Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Πορεία για το περιβάλλον και κατά της καύσης σκουπιδιών
Πορεία για το περιβάλλον και κατά της καύσης σκουπιδιών

Πορεία για το περιβάλλον και κατά της καύσης σκουπιδιών

Αυτή την εβδομάδα η Βόλου καλεί τους πολίτες του Βόλου σε διαμαρτυρία στην Πλατεία Αγ. Νικολάου την Παρασκευή και όχι την Πέμπτη, όπως τις άλλες εβδομάδες, στις 18:00 για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους νέους όλου του πλανήτη, που την ίδια μέρα και ώρα θα διαδηλώσουν ενάντια στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού,όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η σύνδεση ανάμεσα στην καύση σκουπιδιών με άλλα καίρια παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής είναι άμεση και ολοφάνερη. Η προσπάθεια να προωθηθεί και να εδραιωθεί η καύση σκουπιδιών ως τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εγκληματικό πρόσχημα εκ μέρους της παγκόσμιας οικονομικής κυβέρνησης, που προωθεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα των πολυεθνικών.Μόνο η συσπείρωση και η των ενεργών πολιτών θα δώσει τη λύση απέναντι στη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων και θα διεκδικήσει την ισόρροπη και ισότιμη σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος.

Η ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών που έρχεται στον Βόλο από ύποπτα λιμάνια της Ιταλίας, Μαρόκου, Ισπανίας, Β. Αφρικής για να καεί στους ακατάλληλους κλιβάνους της AΓΕΤ-Lafarge κυριολεκτικά μέσα στις αυλές μας άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα, τα οποία πρόκειται να διογκωθούν αν δεν σταματήσουμε την εγκληματική αυτή δραστηριότητα ΤΩΡΑ. Διεκδικούμε την παύση της καύσης σκουπιδιών από οποιαδήποτε βιομηχανία. Οι πολίτες δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα, απεναντίας χάνουμε την υγεία μας, καταστρέφεται η τοπική οικονομία, η αξία της γης, το μέλλον του τόπου μας, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Ερωτήσεις προς την κ. Σαμαρά

Ερωτήματα για την μέτρηση της αέριας ρύπανσης στον Βόλο θέτει η Βόλου, προς την Σαμαρά Κ., Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ.

Κυρία Σαμαρά,

ως Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την προθυμία σας να συμβάλλετε επιστημονικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήμα της αέριας ρύπανσης του Βόλου γενικά και κατ’ επέκταση, να αποκαλυφθούν οι συνέπειες της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, που βρίσκεται μέσα στον . Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνά σας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από την πίεση των πολιτών. Στο μεταξύ, θα επιθυμούσαμε με αίσθημα επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης να μας απαντήσετε σε κάποια καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν την πόλη μας.

  1. Είναι καιρός που η οσμή καμένου πλαστικού είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα πάνω από την πόλη μας. Ταυτόχρονα πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται για δυσφορία κατά την αναπνοή, κάψιμο και τσούξιμο σε μάτια, βήχα και κάψιμο στο λαιμό, γεγονός που επιβεβαιώνει και καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος . «Κατά σύμπτωση» το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την καύση απορριμματογενών καυσίμων (που η σύσταση τους απεδείχθη ότι είναι 95% πλαστικό) από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-Lafarge, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό καίγοντας 700 τόνους κάθε μέρα από τα παραπάνω σε συνδυασμό με πετ κοκ. Στις 6/9/19 ο Περιφερειάρχης κος Αγοραστός διαβεβαίωσε εκ μέρους σας τους δημότες του Βόλου ότι οι οσμές αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία! Δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά προβήκατε σε τέτοιες διαβεβαιώσεις γι’ αυτό σας ρωτάμε δημόσια και θέλουμε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση αν αυτή η δήλωση έγινε από τη μεριά σας.
  2. Ο κ. Αγοραστός δήλωσε σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (https://volos.ert.gr/blog/2019/09/06/k-agorastos-eimaste-apofasismenoi-na-antimetopisoyme-tin-aerorypansi/ και http://www.thessalianews.gr/blog/volos/synergasia-gia-elegxoys-tis-aerias-rypansis-ston-volo) ότι η Περιφέρεια θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις προκειμένου να εντοπίσει τον ρυπαντή που ευθύνεται για τη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Το πρώτο εργαλείο που θα υιοθετήσει η Περιφέρεια είναι η 12μηνη έρευνα με την εγκατάσταση δειγματοληπτών και το δεύτερο αφορά στη μέθοδο της ολφακτομετρίας. Σας ερωτούμε λοιπόν εάν οι δηλώσεις αυτές του κ. Αγοραστού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν για την μεταξύ σας . Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη διαδικασία και τις μεθόδους ελέγχου και μετρήσεων, που θα εφαρμόσετε στην περίπτωση του Βόλου, ποιο θα είναι το κόστος και τέλος, αν κατόπιν αυτής της διαδικασίας θα είστε σε θέση να μας δώσετε μία ασφαλή απάντηση για τον κύριο ρυπαντή.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Για την Επιτροπή Πολιτών

Γερόπουλος Ιωάννης

Ηλιοπούλου Ιφιγένεια

Κολώνιας Τάκης

Λημνιός Στέλιος

Νάκου Βασιλική

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση