Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην παραλία Βόλου
Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην παραλία Βόλου

Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην παραλία Βόλου

Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΕΤ πραγματοποιούν φορείς του Βόλου το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Μνημείο ων στην παραλία του Βόλου.

«Δεν θα μας ξεγελάσουν με τα φούμαρα της πράσινης ανάπτυξής τους, γιατί τη νιώθουμε στα πνευμόνια μας. Μυρίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε, τι αποτέλεσμα έχει η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, οι δεκάδες φορείς, που καλούν και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι, τα εργατικά σωματεία, οι Σύλλογοι, οι ΕΒΕ, οι πολιτιστικοί και φοιτητικοί Σύλλογοι, δίνουν με τη διαμαρτυρία αυτή, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συνέχεια στα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεγάλη απήχηση αυτής της πρωτοβουλίας που εκφράζεται με δημόσιες δηλώσεις και στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι παρά την προσπάθεια των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής και φυσικά της ίδιας της εταιρίας, οι κάτοικοι της περιοχής μας δεν νομιμοποιούν το έγκλημα σε βάρος της ς και της ζωής τους.

«Αυτό το μήνυμα θέλουμε να σταλεί και από την παραλία του Βόλου το Σάββατο», τόνισε ο Κώστας Στεργίου, ότι δηλαδή, στο έγκλημα που ξεκίνησε το 2008 με την οδηγία της σε σχέση με τη λεγόμενη διαχείριση απορριμμάτων και ενσωματώθηκε το 2012 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, συνεχίστηκε με την κατάρτιση του ΕΣΔΑ το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την καύση 480.000 τόνων srf/rdf από μια κυβέρνηση που μέχρι και δύο ημέρες πριν τις εκλογές, υπέγραφε όλη την ώρα αδειοδοτήσεις για την εισαγωγή επιπλέον σκουπιδιών προς καύση στην ΑΕΤ και φτάνει μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο για το περιβάλλον που ψήφισε πέρυσι και τις νέες αδειοδοτήσεις, θα βρισκόμαστε πάντα απέναντι.

«Πρέπει να σταλεί μήνυμα ότι δεν θα μας ξεγελάσουν με τα φούμαρα της πράσινης ανάπτυξής του, γιατί εμείς τη νιώθουμε στα πνευμόνια μας. Μυρίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε τι αποτέλεσμα έχει η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ο ίδιος τόνισε ότι είδαμε τη λογική τους και τώρα με την πανδημία. Τη λογική κόστους – οφέλους, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα εξαφανίζονται για τα κέρδη των μεταφορικών και τουριστικών εταιριών. Που τα νοσοκομεία και η δημόσια βρίσκεται στο απόσπασμα με συνέπεια να χάνονται ζωές για χάρη των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών και των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας. Που την ίδια στιγμή φέρνουν νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα και τη τσάκισμα του 8ωρου, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τη σύγχρονη σκλαβιά. Όπως σωστά λέει το σύνθημα που έβγαλαν οι «Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική».

Είμαστε εδώ, επισήμανε ο Κ. Στεργίου και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο μας. Θα είμαστε το Σάββατο στην παραλία για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην υγεία και, πάνω απ' όλα, στην υγεία και τη ζωή των παιδιών μας.

«Δίνουμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και για τη επιτυχία της συγκέντρωσης το Σάββατο. Ακριβώς γιατί τον 21ο αιώνα δεν είναι πρόοδος να δουλεύουμε 13 ώρες και να αναπνέουμε θανατηφόρα χημικά. Θα είμαστε όλοι στη διαδήλωση, γιατί δεν θα ανεχτούμε ποτέ τη μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης», επισήμανε ο Κ. Στεργίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Π.Θ. Δημ. Μαργιετάκης μετέφερε χαιρετισμό του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το συλλαλητήριο.

Ο Στέλιος Λημνιός, της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης της ΑΓΕΤ και εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, τόνισε ότι όπως και πέρυσι, την ημέρα Περιβάλλοντος ήταν ξανά μαζί για να διαδηλώσουν οι φορείς, το ίδιο θα γίνει και φέτος, που φιλοδοξεί να είναι περισσότεροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός του Βόλου πρέπει να είναι ενωμένος σ' αυτή την προσπάθεια και να παλέψει για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Οι φορείς και τα σωματεία διεκδικούν όχι στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ, τονίζουν ότι η νομιμότητά τους είναι κομμένη και ραμμένη στην κερδοφορία τους και δεν θα τους κοροϊδέψουν με μετρήσεις και επιτροπές ελέγχου, που νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα, λένε όχι στην παραγωγή rdf/srf στη μονάδα επεξς απορριμμάτων στον Βόλου, λένε όχι στην «πράσινη ανάπτυξη» της που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, ζητούν διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση