Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Προετοιμασία για πανελλαδικές δράσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Προετοιμασία για πανελλαδικές δράσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Προετοιμασία για πανελλαδικές δράσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Υπέρ της οικολογικής διαχείρισής τους

Στην απόφαση να ενταθεί ο κατά της καύσης σκουπιδιών και να αποκτήσει πανελλαδικά χαρακτηριστικά κατέληξε η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «No Burn» χθες Κυριακή 22 Νοεμβρίου με θέμα: «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα, Απάντησή μας ο συντονισμένος των πολιτών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολίτες από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων από Αθήνα, Πειραιά, Δυτική Αττική, Μηλάκι, Αλιβέρι, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, δηλαδή από περιοχές που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την καύση σκουπιδιών και τη δράση των τσιμεντοβιομηχανιών ή από το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και την επέκταση της καύσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε στο νέο ΕΣΔΑ και στο πώς αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο ΕΣΔΑ χωρίς προφανή αιτία και προς εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, που στο χώρο των απορριμμάτων βρίσκει ένα τεράστιο πεδίο/»φιλέτο» επενδυτικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Που ταυτόχρονα, όμως, υποσκάπτει κάθε προοπτική υγιούς και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας, των δημόσιων πόρων, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της απασχόλησης. Και όλη αυτή η εξόφθαλμη παράδοση των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο συνοδεύεται από την καύση σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες αποτέφρωσης, που θα κάνουν το μέλλον μας εφιαλτικό σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Και από αντίστοιχες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, που θα τα προετοιμάζουν για καύση, όπως το εργοστάσιο SRF, που σχεδιάζεται στο Βόλο, παρά τον αντιοικονομικό χαρακτήρα του.

Η ανησυχία, λοιπόν, για το ζοφερό μέλλον με τα σκουπίδια να καίγονται παντού και οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα να μας δηλητηριάζουν σε καθημερινή βάση, είναι ο κοινός παρονομαστής στον αγώνα   με τις συλλογικότητες εντός και εκτός Βόλου, σε όλη τη χώρα. Και αυτόν τον αγώνα μπορούν να τον δώσουν μαζί, συντονισμένα, με κοινές ενέργειες και περισσότερες δυνάμεις.

Η χθεσινή εκδήλωση ήταν η αρχή για να συντονιστούν, στις επόμενες ημέρες θα μπορούν να ανακοινώσουν συγκεκριμένες δράσεις.

Η Πρωτοβουλία «No Burn» καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των διαφημιστών για κατάργηση της εισφοράς διαδικτύου υπέρ #ΕΔΟΕΑΠ… - https://t.co/TSZJt7zjiz -

  • Επίσκεψη Αθανάσιου Λιούπη στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/5rl2pTkhCr -

  • OI #Locomondo στην παραλία Καλλιφτέρη της Αφήσσου - https://t.co/ASPs4nEVaP -

"Αλιεύοντας" την είδηση