Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Παραδοσιακά χορευτικά στην παραλία του Βόλου
Παραδοσιακά χορευτικά στην παραλία του Βόλου

Παραδοσιακά χορευτικά στην παραλία του Βόλου

Το 3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΑΝΗΣΙΑΣ, με τίτλο, «…με Μικρασιατικούς χορούς, φέτος ανταμώνουμε!», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/5, στο προαύλιο του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, στον απόηχο της πανηγύρεως, ύστερα από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας.

Παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Ζέτα Μακρή,  βουλευτές Μαγνησίας  , η Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων   Δωροθέα Κολυνδρίνη και  κόσμος.

Επρόκειτο για αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν οι φορείς της  Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το χορευτικό σύνολο γυναικών «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ».
Σκοπός της ς, ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων και η επίτευξη καλύτερης ς των ανθρώπων που ασχολούνται με την , τον πολιτισμό και τον χορό, ιδιαίτερα μέσα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε όλοι γύρω μας.

Χορευτικές ομάδες απ' όλη τη Μαγνησία και σύσσωμη η πόλη, αντάμωσαν, με ζωντανούς ήχους κλαρίνων, ζουρνάδων, κρουστών, λύρας και βιολιού.

Χορευτές από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Μαγνησίας ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη και το μεράκι τους για τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισμό γενικότερα.

Παρουσίασαν, με επιμέλεια, χάρη και οργάνωση, το χορευτικό τους πρόγραμμα και προσέφεραν άπειρες στιγμές ικανοποίησης και ευχαρίστησης στο κοινό που τους παρακολούθησε. Πλήθος ακουσμάτων πλημμύρισαν τον χώρο, ενώ η ποικιλομορφία και η των παραδοσιακών φορεσιών δημιούργησε ένα ψηφιδωτό χρωμάτων και εικόνων.

Στο αντάμωμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τη Μικρά Ασία, την Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τα νησιά, την Μακεδονία και το Πήλιο, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι για όλο τον κόσμο.

DCIM100MEDIADJI_0291.JPG

Στο τέλος της εκδήλωσης ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος τόνισε ότι «απόψε ανταμώσαμε για την τιμή των Αγίων μας και την αγάπη του Χριστού μας. Απόψε χορέψαμε για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, που τις έχουμε στην καρδιά μας. Είναι μια βραδιά ενότητας και ομορφιάς για τον τόπο που ο Θεός μας χάρισε και τόσο αγαπάμε. Είναι ένα αντάμωμα ειρήνης και ενότητας, για να διαλαλήσουμε παντού ότι προτιμάμε να χορεύουμε από το να πολεμάμε. Έτσι πρέπει να ζούμε, με Αναστάσιμη χαρά».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και κάλεσε να κρατήσουμε ζωντανή την του κάθε τόπου: «Αυτή είναι η Ελλάδα μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση