Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Συγκέντρωση εργατικών σωματείων για το Πολυτεχνείο στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου
Συγκέντρωση εργατικών σωματείων για το Πολυτεχνείο στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου

Συγκέντρωση εργατικών σωματείων για το Πολυτεχνείο στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου

Συγκέντρωση πραγματοποιούν εργατικά σωματεία την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου.

48 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει και μας εμπνέει στους σημερινούς αγώνες για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό που έχει σαπίσει και μόνο δεινά έχει να δώσει στους λαούς.

Το σύνθημα: «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το » που ήταν γραμμένο στην πύλη του Πολυτεχνείου, σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαίο και επίκαιρο γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο. Ειδικότερα για το Βόλο, η προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ με το LNG στην περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή μας (στρατόπεδο «Γεωργούλα», Στεφανοβίκειο, Αγχίαλος) μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση με την υπογραφή της νέας επέκτασης της «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», αποτελεί ένα μείγμα άμεσου κίνδυνου για τον λαό του Βόλου, αφού γίνεται στόχος – μαγνήτης επιθέσεων σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο αναφοράς για τις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά, με τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων του συστήματος, μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, εγκυμονώντας νέες επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όχι μόνο δεν είναι προστάτες αλλά αντίθετα αποτελούν παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες. Δεν “προστατεύουν” τους λαούς, τους δολοφονούν!

Καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές μας!

Το 1967, όταν επιβλήθηκε η Χούντα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση), όχι μόνο δεν προστάτευσαν τον ελληνικό λαό αλλά αντίθετα, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην επιβολή της!

Προστάτεψαν οι δήθεν “σύμμαχοι” την Κύπρο, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της; Κάθε άλλο, το έγκλημα αυτό σε βάρος του κυπριακού λαού πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Προστατεύουν σήμερα οι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ τον ελληνικό λαό; Ίσα ισα, “ταΐζουν” την τουρκική προκλητικότητα, δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο.

Με την πάλη του ο λαός στο Πολυτεχνείο απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.

Στον καπιταλισμό όμως, η εναλλαγή της στρατιωτικής δικτατορίας με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποδείχτηκε ότι δεν αλλάζει τον χαρακτήρα αυτού του άδικου συστήματος, την εκμετάλλευση των πολλών για τα κέρδη των λίγων! Η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό.

Σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας, σήμερα, συνθλίβονται τα δικαιώματά μας σε υγεία, μόρφωση και δουλειά, βιώνουμε την ένταση της καταστολής, την ποινικοποίηση των αγώνων, την προσπάθεια παρεμπόδισης των διαδηλώσεων και απεργιών μέσα από νομοθετικά τερατουργήματα, το απάνθρωπο κυνήγι μεταναστών και προσφύγων, την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού με την ανιστόρητη «θεωρία των δυο άκρων», που λιπαίνει ξανά το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού.

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις του αύριο!

Οι πετυχημένοι αγώνες στην “Cosco” και την “e-food”, οι κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις και την αξιολόγηση, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, οι αγώνες των πληγέντων από τις , τις πλημμύρες και τους σεισμούς, οι μαζικές συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων, η μαζική απάντηση στην επανεμφάνιση των φασιστών εγκληματιών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και αλλού είναι ορισμένα μόνο από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν διεργασίες λαϊκής κινητοποίησης και αλληλεγγύης, που δείχνουν ότι μπορεί να φουντώσει το κύμα της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών!

Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση και τη συλλογική δράση, στο ζωντάνεμα και το δυνάμωμα των σωματείων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων.

Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα οι ταξικές δυνάμεις θα είναι μπροστά. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

Όλοι στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 6:30μμ. στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου

Τα σωματεία και φορείς:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

 

 

Οργανώσεις ΝΑΡ -νΚΑ Μαγνησίας στις 18:00 στο Θόλο του Π.Θ. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ευρύτερα η αντιδικτατορική πάλη συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» στη σημερινή τους σημασία, για νέα «έφοδο στον ουρανό» της κοινωνικής απελευθέρωσης και νέα κομμουνιστική απόπειρα. Όπως όλες οι κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αναδεικνύει την δυναμική που μπορεί να έχει ο λαϊκός αγώνας όταν βλέπει πιο μακριά από τα όρια του «εφικτού» που προβάλλει η συμβιβασμένη αριστερά, όταν προσπαθεί να βαδίσει έξω από το μονόδρομο που επιβάλλει το κεφάλαιο.

Η φετινή επέτειος γίνεται σε μια συγκυρία όπου η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας συνεχίζεται αδιάκοπα.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει στοιχίσει την ζωή δεκάδων χιλιάδων ενώ ένας νέος κύκλος έξαρσης είναι προ των πυλών. Οι συνεχείς επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη», η εργαλειακή διαχείριση των μέτρων που τροφοδοτεί τον σύγχρονο ανορθολογισμό, η μετατροπή του εμβολίου από όπλο απέναντι στον ιό σε εργαλείο διαχωρισμού ή/και εκβιασμού, είναι τα μόνα που μπορεί να προσφέρει μια κυβέρνηση εχθρική σε κάθε έννοια δημόσιας υγείας.

Οι αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης προμηνύουν βαρύ χειμώνα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά ενώ παράλληλα η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη προωθεί την διάλυση των συνδικάτων και την εγκαθίδρυση του κοινωνικού μεσαίωνα.

Χιλιάδες νέοι πετιούνται έξω από την εκπαίδευση, δεκάδες σχολεία και σχολές «συγχωνεύονται», ενώ δρομολογείται ένα πανεπιστήμιο κλειστό προς τους φοιτητές και ανοιχτό προς τις , με την επιτήρηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι συμφωνίες αναβαθμισμένης συνεργασίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο με την Γαλλία, στο πλαίσιο πάντα της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, νέα κούρσα εξοπλισμών που τις συνοδεύει, φορτώνουν νέα δισεκατομμύρια στις πλάτες του λαού στο όνομα δήθεν της ασφάλειας ενώ στην πραγματικότητα μας εμπλέκουν βαθύτερα στους ανταγωνισμούς στα πλαίσια μιας επικίνδυνης πολιτικής.

Ο κρατικός αυταρχισμός είναι η απάντηση «δια πάσα νόσο», με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» να αποτελεί σταθερή επιλογή. Τα συνεχή χτυπήματα των διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος και τα υπέρογκα ποσά που δίνουν για προσλήψεις αστυνομικών μαρτυρούν τις προθέσεις τους, δηλαδή να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν μια άνοδο των διεκδικητικών αγώνων σε αυτή την φάση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα εμφανή σημάδια φθοράς που έχει σε πλατιά κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας, συνεχίζει ακάθεκτη την αντιδραστική πολιτική της, ενισχύει όλο και πιο πολύ την απεύθυνση της στο συντηρητικό κόσμο, ααρατάσσει τα αστυνομικά γκλοπ απέναντι σε κάθε φωνή αμφισβήτησης. Συνένοχος σε όλα αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο της άνοιξε τον δρόμο μέσα από την αντεργατική διακυβέρνηση του, αλλά πολύ περισσότερο μένοντας πιστός στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ συναινεί στην κυβερνητική πολιτική, περιορίζοντας την όποια «αολίτευση» του σε επιμέρους πλευρές. Πολύ επικίνδυνη παραμένει η προσπάθεια των διαφόρων φασιστικών ομάδων – υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής να σηκώσουν ξανά κεφάλι αξιοποιώντας και το ανορθολογικό-σκοταδιστικό ρεύμα που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ερώτημα που τίθεται για τον μαχόμενο κόσμο είναι: ποιός και πως θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Για να μπορέσει το πράγμα να πάει αλλιώς, πρέπει το εργατικό-λαϊκό κίνημα να παλέψει για την συνολική ήττα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ σε κόντρα και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην συναίνεση του.

Για να νικήσουν οι αγώνες, είναι επιτακτικό να υπερβούν τόσο τον κατακερματισμό των επιμέρους μαχών όσο και τις χαμηλές πτήσεις στο όνομα της αναμονής των εκλογών και της κυβερνητικής εναλλαγής για να έρθουν καλύτερες μέρες. Με γραμμή ρήξης και ανατροπής για τα οικονομικά – κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, με ανατρεπτική ενότητα των αγωνιζόμενων τμημάτων και τον συντονισμό τους έξω και ενάντια στην ΓΣΕΕ.

Χρειάζεται άλλη αριστερά αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική

Για να νικήσουν οι λαϊκές διεκδικήσεις χρειάζεται να αλλάξει ρότα το κίνημα. Απαιτείται άλλη αριστερά που να μπορεί να σηκώνει το γάντι στο κεφάλαιο και την πολιτική του, που να μπορεί να ενώνει τις αντιστάσεις σε κατεύθυνση πραγματικά ανατρεπτική, που να μπορεί να εμπνέει για έναν άλλο δρόμο. Η εμπειρία του Πολυτεχνείου είναι διδακτική και δείχνει τον δρόμο και σήμερα.

Όπως έγραφε ο σύντροφος μας Κώστας ντζής: «Η δικτατορία ηττήθηκε, ανατράπηκε, γιατί τελικά ο επαναστατικός αγώνας, η ριζική επαναστατική προοπτική μπή­καν ξανά στη ζωή, απείλησαν μ' ένα καινούριο ξεκίνημα.»

Σήμερα λοιπόν που ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός απειλεί καθολικά τον κοινωνικό άνθρωπο και την ίδια στιγμή οι δυνατότητες για μια ζωή αλλιώτικη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η υπόθεση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής είναι επίκαιρη. Η συσπείρωση όλων εκείνων των αγωνιστών και των αγωνιστριών που αγωνιούν και επιμένουν «για ένα καινούριο ξεκίνημα» και η συγκρότηση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος είναι επομένως κορυφαίας σημασίας γιατί συνομιλεί με την εποχή μας και τις συγκλονιστικές δυνατότητες της, γιατί μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να αλλάξει ο συσχετισμός στο κίνημα και την αριστερά, για να ανοίξει άλλος δρόμος, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία».

Οι οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ Μαγνησίας καλούν το λαό της πόλης του Βόλου σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 18:00 στο Θόλο.

H Οργάνωση Βάσης Βόλου – ΜέΡΑ25

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής εξουσίας γιατί φωτοβολεί σαν φωτεινή επιγραφή τη μεγάλη αλήθεια ότι ενίοτε δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες μαζί. Όπως ακριβώς και τώρα όπου υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού που παρασιτικά επωφελείται από την εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας, έτσι και τότε η
αστική εξουσία και οι ακόλουθοι της συμμετείχαν ενεργά στην βίαιη και βάρβαρηαντιμετώπιση ενάντια στους ταξικούς τους αντιπάλους.

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες και οι θυσίες των νέων, δεν πάνε ποτέ
χαμένοι. Το σύνθημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και & Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ &  παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, συμβολίζοντας τα οράματα και τις αξίες για μια άλλη με Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη. Γιατί η κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε & παλεύουμε να οικοδομήσουμε, είναι για μια ζωή ολόκληρη, με πλήρη
εργασιακά δικαιώματα για όλες/όλους, με αξιοπρέπεια.

Για αυτό και εμείς δίνουμεραντεβού στους δρόμους της ανατροπής του δίκιου της πάλης για τη νίκη των λαών.
Ενάντια στους νόμους Χρυσοχοΐδη και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση, κόντρα στις στρατιωτικές συμφωνίες Κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ για αγορές εξοπλισμών.
Δίνουμε ραντεβού στο δρόμο για να μην φοβόμαστε στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές μας. Σπάμε τον τρόμο της καταστολής και της αστυνομικής βίας.

Στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής. Ενώνουμε τις φωνές μας. Υψώνουμε τις γροθιές μας. Για το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα.
Η Οργάνωση Βάσης Βόλου – ΜέΡΑ25 καλεί όλους, φοιτητές, εργάτες, υπαλλήλους, ανέργους, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, να συμμετάσχουν μαζικά (με όλα τα ) στην συγκέντρωση-πορεία της 17 Νοέμβρη, στον θόλο του Πανεπιστημίου, στις 6.00 μ.μ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση