Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » «Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» στα ΓΑΚ Μαγνησίας
«Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» στα ΓΑΚ Μαγνησίας

«Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους #ΓΑΚ, στο πλαίσιο εορτασμού του έτους μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προγραμματίζουν τη συγκρότηση «Ψηφιακής Πύλης Αρχείων για το 1922» και έντυπου οδηγού των διαθέσιμων αρχειακών πηγών της χώρας που σχετίζονται με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μνημειώδη προσπάθεια του ελληνικού κράτους για την αποκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων της.

Στην «Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» χαρτογραφείται και αναδεικνύεται στο ευρύ κοινό το σύνολο των σχετικών με την επέτειο αρχείων και συλλογών που φυλάσσονται τόσο στην Κεντρική και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες των , όσο και σε τρίτους ιδιωτικούς και δημόσιους διατήρησης αρχείων.

Η Πύλη θα είναι προσβάσιμη μέσω της ς των και ο επισκέπτης της θα μπορεί:
🔸α αναζητήσει και να πλοηγηθεί στα στοιχεία περιγραφής των αρχείων και συλλογών κάθε φορέα διατήρησης.
🔸α περιηγηθεί σε δειγματοληπτικά ψηφιοποιημένα των αρχείων και συλλογών των φορέων.
Η δυνατότητα ανοιχτής, στοχευμένης ς και ψηφιακής περιήγησης στις πρωτογενείς πηγές που τεκμηριώνουν με τρόπο μοναδικό την ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής και της αποκατάστασης των προσφύγων, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει:
✅ Στην προαγωγή της επιστημονικής – ιστορικής έρευνας για το 1922
✅ Στη σύνδεση με την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι ές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, εξερευνώντας και μελετώντας τα ψηφιακά , αποκτούν τη δυνατότητα να οπτικοποιήσουν τις γραπτές μαρτυρίες της ιστορίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της η διευθύντρια των ΓΑΚ Μαγνησία Αννίτα Πρασσά «παρά τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλες οι υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι δεν χάνουμε το κουράγιο μας και ξεπερνώντας (χωρίς υπερβολή) τον εαυτό μας και τα συνήθη όρια του δημόσιου υπαλλήλου, ανταποκρινόμαστε με εξαιρετική υπευθυνότητα και αγάπη στην αποστολή μας. Οι σκέψεις αυτές είναι περισσότερο έντονες με αφορμή την 9η Ιουνίου, Διεθνή Ημέρα Αρχείων.

Μία από τις τρέχουσες δράσεις είναι η συμμετοχή μας στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με πρωτοβουλία της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. συγκροτείται μία «Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922», αναδεικνύοντας τις σχετικές αρχειακές μας συλλογές και προσφέροντας στο κοινό ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο έρευνας. Τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας που δραστηριοποιούμαστε σε μία περιοχή που (υπο)δέχτηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου, συμμετέχουμε με πολλές συλλογές μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση