STOP σε φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε rdf στην ΑΓΕΤ
Ελεύθερα τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα
STOP σε φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε μεγάλες ποσότητες rdf από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, έβαλαν σήμερα το απόγευμα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου.
Αποτέλεσμα της ακινητοποίησης του φορτηγού που μετέφερε rdf στην ΑΓΕΤ ήταν να κλεισει ο περιφερειακός δρόμος στο ρεύμα από τα Αστέρια Αγριάς προς τη Νέα Δημητριάδα.
Το φορτηγό κινούνταν από την παραλιακή οδό προς την βόρεια πύλη του εργοστασίου και ακινητοποιήθηκε στον περιφερειακό. Η Τροχαία δήλωσε αναρμόδια να διενεργήσει οποιονδήποτε έλεγχο στο υλικό που μετέφερε το φορτηγό.
Υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κλήθηκαν να διενεργήσουν έλεγχο στο φορτίο που προορίζεται προς καύση Έγινε δειγματοληψία στο φορτίο και τα δείγματα θα σταλούν σε πιστοποιημένα εργαστήριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προς ανάλυση.
Δείγματα πήραν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών προς ανάλυση από πιστοποιημένα εργαστήρια της περιοχής.
Εν τω μεταξύ αυτεπάγγελτη είναι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κώστα Βολιώτη, η δίωξη εναντίον του ιδίου, του Σ. Λημνιού και του Τάκη Κολώνια για το γεγονός ότι εμποδίστηκε για κάποιες ώρες η είσοδος φορτηγού στην ΑΓΕΤ που μετέφερε σκουπίδια, τα οποία ξεφόρτωσε στο εργοστάσιο το βράδυ. Η Επιτροπή Αγώνα με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις συλλήψεις.
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση πολιτών στα Δικαστήρια του Βόλου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους θα πρέπει να δείξουν τη συμπαράστασή τους στα τρία μέλη της Επιτροπής που θα μεταφερθούν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα. Συμπολίτες μας που κατάφεραν να αποκαλύψουν τι καίγεται στην ΑΓΕΤ. Τόνοι πλαστικών από την Ιταλία. Όλοι σήμερα από τις 9:00 στα δικαστήρια».
Ο δήμαρχος Βόλου
Απουσιάζοντας στην Αθήνα, για θέματα που αφορούν σημαντικά θέματα της πόλης , ενημερώθηκα για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή, με πολίτες να σταματούν φορτηγό που μετέφερε ανεπεξέργαστα, ως φαίνεται, σκουπίδια για καύσιμη ύλη στην ΑΓΕΤ και τα όσα ακολούθησαν.
Επειδή πάντα ενδιαφέρομαι για την ουσία των πραγμάτων και όχι για την επικοινωνιακή – θεατρική διαχείρισή τους και επειδή το ενδιαφέρον για το μείζον αυτό θέμα δυστυχώς δεν είναι ειλικρινές, από όλες τις πλευρές, οφείλω να υπενθυμίσω προς όλους ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, (27 Μαρτίου του 2017) κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προσκομίζοντας μάλιστα φωτογραφίες υλικού, αντίστοιχες με αυτές που κυκλοφορούν από την «αυτοψία» της Κυριακής.
Υπογραμμίζω ότι οι φωτογραφίες, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που προσκόμισα στην Εισαγγελία, έδειχναν ότι το υλικό αυτό όχι μόνο δεν έρχεται από την Ιταλία, αλλά από περιοχή πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου, όπου ιδιώτης συγκεντρώνει τα σκουπίδια αυτά!
Έκτοτε ουδεμία άλλη αντίδραση υπήρξε και καλόν θα ήταν να ενδιαφερθούν όλοι σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η εισαγγελική έρευνα.
Ας μην κάνουν λοιπόν κάποιοι ότι εξεπλάγησαν και ψάχνουν σύννεφα…για να πέσουν.
Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της, υπεύθυνα, σοβαρά και μεθοδικά ασκούμε τα καθήκοντά μας, μεταξύ των οποίων βεβαίως κορυφαία προτεραιότητα έχουν η προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, φυσικά στο πλαίσιο που η ισχύουσα Νομοθεσία επιτάσσει και μας επιτρέπει.
Όσοι δεν αναζητούν, λοιπόν, μέσα από φιέστες την προσωπική ή πολιτική τους ανέλιξη και μόνο ή δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία, ας συνδράμουν στην προσπάθειά μας για μια ριζική και αποτελεσματική λύση.
Και κυρίως ας μην εκφυλίζουν και υπονομεύουν την δυναμική μιας κοινωνίας, οδηγώντας και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τους πραγματικούς στόχους για να την εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος.
Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά την Πολιτεία, μέσω της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε αφ' ενός να επαναξιολογήσει τα όρια εκπομπής επιτρεπόμενων ρύπων κάθε είδους, αφετέρου δε ο πλήρης έλεγχος τέτοιων δραστηριοτήτων να περιέλθει στην τοπική κοινωνία, μέσω του Δήμου Βόλου, ώστε να διασφαλίζεται ο πλήρης, άμεσος και καθημερινός έλεγχος της ποιότητας του αέρα, της ίδιας της ζωής μας.
Ελεύθερα τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα
Ελεύθερα αφέθηκαν άνευ όρων, δεν ορίστηκε ούτε αυτόφωρη διαδικασία ούτε τακτική δικάσιμος, μέχρι νεωτέρας, καθώς το θέμα έχει ροή που εξελίσσεται, τα τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών που σήμερα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, με αφορμή το χθεσινό περιστατικο στον περιφερειακό, όπου εμπόδισαν φορτηγό να μεταφέρει σάκους με rdf στην ΑΓΕΤ.
Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί πολίτες στα Δικαστήρια του Βόλου προς υποστήριξη των τριών μελών.
Πρόκειται για τα μέλη της επιτροπής Στέλιο Λημνιό, Κώστα Βολιώτη και Παναγιώτη Κολώνια, που είχαν συλληφθεί χθες το μεσημέρι από την Αστυνομία και κατηγορούνταν για παράνομη βία και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Τα τρία μέλη της επιτροπής οδηγήθηκαν στις 10.40 το πρωί στα Δικαστήρια με περιπολικά του Α.Τ. Βόλου και αφού απολογήθηκαν βγήκαν από το γραφείο του εισαγγελέα λίγο μετά τις 11.30 το πρωί.
Ο Στέλιος Λημνιός κρατούσε μια σακούλα από τα υλικά που έφερε το πλοίο για να κάψει η ΑΓΕΤ, τα οποία έδειξε στους συγκεντρωμένους, λέγοντας ότι πρόκειται για σκουπίδια, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι τοξικά ίσως και ραδιενεργά απόβλητα κρύβει.
«Και αν σήμερα περάσαμε αυτή τη διαδικασία, είναι γιατί απέναντί μας έχουμε έναν κολοσσό που επιβάλει τους νόμους και απειλεί τους υπουργούς», τόνισε ο Στέλιος Λημνιός, που ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη Αγοραστό, που χθες ανταποκρίθηκε και έστειλε υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που πήρε δείγμα από το φορτίο. «Ο χθεσινός μας αγώνας, όσο κι αν είμαστε σήμερα κατηγορούμενοι, είχε ένα αποτέλεσμα: Να επισημοποιηθεί η πράξη αυτή από την Περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον Στέλιο Λημνιό ο εισαγγελέας είπε στους συλληφθέντες ότι όλοι ανησυχούν σ' αυτή την πόλη, το πρόβλημα έγινε πλέον γνωστό, οι φορείς έχουν τοποθετηθεί και είναι γνωστό και στους δικαστικούς λειτουργούς.
Ο Παναγιώτης Κολώνιας είπε ότι οι κατηγορίες κατά των τριών παραμένουν, αλλά θα γίνει προκαταρκτική εξέταση, με βάση της καταγγελίες των τριών μελών της επιτροπής πολιτών στις καταγγελίες τους για τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίθηκε και ισχύει.Τέλος ο Κώστας Βολιώτης ανέφερε: «Η χθεσινή μας ενέργεια και προσωπικά μας ταλαιπωρία, δεν έχουν καμία σημασία μπροστά σ' αυτό που αποκαλύψαμε, ότι αυτό το σκουπίδι, που δεν είναι rdf ή κάτι άλλο, καίγεται από τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ».
Ο ίδιος είπε ότι φάνηκε η ύπαρξη συμπαιγνίας από πολλές πλευρές «για να μας κλείσουν τα μάτια και να μη βλέπουμε τι κακό γίνεται σ' αυτή την πόλη».
Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία κάλεσε όλους τους πολίτες να βρεθούν στους δρόμους, για να αποτραπεί το έγκλημα που γίνεται. Ο ίδιος είπε ότι αυτό το σκουπίδι μεταφέρεται από την Ιταλία και καίγεται στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και διερωτήθηκε γιατί οι Ιταλοί το στέλνουν εδώ και δεν το καίνε στη χώρα τους.
Αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίασης του Δ.Σ. Βόλου
Tέλος, αίτημα για τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα: Λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου, για:
α/ τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου
β/ την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου κατέθεσαν οι πατρακάτω 16 δημοτικοί σύμβουλοι: Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ιάσονας Αποστολάκης, Κωνσταντίνος Γαργάλας, Θεολόγος Διαμαντένιας, Ματθαίος Δραμυτινός, Αχιλλέας Καλυβιώτης, Νικόλαος Κανελλής, Ελευθέριος Κατσαλής, Θωμάς Κλημόπουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιωάννης Λαΐνας, Φώτιος Λαμπρινίδης, Αναστασία Οικονόμου, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Δημήτριος Πέγιος, Νικόλαος Στόικος.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Το τελευταίο διάστημα, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF και στην προοπτική μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων τους, στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και με τη μετατροπή του Βόλου σε «σκουπιδαποθήκη» της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα, δε, και με πρόσφατο δελτίο τύπου της εταιρείας, η πανηγυρική αναφορά στις επενδύσεις της στον τομέα της καύσης απορριμμάτων, στην Πολωνία και σε χώρες της Αφρικής (Αίγυπτο, Μαρόκο), δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα περιβαλλοντικά επικίνδυνα σχέδιά της για το τοπικό εργοστάσιο, κορυφώνοντας την ανησυχία των δημοτών για ζοφερές εξελίξεις στην περιοχή μας.
Ο Δήμος Βόλου εκ του νόμου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής. Έχει, όμως, θεσμικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση, εκπροσωπώντας τα καθολικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, να ασκεί κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση η δημοτική αρχή την έχει απεμπολήσει, επιδιδόμενη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δήθεν αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, με μόνο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Η υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται, εξάλλου, από την επιμονή της -ακόμη και μετά τα χθεσινά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν ότι η ΑΓΕΤ μετατρέπεται ουσιαστικά σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών- για τη δημιουργία, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μονάδας παραγωγής SRF που προορίζεται για την τσιμεντοβιομηχανία, δεσμεύοντας το μέλλον της πόλης και του Δήμου σε μία τέτοια επικίνδυνη επιλογή, σε αντίθεση με την πρότασή μας, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστημονική πρακτική για περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις και που υιοθετείται από άλλους δήμους της χώρας, η οποία προβλέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάκτηση υλικών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ιδιότητες των δύο επιστημόνων – εισηγητών στην ημερίδα – παρωδία που διοργάνωσε πρόσφατα για το θέμα ο Δήμος Βόλου (μέλος του Δ.Σ. της ΑΓΕΤ ο ένας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έκανε την προμελέτη για τη μονάδα του Δήμου ο άλλος), δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι η καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ και η δημιουργία μονάδας από τον Δήμο για την παραγωγή SRF αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και αποκαλύπτουν τη συνενοχή της δημοτικής αρχής.
Πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέτοια μείζονος βαρύτητας θέματα, που θα δεσμεύσουν την πόλη για δεκαετίες, με ενδεχόμενες βαρύτατες συνέπειες, θα πρέπει να τεθούν στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με τη μορφή τοπικού δημοψηφίσματος. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί, ούτε και δικαιούται, να πάρει μόνη της την ευθύνη τέτοιων μείζονος σημασίας αποφάσεων, πολύ περισσότερο, όταν δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Συνεπώς, πρόκειται για θέματα για τα οποία κατεξοχήν απαιτείται η αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, για το θέμα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, ο ίδιος ο δήμαρχος, στην προσπάθειά του να εκτονώσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα γίνει τελικά ό,τι επιθυμούν οι πολίτες. «Ιδού», λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν», να εκφραστούν οι πολίτες μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.
Ως γνωστόν, ο Κώδικας Δήμων και ο «Καλλικράτης» προβλέπουν μεν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, δεν έχει όμως εκδοθεί ακόμη το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Κατά συνέπεια, δεν έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επομένως, μπορεί μεν να μην παραγάγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες, ωστόσο η έκφραση της λαϊκής βούλησης και η λαϊκή ετυμηγορία θα έχουν μείζονα πολιτική βαρύτητα, που κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων, πολύ περισσότερο η δημοτική αρχή στο θέμα που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, δεν θα μπορεί να αγνοήσει.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 3, παρ. 3,4 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρακάτω υπογράφοντες δεκαέξι (16) δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου ζητούμε τη διεξαγωγή, εντός επτά (7) ημερών, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα:
- Λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου για: α/ τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β/ την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου,
Τα προτεινόμενα ερωτήματα για το δημοψήφισμα είναι:
- «Συμφωνείτε με τη δημιουργία στον ΧΥΤΑ Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF από απορρίμματα; ΝΑΙ – ΟΧΙ».
- «Συμφωνείτε με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου; ΝΑΙ – ΟΧΙ».