικόνας της περιοχής. Ο Δήμος οφείλει να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.
  3. α υπάρξει και περίφραξη, για περιορισμό των κινδύνων και πιθανών ατυχημάτων, των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που υπάρχουν στην περιοχή. Σε αυτό οφείλουν να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες φορείς, όπως το Νοσοκομείο & το Πανεπιστήμιο, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ορισμένα από αυτά τα κτίρια, ιδιώτες – ιδιοκτήτες κτιρίων αλλά και ο Δήμος. Πολλά από αυτά τα κτίρια εκτός από επικίνδυνα προς κατάρρευση είναι και εστίες μόλυνσης, οπότε είναι αναγκαίο να γίνει και αυτών.
  4. Να υπάρξει σχεδιασμός, ώστε να στηριχθεί η εμπορική δραστηριότητα και η δραστηριότητα εστίασης των Παλαιών. Σε αυτό θα συμβάλλει η διαμόρφωση κατάλληλων πεζοδρομίων, ώστε η περιοχή να είναι προσβάσιμη από όλους/ες κι από ΑμεΑ, η διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης κ.α. Στην κατεύθυνση αυτή δεν συμβάλλει, αντιθέτως δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα της περιοχής, η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη  καθόλου οι ανάγκες των κατοίκων, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αποτέλεσμα του μη-σχεδιασμού είναι να  ταλαιπωρούνται κυρίως οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής μας. Επομένως ο σχεδιασμός αυτός   πρέπει να προβλέπει πρώτα και κύρια χώρους στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.
  5. Να μπει ένα τέλος στην ηχορύπανση που δημιουργείται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο έως και Σεπτέμβριο) από διάφορα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Σε αυτό δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από εφαρμογή του νόμου. Στη γειτονιά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές δραστηριότητες (κατοίκηση, εμπόριο, εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση κ.α.), όσο τηρούνται οι κανόνες. Συνεπώς ζητάμε τα μαγαζιά εστίασης που λειτουργούν με άδεια «παραδοσιακού καφενείου» (αφού μόνο αυτή επιτρέπεται εξαιτίας του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής των Παλαιών) να τηρούν τους κανονισμούς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Συνεπώς να μην έχουν ηχεία σε εξωτερικούς χώρους, να μην καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και περισσότερο από όσο τους επιτρέπει η άδεια που έχουν από το Δήμο και γενικότερα να σέβονται τη γειτονιά και τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και τη λειτουργία των υπόλοιπων καταστημάτων εστίασης.
  6. Να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της ποιότητας ς των κατοίκων κι όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Παλαιών από την αερορύπανση και την ηχορύπανση (κατά τις ώρες κοινής ησυχίας) που προέρχεται από το λιμάνι. Και σε αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από να τηρηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας του λιμανιού. Επίσης είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία σταθμού LNG εντός του Παγασητικού. Εκτιμούμε ότι είναι μια επιλογή που θέτει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον, όσο και τους ίδιους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Παγασητικού και της Μαγνησίας. Τέλος το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών και η επιβάρυνση που αυτή επιφέρει τόσο στον αέρα που αναπνέουμε, όσo και στο έδαφος, το νερό κ.α. είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

7.Να ληφθεί μέριμνα για τα δεκάδες αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να προστατευθούν, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι περαστικοί της περιοχής (που είναι πάρα πολλοί εξαιτίας του σταθμού του Υπεραστικού & Αστικού , του Σιδηροδρομικού Σταθμού και της προσέγγισης τουριστικών πλοίων) αλλά και τα ίδια τα αδέσποτα ζώα. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η άμεση περισυλλογή τους από το Δήμο, να στειρωθούν και να οδηγηθούν σε κατάλληλες δομές. Διαφορετικά οι κίνδυνοι είναι πολλοί και καθημερινοί.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση