Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό στην ΟΛΒ Α.Ε.
Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό στην ΟΛΒ Α.Ε.

Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό στην ΟΛΒ Α.Ε.

 

 

 

 

Ο Οργανισμός Λιμένος , έλαβε  και φέτος το πιστοποιητικό PERS (PortEnvironmentalReviewSystem), διαμέσου του ECOPORTS του Οργανισμού ESPO (EuropeanSeaPortOrganization) για δύο χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2025, με φορέα πιστοποίησης την Lloyd'sRegisterRotterdam.

 

Το EcoPorts, είναι η κύρια περιβαλλοντική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού λιμενικού τομέα και η πρωταρχική αρχή των EcoPorts, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την του περιβάλλοντος μέσω της ς κι ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ λιμένων.

Το PERS (PortEnvironmentalReviewSystem) δεν ενσωματώνει μόνο τις κύριες απαιτήσεις αναγνωρισμένων προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης π.χ. το πιστοποιητικό ISO14001 το οποίο διαθέτει και ο ΟΛΒ, αλλά λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε λιμένων. Βασίζεται σε συστάσεις πολιτικής του ESPOκαι δίνει στους λιμένες σαφείς στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν.

Για να λάβει ένας λιμένας το πιστοποιητικό PERS, θα πρέπει να εφαρμόζει και να υιοθετεί κατάλληλα μέτρα για την του περιβάλλοντος ενώ και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις που εκδίδει να επικοινωνούνται και να είναι προσβάσιμες στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες.

Εκτός των παραπάνω, τα οποία ο ΟΛΒ τηρεί απαρέγκλιτα, έχει προχωρήσει κι εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των κτιρίων της νέας ιχθυαγοράς, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την του κτιρίου διοίκησης της ΟΛΒ Α.Ε. και προχωράνε οι μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής ς για ενεργειακό συμψηφισμό (netmetering) από την υλοποίηση των οποίων, ο ΟΛΒ εκτιμά ότι θα καλύπτει τουλάχιστον το 99% των αναγκών σε ηλεκτρική .

Επίσης, έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες σε όλο το παραλιακό μέτωπο, σε τμήμα του χώρου στάθμευσης στον Κεντρικό Προβλήτα, σε όλους τους προβλήτες του εμπορικού λιμένα και τους προβολείς φωτισμού στους έξι ηλεκτροκίνητους γερανούς, με νέους τύπου LED.

Όλα αυτά τα έργα αλλά και οι δράσεις που υλοποιούνται από τον ΟΛΒ, λειτουργούν ενισχυτικάόχι μόνο για την απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιητικών αλλά και στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής και «πράσινης» ανάπτυξης που εφαρμόζει ο Οργανισμός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου δήλωσε σχετικά :Το λιμάνι του , επενδύει σε συστήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε .Στην ιστοσελίδα του ΟΛΒ, αναρτώντας όλα τα στοιχεία των μετρήσεων και παράλληλα παρακολουθούμε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία «τρέχουν» σχετικά με αναβαθμισμένες λιμενικές υπηρεσίες.

Νιώθουμε ικανοποιημένοι που έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα CEF της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πρόταση για την “Αναβάθμιση Υποδομής, Διασυνδεσιμότητας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Λιμένα Βόλου” για τη χρηματοδότηση μελετών που αφορά μεταξύ άλλων, στα έργα του συστήματος ηλεκτρικής διασύνδεσης πλοίου- ξηράς κατά την παραμονή των πλοίων στο λιμάνι (cold-ironing) και μελέτη για εκμετάλλευση κυματικής ενέργειας.

Το λιμάνι του Βόλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζουμε το μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση