Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου
Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου

Πλημμύρισε από φως και ζωή το Παλιούρι Βόλου

Πλημμύρισε από φως και χθες βράδυ το , μια περιοχή στολίδι για τη , που  έμεινε άγνωστη για πολλούς επί χρόνια και «κοιμώμενη», μακριά από την κάθε μορφής ανάπτυξη.

Χθες βράδυ ήταν όλοι εκεί. Ηλικιωμένοι Παλιουριώτες- σες , απόγονοι, γαμπροί, νύφες , φίλοι και γνωστοί. Ξανάσμιξαν, επικοινώνησαν γλέντησαν και ευχαριστήθηκαν τη βραδιά, υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής.

Το παλιό ελαιοτριβείο Γαλάνη, στο έμπα του χωριού, ανακαινισμένο και φωταγωγημένο , είχε χθες την τιμητική του, ως έδρα πλέον του Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλιουρίου “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”.

Το ελαιοτριβείο Γαλάνη, όπου έγινε  η , λειτούργησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Οι παλιές εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου αγοράσθηκαν και  εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης από τον Δήμο Αισωνίας για μουσειακή χρήση.

Σε ότι αφορά το Παλιούρι πρόκειται για έναν οικισμό της που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε  τον 19ο αιώνα.

Κάποιες χρονικές περιόδους είχε διοικητική αυτοτέλεια και κάποιες, όπως και τώρα, υπαγόταν διοικητικά στους κοντινούς μεγάλους Δήμους Παγασών, Μακρινίτσας, Αισωνίας, Βόλου.

Οι κάτοικοί του, τους προηγούμενους αιώνες, δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στον πρωτογενή τομέα, την γεωργία και την .

Ξακουστά είχαν γίνει τα ομώνυμα αχλάδια, τα οποία εξάγονταν σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια το χωριό  βρίσκεται σε μαρασμό, αλλά χάρη στους ντόπιους και τους απογόνους τους τείνει να αναγεννηθεί .

Η χθεσινή ημέρα δίνει το έναυσμα για αναγέννηση του Παλιουρίου,  χωρίς ωστόσο  να «θυσιαστεί» στο «βωμό» της άναρχης ανάπτυξης κι ενός κακώς εννοούμενου πολιτισμού.

Στο Παλιούρι μένει να αναπτυχθούν δράσεις που θα διατηρήσουν αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τοπίου.

το εσωτερικό του παλαιού ελαιοτριβείου

ξανάσμιξαν οι Παλιουριώτες

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα θετικό κρούσμα στα rapid test στο Βελεστίνο - https://t.co/JyvbRTTU3w -

  • Οι καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αθανάσιου Λιούπη με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρο… - https://t.co/lb2YE5WlAn -

  • Συνάντηση διευθύντριας Δ.Ε. Τρικάλων- υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - https://t.co/0UHd0guIrp -

"Αλιεύοντας" την είδηση