Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 η μελέτη Μικροθήβες -Μπουρμπουλήθρα
Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 η μελέτη Μικροθήβες -Μπουρμπουλήθρα

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 η μελέτη Μικροθήβες -Μπουρμπουλήθρα

Στο ΕΣΠΑ ς 2014 -2020 εντάσσεται με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού η μελέτη για την βελτίωση του οδικού τμήματος από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μικροθηβών έως την  Μπουρμπουλήθρα, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων και Νέας Αγχιάλου. Η μελέτη έχει δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.182.924,78 ευρώ και έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση, στο πλαίσιο αρχικής χρηματοδότησής της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με τη νέα απόφαση ένταξης, η χρηματοδότησή της συνεχίζεται από το ΕΣΠΑ ς 2014-2020.

«Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014 -2020 εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας τη μελέτη που οδηγεί στη βελτίωση του τμήματος Μικροθήβες- Μπουρμπουλήθρα, που αποτελεί την κύρια είσοδο του από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα δρόμο που χαρακτηρίζεται από υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, διατρέχει παραθεριστικούς οικισμούς και εξυπηρετεί παρόδιες επιχειρήσεις, εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα» δηλώνει ο Κώστας Αγοραστός.

«Ωριμάζουμε ένα καίριο οδικό έργο ενδοπεριφερειακής σύνδεσης και σύνδεσης με το διαπεριφερειακό δίκτυο, προετοιμάζοντας την κατασκευή του τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Η μελέτη οδηγεί στη βελτίωση της υφιστάμενης οδικής αρτηρίας σε συνολικό μήκος 15 χιλιομέτρων, με παράπλευρο οδικό δίκτυο, όπου επιτρέπει η γεωμορφολογία, και πέντε ισόπεδους κόμβους. Τα μας κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βελτιώνουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας, δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Αντικείμενο της μελέτης

Αφορά στην εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών σε στάδιο οριστικής καθώς και των αντίστοιχων υποστηρικτικών τους μελετών, για την βελτίωση του οδικού τμήματος από τον Α/Κ Μικροθηβών έως το τεχνικό άνω διάβασης στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Ν. Αγχιάλου, μήκους περί τα 15,00 χλμ, εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Αγχιάλου, του Δήμου Βόλου, της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην υπόψη μελέτη προβλέπονται:

• η μελέτη, σε προκαταρκτικό και οριστικό επίπεδο, παραπλεύρων οδών εκατέρωθεν της υφιστάμενης οδού, όπου αυτό είναι δυνατό,

• η μελέτη σε προκαταρκτικό και οριστικό επίπεδο 5 ισόπεδων κόμβων (Ι/Κ),

• η μελέτη σήμανσης & ασφάλισης της αρτηρίας και των Ι/Κ,

• οι υποστηρικτικές μελέτες (τοπογραφικές, περιβαλλοντικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές μελέτες & έρευνες, υδραυλικές, Η/Μ, ΣΑΥ-ΦΑΥ)

Κύριο αντικείμενο είναι η μελέτη παράπλευρου οδικού δικτύου (SR) – βόρεια και νότια της αρτηρίας και όπου αυτό είναι δυνατό λόγω της γεωμορφολογίας – ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και των κάθετων οδών. Ο άξονας της κύριας αρτηρίας δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. Στην κύρια αρτηρία θα μελετηθεί εκ νέου η σήμανση και ασφάλισή της. Στο πλαίσιο της μελέτης του συγκοινωνιακού έργου είναι απαραίτητη η μελέτη πέντε (5) ισόπεδων κόμβων (Ι/Κ). Δε θα μελετηθούν τα τμήματα της Ε.Ο. που διέρχονται των οικισμών Ν. Αγχιάλου και Μικροθηβών.

Το οδικό τμήμα της μελέτης αποτελεί σύνδεση της Ε.Ο. 30 με τον ΠΑΘΕ στον κόμβο Μικροθηβών. Επιπρόσθετα είναι η κύρια είσοδος του Βόλου από την Αθήνα και αποτελεί χωρική ενότητα του παράκτιου χώρου της Περιφέρειας. Η ζώνη από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου μέχρι τον Αλμυρό συνιστά το θαλάσσιο μέτωπο της προβλεπόμενης Περιοχής Ελεγχόμενης Ανάπτυξης αστικών λειτουργιών με αντίστοιχο χαρακτήρα και απ λεπτομερούς σχεδιασμού.

Στην παράκτια ζώνη, εκτός από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου αναπτύσσονται αστικές χρήσεις, κατοικία (πρώτη και παραθεριστική) μέχρι τη Ν. Αγχίαλο, καθώς και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (ΑΓΕΤ, , Μύλοι Λούλη) με τις αντίστοιχες λιμενικές εγκαταστάσεις, το Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου κ.λπ.

Επομένως ο : α) χαρακτηρίζεται από υψηλό αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών του Δήμου Βόλου, β) εξυπηρετεί σημαντικό φόρτο οχημάτων από και προς Αθήνα με σημαντικό ποσοστό βαρέων, γ) αποτελεί τη σύνδεση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου και του λιμένα του Βόλου και δ) διατρέχει παραθεριστικούς οικισμούς και παρόδια δόμηση εγκαταστάσεων εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα με πρόσβαση στην υφιστάμενη οδό που επιβάλλει την κατασκευή παράπλευρης οδού.

Τέλος, η αναβάθμιση της υπόψη Εθνικής Οδού 30 είναι μία από τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 269/τ΄ΑΑΠ/2018).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση