Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου
Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου

Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου

Πλημμύρισε από φως και ζωή χθες βράδυ το Βόλου, μια περιοχή στολίδι για τη Μαγνησία, που  έμεινε άγνωστη για πολλούς επί χρόνια και «κοιμώμενη», μακριά από την κάθε μορφής ανάπτυξη.

Χθες βράδυ ήταν όλοι εκεί. Ηλικιωμένοι Παλιουριώτες- σες , απόγονοι, γαμπροί, νύφες , φίλοι και γνωστοί. Ξανάσμιξαν, επικοινώνησαν γλέντησαν και ευχαριστήθηκαν τη βραδιά, υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής.

Το παλιό ελαιοτριβείο Γαλάνη, στο έμπα του χωριού, ανακαινισμένο και φωταγωγημένο , είχε χθες την τιμητική του, ως έδρα πλέον του Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλιουρίου “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”.

Το ελαιοτριβείο Γαλάνη, όπου έγινε  η εκδήλωση, λειτούργησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Οι παλιές εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου αγοράσθηκαν και  εντάχθηκαν σε αναπαλαίωσης από τον Δήμο Αισωνίας για μουσειακή χρήση.

Σε ότι αφορά το πρόκειται για έναν οικισμό της Μαγνησίας που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε  τον 19ο αιώνα.

Κάποιες χρονικές περιόδους είχε διοικητική αυτοτέλεια και κάποιες, όπως και τώρα, υπαγόταν διοικητικά στους κοντινούς μεγάλους Δήμους Παγασών, Μακρινίτσας, Αισωνίας, Βόλου.

Οι κάτοικοί του, τους προηγούμενους αιώνες, δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στον πρωτογενή τομέα, την και την κτηνοτροφία.

Ξακουστά είχαν γίνει τα ομώνυμα αχλάδια, τα οποία εξάγονταν σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια το χωριό  βρίσκεται σε μαρασμό, αλλά χάρη στους ντόπιους και τους απογόνους τους τείνει να αναγεννηθεί .

Η χθεσινή ημέρα δίνει το έναυσμα για αναγέννηση του Παλιουρίου,  χωρίς ωστόσο  να «θυσιαστεί» στο «βωμό» της άναρχης ανάπτυξης κι ενός κακώς εννοούμενου πολιτισμού.

Στο μένει να αναπτυχθούν δράσεις που θα διατηρήσουν αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τοπίου.

το εσωτερικό του παλαιού ελαιοτριβείου

ξανάσμιξαν οι Παλιουριώτες

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαδικτυακή συνεδρίαση του #ΣΟΠΠ ενόψει χιονιά #ΣΟΠΠ - https://t.co/UEcElOtkJj -

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση