Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Στο Βόλο η Τούρκικη regatta
Στο Βόλο η Τούρκικη regatta

Στο Βόλο η Τούρκικη regatta

Tην Κυριακή 10 Ιουνίου έφτασε στο Βόλο η Τούρκικη regatta, στο πλαίσιο δράσης  του  ομίλου DADD με έδρα την νσταντινούπολη και θέμα «Στη ρότα των Αργοναυτών, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας».

Η regatta έφτασε στο λιμάνι την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 15:15. Έγινε  υποδοχή και δόθηκαν  αναμνηστικά δ στο χώρο της προβλήτας.

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 10:00 θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Βόλου της ταινίας με θέμα την ΑΡΓΩ και αφού γίνουν επίσημοι χαιρετισμοί, θα δοθούν αναμνηστικά.

Στο χώρο θα υπάρχει διερμηνέας για τα Μ.Μ.Ε.

  • Στη συνέχεια η αποστολή θα ξεναγηθεί με πούλμαν στην Μακρινίτσα.
  • ΤηνΤρίτη στις 09:00 π.μ., η Regatta αναχωρεί από το λιμάνι του Βόλου με σταθμό τη Λήμνο όπου θα κάνουν και έξοδο από την Ελλάδα για να περάσουν τα Δαρδανέλια, να πλεύσουν στον Βόσπορο, να περάσουν τις Συμπληγάδες πέτρες και μπαίνοντας στην Μαύρη Θάλασσα, να περάσουν από την Σινώπη, τη Σαμψούντα , την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα, το Μπατούμι για να καταλήξουν στην Κολχίδα, την σημερινή Poti, στη Γεωργία. Ένα δι περίπου 1.300 μιλίων από το Βόλο.

Ο ΙΟΒΑΘ, ο ιστιοπλοϊκός όμιλος ανοιχτής θαλάσσης του Βόλου είναι αυτός που θα τους υποδεχθεί και με την συνεργασία του Δήμου Βόλου, θα αναλάβουν την  φιλοξενία.

Τέτοιες εκ, έχουν ως αποτέλεσμα να φέρουν πιο κοντά τους λαούς οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μιας η θάλασσα τους ενώνει.

Η επίσκεψη αυτή, μέσα από την που θα έχει στην Τουρκία και ιδιαίτερα στον χώρο της ιστιοπλοΐας,  θα προσφέρει μια τουριστική προβολή στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων  και θα την εντάξει  σε μελλοντικούς προορισμούς τους, μιας και το λιμάνι του Βόλου δεν έχει δεχθεί στο παρελθόν ανάλογες επισκέψεις .

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων  γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη τέτοιων κινήσεων  και η τοπική κοινωνία στηρίζει τέτοιες δράσεις.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα η αργοναυτική εκστρατεία συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων. Τη σύνδεση λαών και πολιτισμών, την εξερεύνηση του κόσμου. 0 μύθος των Αργοναυτών άντεξε στο πέρασμα των αιώνων, γιατί η αλήθεια του ταξιδιού, η ανάγκη δηλαδή των λαών της Μεσογείου για , ήταν πάντα το ίδιο επίκαιρη και το ίδιο σημαντική.

Eκδήλωση στο Δημαρχείο

Ενθουσιασμένοι έμειναν οι Τούρκοι ιστιοπλόοι από τη σύγχρονη , που κατασκευάστηκε στα πρότυπα του αρχαίου σκάφους, μια μέρα πριν ξεκινήσουν το δι τους στα χνάρια του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας, από το Βόλο προς το Πότι της Γεωργίας.

Η αποστολή 40 Τούρκων ιστιοπλόων βρέθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Βόλου κι ενημερώθηκαν για τα ιστορικά και τεχνικά στοιχεία της Αργούς, πήραν αναμνηστικά και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία με θέμα το ιστορικό σκάφος.

Στους ιστιοπλόους, που συνοδεύουν σκάφη και μέλη του ΙΟΒΑΘ, μίλησε ο πρόεδρος των Αργοναυτών 2008, Νίκος Ντόκος που είπε ότι ναυτικός όμιλος DADD θα κάνει το ταξίδι Βόλος – Κολχίδα, την ιστορική διαδρομή της Αργούς.  «Τονίσαμε ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία είναι υπόθεση των Ελλήνων και ότι θα κάνουν αυτή τη διαδρομή είναι τιμή για μας. Παραδέχονται ότι η έφυγε από το Βόλο, έχουν επίπεδο, είναι πολιτισμένοι, ευγενικοί και πολύ διακριτικοί» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αργοναυτών σ' αυτά τα επίπεδα πολιτισμού δεν υπάρχουν διαφορές και η Ελλάδα πρέπει να έχει τουρισμό από την Τουρκία και όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των Αργοναυτών δήλωσε ότι οι Τούρκοι ιστιοπλόοι εντυπωσιάστηκαν από το σκάφος και από το ταξίδι. Όπως ενημέρωσε  οι Τούρκοι ιστιοπλόοι  δεν γνώριζαν ότι η Αργώ κατασκευάστηκε με τον αρχέτυπο τρόπο (χειρονακτικά  και εργαλεία της εποχής), με ξύλινα καρφιά, ότι δεν βάζει νερό και έκανε ένα ταξίδι 650 μιλίων, όπου απέδειξε ότι είναι αξιόπλοο και πάνω σ' αυτό χτίστηκε μετά η τριήρης. «Για μας είναι η αρχή να έχουμε και άλλες ανάλογες επισκέψεις», είπε ο κ. Ντόκος.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου DADD Ατζμί Οζάν, είπε ότι όπως και πέρυσι ο όμιλος διοργανώνει το DADD rally Aegean και το DADD rally Black Sea και το σύνθημα είναι «πάρε μέρος στο ταξίδι και στον μύθο».

Κάθε χρόνο το ράλι του Ομίλου έχει συγκεκριμένο θέμα και φετινό θέμα είναι η Αργώ και το ταξίδι έχει τίτλο «Τρεις φορές μια ιστορία». Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου είπε ότι έγινε πολύ μεγάλη έρευνα για το θέμα, μίλησαν με κάποιον που έκανε το ταξίδι το 1984, ανακαλύφθηκαν πράγματα στα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας για την Αργώ και γενικά μελέτησαν πάρα πολύ το θέμα.

Ο κ. Οζάν είπε ότι ο Όμιλος δεν ασχολείται μόνο με τον Ελληνικό αλλά και με τον παγκόσμιο μύθο, διότι είναι διεθνής σύλλογος που θέλει να ενώσει τους λαούς με τα ταξίδια, ώστε να μαθαίνουν τα μέλη του.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση