Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επισκέφθηκε σήμερα το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο του σωματείου  Πέτρο Μπέλλο, ο οποίος αποτελεί  μέλος της περιφερειακής ομάδας και με μέλη του σωματείου τονίστηκε η σημασία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, ενώ συζητήθηκαν θέματα μελλοντικών δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα άτομα με αναπηρία.

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από τον ΟΗΕ ως η Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζοντας το ανθρώπινο καθήκον που πηγάζει από μέσα μας για την ιδιαίτερη κατηγορία συνανθρώπων μας. Παρόλο που ζούμε σε μία εποχή που η πανδημία του κορωναϊού βρίσκεται διαρκώς στην καθημερινότητά μας, έχουμε την υποχρέωση να μην λησμονούμε  και να μην σταματάμε να νοιαζόμαστε για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και κινητικά προβλήματα και την κατάσταση που αυτοί ενδέχεται να έχουν βρεθεί.

Είναι σαφές ότι κατά την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με περιορισμένη επικοινωνία και κινητικότητα, καθώς εντάθηκαν οι υφιστάμενες ανισότητες και αποκαλύφθηκε το εύρος του αποκλεισμού τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν στέκεται μόνο στα λόγια και κυρίως δεν περιμένει παγκόσμιες ημέρες για να βρεθεί κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο την ανάγκη υποστήριξης και συάστασης. Τον τελευταίο χρόνο με έργα, προγράμματα και δράσεις υποστηρίζουμε σθεναρά  την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, την ισοτιμία, την προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς της ζωής και προπαντός το σεβασμό στη διαφορετικότητα.  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το έτος -2022 (ΑμεΑ)» στην Θεσσαλία, παρέχοντας σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την ανηλίκων) θέσεις παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης βρεφών, νηπίων και παιδιών με αναπηρία για το έτος -2022 σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Κέντρα  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.

Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα πρόσληψης ειδικού βοηθητικού προσωπικού για το σχολικό έτος 2021-2022 συνολικά 42 ατόμων και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού -σχολικοί νοσηλευτές – για το σχολικό έτος 2021-2022, συνολικά 23 ατόμων για την ουσιαστική ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη διαρκή υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δώσαμε έμφαση στον τομέα της ς φροντίζοντας για την και ισότιμη συμμετοχή στην παιδιών με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες μέσω των δράσεων για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προμηθεύοντας τις δομές με σύγχρονο εξοπλισμό, με τη  δημιουργία υποδομών στα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς και ενθαρρύνοντας  την πρόσληψη ατόμων υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης των εκπτωτικών καρτών που χρησιμοποιούν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις καθημερινές τους  με τις δημόσιες , στο  πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  inGOV. Με την πιλοτική αυτή δράση  περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι  με αναπηρία, χαμηλού εισοδήματος ωφελούνται σε όλη τη Θεσσαλία από την έκδοση ψηφιακών εκπτωτικών καρτών για μετακίνηση με τις δημόσιες .

Παράλληλα συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα και υποδομές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων και των αθλητικών υποδομών διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας.

Ευρισκόμενοι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και ευχολόγια για μία ομάδα συνανθρώπων μας που μας έχει πραγματικά ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Με έργα και δράσεις βελτιώνουμε την καθημερινότητά τους και πραγματοποιούμε το όραμά μας για μία κοινωνία ανθρώπων ίσων, αυταρκών, ισότιμων και σε καμία περίπτωση κοινωνία με ειδικές κατηγορίες και διακρίσεις. Η πάθηση των ατόμων με αναπηρία δεν αλλάζει και για αυτό έχουμε χρέος να αλλάξουμε εμείς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση