Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Πρόταση «ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ» για μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης
Πρόταση «ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ» για μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης

Πρόταση «ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ» για μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης

Πρόταση προς  τον πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κατέθεσαν σήμερα οι σύμβουλοι της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ» με επικεφαλής τον Μιχ. Μιτζικό, με αφορμή τη δυνατότητα της ΑΓΕΤ να καίει RDF.Oι  σύμβουλοι ζητούν να  συζητηθεί στo Δημοτικό Συμβούλιο και η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος καταμετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Χαρακτηριστικά,  στην πρόταση αναφέρεται: «Ανακοινώθηκε στον τοπικό Τύπο ότι βιομηχανία δίπλα στον ιστό της πόλης έλαβε άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο να μπορεί να καίει, μεταξύ άλλων 100.000 τόνους RDF, το οποίο αποτελείται από 62 % χαρτί, 25 % πλαστικό, 11% ύφασμα, 2 % οργανικά και ξύλο.

Είναι γνωστό ότι τα επιτρεπτά όρια επικίνδυνων αέριων σωματιδίων ξεπερνιούνται πολλές μέρες στο κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης μας, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου μας η αδειοδότηση καύσης RDF από βιομηχανίες δίπλα στον ιστό της πόλης, θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ενημερωθεί επισήμως και να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών.

Προτείνουμε :

-Η εν λόγω αδειοδότηση καύσης RDF από βιομηχανία δίπλα στον ιστό της πόλης μας να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην επικείμενη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο να γνωμοδοτήσει- ακόμη και αν αυτό δεν προβλέπεται τυπικά από τον σχετικό νόμο.

-Να κατατεθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικό ενημερωτικό σημείωμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος της αρμόδιας Αντιδημαρχίας.

-Να λάβει πρωτοβουλία ο Δήμος Βόλου να συγκροτήσει αλλά και να συντονίσει ομάδα εργασίας στην οποία θα μετέχουν το Νοσοκομείο Βόλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε να εκπονηθεί και να συνταχθεί μία σοβαρή επιδημιολογική μελέτη η οποία θα καταγράψει, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή μας, με σκοπό να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

-Να συγχρηματοδοτήσει ο Δήμος Βόλου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταμετρητών αέριας ρύπανσης τελευταίας τεχνολογίας, μερικοί των οποίων να τοποθετηθούν – εθελοντικώς από την εκάστοτε βιομηχανία, αν δεν επιβάλλεται από τον νόμο – στις εξόδους αερίων (δηλ. στα φουγάρα) των εργοστασίων που βρίσκονται δίπλα ή κοντά στον ιστό της πόλης μας.

Στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να προσκληθούν να συνδράμουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο να αναλάβει την τεχνική, επιστημονική παρακολούθηση αλλά και καταγραφή on line των ατμοσφαιρικών ρύπων, ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συλλήψεις σε Βόλο -Πήλιο και Ρήγα Φεραίο για διπλώματα και χάπια - https://t.co/REUbGnf8BK -

  • Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - https://t.co/sT5gSLI6b8 -

  • Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος - https://t.co/hMntjyfn34 -

"Αλιεύοντας" την είδηση