Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Στον Βόλο τον Οκτώβριο το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον « Καλλικράτη»
Στον Βόλο τον Οκτώβριο το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον « Καλλικράτη»

Στον Βόλο τον Οκτώβριο το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον « Καλλικράτη»

Στον Βόλο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα, η διατύπωση των θέσεων της ΚΕΔΕ θα γίνει στο ειδικό θεματικό συνέδριό της που αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Βόλο, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, με βάση τα κείμενα αρχών που έχει καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου έγινε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ για την των εργασιών στις υποεπιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αφού προηγηθεί η κωδικοποίηση των αλλαγών που προωθεί η σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τους εκπροσώπους των παρατάξεων που συμμετέχουν στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις τέσσερις υποεπιτροπές του υπουργείου.

Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες και την εποπτεία των δήμων το υπουργείο- μεταξύ άλλων- προωθεί την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ώστε αυτές να ασκούνται όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, την εισαγωγή της διαδημοτικής, διαπεριφερειακής συνεργασίας, την αποσύνδεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων από την εποπτεία των ΟΤΑ, την εισαγωγή της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, αλλά και την κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος, την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου της δημοτικής αρχής, την ενοποίηση των ελεγκτικών φορέων των δήμων σε έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής, ο διαχωρισμός της εκλογής του δημάρχου από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου. Θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην υποεπιτροπή είναι και ο περιορισμός- μέχρι δύο- της θητείας των δημάρχων, καθώς και της θέσπισης ασυμβίβαστου.

Η τρίτη υποεπιτροπή εξετάζει ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων εξεύρεσης πόρων και φορολογικής αποκέντρωσης αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά στην υποεπιτροπή οικονομικών η μέχρι τώρα των εργασιών έχει επικεντρωθεί στην παρουσίαση δύο υπηρεσιακών κειμένων που αφορούν στο Παρατηρητήριο και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθησαν μη τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορωναϊό #κορωναϊός - https://t.co/O4mjZMBaED -

  • Η 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον Βόλο - https://t.co/af81X7W6PU… -

  • Έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε #νεκρόςάνδρας - https://t.co/4viIiG64Yk -

"Αλιεύοντας" την είδηση