Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ποιοτικά προϊόντα της μαγνησιακής γης στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου
Ποιοτικά προϊόντα της μαγνησιακής γης στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου

Ποιοτικά προϊόντα της μαγνησιακής γης στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου

 

Πορεία –  δράσεις και προοπτική των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών

 

Ακόμη μια  εκδήλωση διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ και το «ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ- καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και σκοπό έχει να κάνει γνωστό στο κοινό της πόλης μας, τις δράσεις, τα προϊόντα και τους παραδοσιακούς τρόπους προετοιμασίας και κατασκευής των προϊόντων τους.

Τα μέλη των εννέα γυναικείων αγροτουριστικών κατά βάση συνεταιρισμών στη Μαγνησία, αξιοποιώντας τα αγνά και τοπικά προϊόντα της Μαγνησιώτικης γης, μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, παράγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλή και υγιεινά.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας οι οποίοι ήδη καταγράφουν μια ιστορία δεκαετιών στη Μαγνησία, πάλεψαν με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες καταφέρνοντας όμως τελικά να αναβιώσουν την τοπική πολιτιστική παράδοση και να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα και γεύσεις μοναδικές σε ποιότητα, αισθητική και θρεπτική αξία.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι:

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς,

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς,

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου – Ομάδα Γυναικών «Ανηλιώτικα τ' αλλιώτικα», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Φτελιά»,

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα»,  Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το ρόδι»,

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικερίου Νοτίου Πηλίου,

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δ.Δ. Σέσκλου «Το Φτάσμα» και

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου, «Εσπερίδες».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2016 στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς της Μαγνησίας, δράση η οποία απέσπασε καθολικά κολακευτικά σχόλια. Μάλιστα το ημερολόγιο διατέθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν ούτε για το αρχείο!!

Ήταν μια έκδοση της «Εκδοτικής Δημητριάδος», που επιμελήθηκαν οι «Εκδόσεις ΠΑΛΜΟΣ» και ενίσχυσε οικονομικά η AGAPE HELLAS, και το θέμα του ημερολογίου ήταν, «8 γυναικείοι συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν …», σηματοδοτώντας με τον καλύτερο μέχρι σήμερα τρόπο την προσφορά της γυναίκας στον πολιτισμό των γεύσεων.

Οι βασικοί στόχοι  των παρεμβάσεων, της παραγωγής και των δράσεων των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών, θα μπορούσαν να περιγραφούν:

-Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερο του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με την ολοκληρωμένων προτάσεων αξιος των τοπικών προϊόντων με στόχο την βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Μαγνησίας.

-Προβολή και ενίσχυση της φήμης και ισχυρής τοπικής ταυτότητας με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, των πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων και τελικώς την ανάδειξη και την προκοπή της περιοχής μας.

-Σύνδεση των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κτλ.) με την τοπική γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές , τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό.

– Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργής συμμετοχής όσο το δυνατό περισσότερων γυναικών.

-Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των λειτουργούντων Συνεταιρισμών και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων οικονομικών ενισχύσεων,  συνεργασίας και ενίσχυσης της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου των Γυναικείων Συνεταιρισμών μα στόχο τον συντονισμό των δράσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου, που θα εκπέμψει δέηση και αρτοκλασία υπέρ των ασχολούμενων γυναικών στους Συνεταιρισμούς.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης και οι επίσημοι θα επισκεφθούν τα Εκθεσιακά και Γευστικά περίπτερα, όπου οι γυναίκες  θα παρουσιάσουν τρόπους επεξεργασίας και παρασκευής προϊόντων. Προσφορά κερασμάτων, θα συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όταν το φως της ημέρας υποχωρήσει, θα υπάρξει κατατοπιστική παρέμβαση ειδικού στελέχους,  που θα καταθέσει τις εμπειρίες του από το «στήσιμο» των Γυναικείων Αγροτουριστικών  Συνεταιρισμών με προγράμματα LEADER και την προοπτική τους στο σημερινό δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χς.

Θα ακολουθήσει προβολή ψηφιακής εικόνας από την λειτουργία, τις δράσεις και τα προϊόντα  των Συνεταιρισμών.

Τέλος η ημέρα θα κλείσει, με και από παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί:

Γιάννης Σκαμπαρδώνης – Βιολί

Θάνος Δραγάνης- Λαούτο

Ιάκωβος Μπατσικούδης – Κρουστά

Γιάννης Κούτριας – Τραγούδι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση