Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο δήμαρχος Βόλου
Στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο δήμαρχος Βόλου

Στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο δήμαρχος Βόλου

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην Αθήνα με τίτλο «Redefining Realities: #someREACTdifferent»  παρακολούθησαν ο δήμαρχος Βόλου, Αχ.πέος και ο γεν. γραμματέας του Δήμου,   Στ. Διαμαντίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Βόλο και τον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων είχε η ομιλία του Patrik Gustavsson, διευθύνοντος συμβούλου του The Amager Bakke Foundation, που διευθύνει τη Μονάδα Στερεών Αποβλήτων της Κοπενχάγης και ήταν σχετική με τη ανάπτυξη παρουσιάζοντας πώς μπορεί να συνδυαστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αποβλήτων με ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην καρδιά της πόλης, που είναι ταυτόχρονα ένα τεχνητό βουνό με πλούσια βλάστηση, πεδίο αναρρίχησης και πίστα για σκι.

Μια εγκατάσταση που παρέχει σε 150.000 νοικοκυριά με σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων, που ταυτόχρονα λειτουργεί ως χώρος αναψυχής, τοπόσημο και τουριστικός προορισμός.

Το «Copenhill» είναι ένα ακόμα από τα έργα εκείνα με τα οποία η «μικρή» Δανία καθιερώνεται ως «μεγάλη» δύναμη στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες αλλά και την αρχιτεκτονική.

Όπως τόνισε ο Πάτρικ Γκούσταβσον: «Είναι ένας υπέροχος χώρος. Φανταστείτε ένα κτίριο που φθάνει τα 85 μέτρα σε ύψος, μιας τελευταίας τεχνολογίας βιομηχανική εγκατάσταση,  η οποία έχει μετατραπεί σε ένα “αστικό βουνό”.

Από την κορυφή του ξεκινά μια πίστα τεχνητού σκι, μήκους 450 μέτρων, με κλίση από 45% στο υψηλότερο σημείο της έως 14% στο χαμηλότερο.

Τέσσερις αναβατήρες σκι (σ.σ. στην ουσία κυλιόμενοι διάδρομοι) οδηγούν από το χαμηλότερο επίπεδο στην κορυφή, όπου βρίσκεται ένα εστιατόριο με υπέροχη θέα, που προσφέρει υγιεινά δανέζικα πιάτα.

Στη βάση βρίσκεται ένα “afterski cafe&bar”, ένας χώρος ενοικίασης εξοπλισμού σκι και ένα επώνυμο κατάστημα.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν σκι εδώ, συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με συγκεκριμένη, πολύ γνωστή στη Δανία σχολή».

Συνολικά το Copenhill καταλαμβάνει έκταση 17.000 τετραγωνικών μέτρων. «10.000 τ.μ. είναι η πίστα του σκι. Παράλληλα, με την πίστα του τεχνητού σκι –η οποία είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό υλικό στην Ιταλία και ανακυκλώνεται όταν φθαρεί– βρίσκεται ένα μονοπάτι για περπάτημα και τρέξιμο, μήκους 490 μέτρων.

Επίσης, στην ίδια εγκατάσταση έχει δημιουργηθεί και ένας τοίχος αναρρίχησης, ύψους 85 μέτρων».

Η επίσκεψη στον χώρο και η χρήση του είναι δωρεάν. «Οι πολίτες πληρώνουν μόνο για τη χρήση των αναβατήρων ή για να ανεβούν στον τοίχο αναρρίχησης. Η κορυφή είναι επισκέψιμη και μέσω γυάλινου ανελκυστήρα, από τον οποίο κάποιος βλέπει το εσωτερικό του εργοστασίου καύσης».

Τριπλός

Οι εκπομπές καθαρίζονται πρώτα ηλεκτροστατικά, μετά με φίλτρα και στη συνέχεια ο καπνός «πλένεται» με νερό, το οποίο επαναχρησιμοποιείται.

«Η μονάδα διαθέτει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της και πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζει ο νόμος. Οι εκπομπές καθαρίζονται πρώτα ηλεκτροστατικά, μετά με φίλτρα και στη συνέχεια ο καπνός “πλένεται” με νερό, το οποίο επαναχρησιμοποιείται. Ισως είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σου να περπατάς στο της Κοπεγχάγης παρά να βρίσκεσαι για σκι στο Copenhill. Επιπλέον, οι εκπομπές ελέγχονται αυστηρά, πρώτα από το ίδιο το εργοστάσιο και στη συνέχεια από ανεξάρτητο φορέα. Για να καταλάβετε, γίνεται μια μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Είναι υψηλότερη προτεραιότητα για τους δήμους να είναι η μονάδα ασφαλής, παρά να παράγει ενέργεια».

Ο κ. Γκούσταβσον εκτιμά ότι η «διπλή» χρήση τέτοιων αστικών υποδομών είναι το μέλλον.

και για 150.000 νοικοκυριά

Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων Amager Bakke της ARC (Amager Resource Center) εγκαινιάστηκε 2,5 έτη νωρίτερα, την άνοιξη του 2017.

Στις εγκαταστάσεις του γίνεται διαλογή στα σύμμεικτα απορρίμματα και ταυτόχρονα καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας τα υπόλοιπα.

Η διοίκηση της μονάδας υπολογίζει ότι διαχειρίζεται τα απορρίμματα περίπου 550.000 κατοίκων και 45.000 επιχειρήσεων, παράγοντας και για 150.000 νοικοκυριά (υπολογίζεται ότι οδηγούνται σε καύση 400.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων ετησίως).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

  • Υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας ο Θοδωρής Κλιάρης #ΘοδωρήςΚλιάρης… - https://t.co/W249U9T2lW -

"Αλιεύοντας" την είδηση