Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ Μαγνησίας: Θετικό το Υπουργείο για λύση στα όρια οικισμών στο Πήλιο
Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ Μαγνησίας: Θετικό το Υπουργείο για  λύση στα όρια οικισμών στο Πήλιο

Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ Μαγνησίας: Θετικό το Υπουργείο για λύση στα όρια οικισμών στο Πήλιο

Το  πρόβλημα που έχει προκύψει στο Πήλιο, με την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνονται οι οριοθετήσεις και οι επεκτάσεις ορίων οικισμών, με πράξεις της Διοίκησης (Υπουργείου, πρώην Νομαρχών κ.λπ.), ήταν στο επίκεντρο της  εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ Μαγνησίας, που έγινε απόψε σε  ξενοδοχείο του Βόλου.

Η πρόεδρος  της Δ.Ε. του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα στην ομιλία της είπε  ότι το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ αντέδρασε για την ολική απαγόρευση έκδοσης διοικητικών πράξεων  στα νόμιμα κτίρια μέχρι την λύση του θέματος των ορίων και ανακοίνωσε ότι, μετά από την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο πολλά από τα ζητήματα της έκδοσης αδειών στα υφιστάμενα κτίρια έχουν απαντηθεί θετικά και μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβει η Υπηρεσία Δόμησης τις σχετικές οδηγίες.

Επίσης τόνισε ότι το ΤΕΕ έχει δρομολογήσει την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει στο Πήλιο, μετά την με αρ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται οι οριοθετήσεις και οι επεκτάσεις ορίων οικισμών, με πράξεις της Διοίκησης (Υπουργείου, πρώην Νομαρχών κ.λπ.)

Όπως είπε,  η απόφαση του ΣτΕ έχει αποτέλεσμα να έχει παγώσει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στους οικισμούς του Πηλίου, ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και απλές διοικητικές πράξεις.
«Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες απαγορεύουν την διάσπαση όγκου στο ίδιο οικόπεδο. Αυτό, με απλά λόγια, είχε ως μία από τις συνέπειες να χαθεί η μέσω ΕΣΠΑ και LEADER για τα τουριστικά καταλύματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο το ΤΕΕ, διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή λύσεις σε δύο επίπεδα. «Αφενός ζητάμε λύση για την επαναφορά των ορίων καθώς οι πολίτες επένδυσαν και έχτισαν σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διοίκησης και δε φέρουν ουδεμία ευθύνη για την σημερινή κατάσταση που καταστρέφει τις περιουσίες τους. Αφετέρου ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε για την ολική απαγόρευση έκδοσης διοικητικών πράξεων πάνω στα νόμιμα κτίρια μέχρι την λύση του θέματος των ορίων», τόνισε.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, μετά από την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο πολλά από τα ζητήματα της έκδοσης αδειών στα υφιστάμενα κτίρια έχουν απαντηθεί θετικά και μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβει η ΥΔΟΜ τις οδηγίες.

Παρόλα αυτά παραμένει το πρόβλημα της ακύρωσης των ορίων που έχει θέσει εν τοις πράγμασι εκτός πολεοδομικού χάρτη όλη την περιοχή του Πηλίου. Ζητάμε λοιπόν και σήμερα, με αφορμή τη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του τόπου μας να θέσουν αυτό το πρόβλημα στα πρώτα της ατζέντας τους ώστε να επιταχυνθεί η επίλυσή του και να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών, επισήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Απολογισμός 

Η κα Καπούλα έκανε έναν  απολογισμό του 2019, αναφέροντας ότι ήταν χρονιά εκλογών για το ΤΕΕ και όχι μόνο… «Οι συνάδελφοι με εμπιστεύτηκαν για τρίτη συνεχόμενη θητεία με την προτίμησή τους που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Είναι μια σχέση που έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια με ειλικρίνεια, σκληρή δουλειά, κοινούς στόχους για πρόοδο και με πυξίδα την ουσία της λέξης συναδελφικότητα. Παράλληλα ανέλαβα και μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου. Να υπηρετήσω ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, με τη δημοτική παράταξη «Βόλος – ΄Εξυπνη Πόλη» τα συμφέροντα της πόλης μας», τόνισε και δεσμεύτηκε να προσφέρει στην πρόοδο και την κοινωνική ευημερία από τη θέση της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας, με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσει να συμβάλλει και από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Η Νάνσυ Καπούλα ανέφερε ότι το ΤΕΕ έχει εκφράσει πάντα τεκμηριωμένα την άποψη του για μικρά και μεγάλα θέματα της πόλης και γενικότερα του Νομού, όπως πρόσφατα για την ανέγερση και λειτουργία ενός νέου δικαστικού μεγάρου λειτουργώντας μέσα σε ένα πλαίσιο συνέργειας και συγκερασμού θέσεων και απόψεων προς όφελος της πόλης, όπως και για κάθε και προσπάθεια που γίνεται ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει κάθε μικρή ή μεγάλη αναπτυξιακή ρότα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, βασικός τομέας όπου το ΤΕΕ Μαγνησίας δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς είναι το περιβάλλον. «Μείζονα θέματα όπως η διαπιστωμένη χημική οσμή μας απασχόλησαν και προχωρήσαμε στην υπόδειξη κατάλληλης επιστημονικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Όντως η μέθοδος τελικά θα εφαρμοσθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε βέβαιοι ότι από τα τεκμήρια της επιστήμης κανείς πλέον δε μπορεί να ξεφύγει», ανέφερε.

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι το ΤΕΕ έχει θέση και θα την επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας. Και αν τελικά ο στόχος που θέτει η Αυτοδιοίκηση για την πόλη μας είναι η παραγωγή το ΤΕΕ Μαγνησίας θα διαφωνήσει εκ νέου.
«Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η βέλτιστη λύση είναι η παραγωγή ανακυκλώσιμων προϊόντων με παράλληλη γραμμής αξιοποίησης του βιοαερίου και του παραγόμενου κομπόστ. Είναι λογικό λοιπόν να διεκδικούμε για την πόλη μας το βέλτιστο και όχι πρακτικές που βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες περιβαλλοντικής διαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παρέστησαν  -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι πρώην βουλευτές Κώστας Στεργίου και Παύλος Μαρκάκης, ως εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, η πρώην δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Ελένη Λαιτσου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραΐσκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου, η Λιμενάρχης Βόλου Κωνσταντά, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος και Γιώργος Αθανασάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, Ευθύμιος Τσάμης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου Κωνσταντίνος Ματσιόλης, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου Τίνα Κλάρα, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας, η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου και Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας Κωνσταντίνος Χαλέβας, Ιωάννης Τέας και Γιώργος Κίτσιος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απόστολος Ριζόπουλος, οι πολιτευτές Γιώργος Καλτσογιάννης, Γιάννης Αναστασίου, ο γενικός γραμματέας της ΝΟΔΕ Χρήστος Καραβασίλης, ο γραμματέας του Οργανωτικού της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Πέτρος Μπατζιάκας, ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Μαγνησίας Αχιλλέας Τσιργούλας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας Αλέκος Καμπύλης, ο αντιπρόεδρος Ένωσης Χημικών Στέργιος Γούναρης, η διευθύντρια εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Μπάτζιου, η πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Αθνασάκειου Μουσείου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα και πλήθος μηχανικών.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασυνείδητος οδηγός πάρκαρε σε ράμπα ΑμεΑ #ράμπαΑμεΑ - https://t.co/zIu66CfW32 -

  • Άθλια κι επικίνδυνη η πρόσοψη του Δημοτικού Ωδείου Βόλου #ΔημοτικόΩδείοΒόλου - https://t.co/Q7BzVrvNwl -

  • Ο Βόλος εορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο #ΆγιοςΝικόλαος - https://t.co/imhznsARGg -

"Αλιεύοντας" την είδηση