Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) στον Άγιο Στέφανο
Παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) στον Άγιο Στέφανο

Παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) στον Άγιο Στέφανο

 

 Την  ερχόμενη Παρασκευή, 12η Αυγούστου και 21:00 η οργανώνει αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) για  να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του έναστρου ουρανού να ξεναγηθούν και να παρατηρήσουν την  των Περσειδών διαττόντων αστέρων, τη Σελήνη, τους  πλανήτες  Κρόνο και Άρη, τους  αστερισμούς  του καλοκαιριού κ.ά.

Η ετήσια πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων γίνεται αυτή την εποχή και οφείλεται στο γεγονός ότι η περνά από την τροχιά του κομήτη ΣΟΥΊΦΤ – ΤΑΤΛ, που ονομάστηκε έτσι  από τα ονόματα των αστρονόμων  που τον ανακάλυψαν το 1862. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 135 χρόνια περίπου και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη – σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της ς, διασχίζουν την ατμόσφαιρά της με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα.

Οι διάττοντες αστέρες λέγονται αλλιώς και μετέωρα ή , είναι δε εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά δημιουργούν εντυπωσιακές φωτεινές τροχιές, που αξίζει κανείς να απολαύσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα είναι να είναι ξαπλωμένος με τα πόδια προς βορειοανατολικά σε σκοτεινό ουρανό και να κοιτάζει με γυμνά μάτια κατακόρυφα προς το ζενίθ του ουρανού.

Επίσης άλλα αξιόλογα ουράνια σώματα που θα παρατηρήσουμε αυτή τη βραδιά είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, που βρίσκεται 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τα νεφελώματα Μ20 και Μ8 στον αστερισμό του Τοξότη, όπου συνεχώς γεννιούνται νέα άστρα, τα σφαιρωτά σμήνη Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή και τα Μ10 και Μ12 στον αστερισμό του Οφιούχου, που είναι ομάδες 150.000 άστρων που περιβάλλουν το Γαλαξία μας και τα πλανητικά νεφελώματα Μ57 και 27, που είναι τα απομεινάρια νεκρών άστρων που εξερράγησαν ως supernovae, δηλαδή ως υπέρλαμπροι υπερκαινοφανείς αστέρες.

Ο χώρος όπου θα γίνει η αστροβραδιά, είναι το πλάτωμα που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός), φθάνει δε κανείς εκεί παίρνοντας το παραλιακό δρόμο προς  την του στη συνέχεια δε ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών, όπου θα υπάρχουν κίτρινες , που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση